Protopopiatul Bacău

Protopop P.C. Pr. Costică C. Busuioc

Protopopiatul Bacău, din punct de vedere administrativ cuprinde în total 98 de parohii, 10 capele și 6  Mănăstiri. 

Cancelaria protopopiatului:

  • Protopop – P.C. Pr. Costică C. Busuioc
  • Secretar – P.C. Pr. Ciprian Mihai Olteanu
  • Economist – Gabriela Chelaru
  • Economist - Cârlan Cătălina
  • Casier – Anişoara Antohi

Contacte:
Adresa: Str. 9 Mai, nr. 48, Muncipiul Bacău, Jud. Bacău;
Tel./Fax: 0234.53.10.14, Mobil: 0786.29.46.28

Știri din Protopopiatul Bacău

12 Noiembrie 2018

Cu binecuvântarea Înaltpreasfintului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Asociația Profesorilor de Religie “Sf. Paraschiva” Bacău a organizat  în data de 9.11.2018, Simpozionul Județean ,,Biserica și Marea Unire” la Colegiul ”Mihai Eminescu” din Bacău, cu prilejul aniversării Centenarului Marii Uniri, avându-i ca invitați pe pr. lect. univ. dr. Daniel Niță-Danielescu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, pe pr. dr. Nicolae Hurjui de la Catedrala ,,Înălțarea Domnului”, pe doamna prof. dr. Livia Liliana Sibișteanu, pe domnul colonel (r.) Stelian Cojocaru, președintele Asociației Tradiții Militare și pe dl col (r) Paul-Valerian Timofte, președintele Filialei Bacău a Asociației  Naționale „Cultul Eroilor”.

11 Noiembrie 2018

Sute de credincioși băcăuani au participat duminică dimineața, 11 noiembrie 2018, la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de la Catedrala „Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul Șerbănești – Bacău, ce a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Într-o atmosferă de sărbătoare, în spațiul sacru al tânărului locaș de rugăciune sfințit acum câțiva ani, credincioșii, cu mic și cu mare, au răspuns la glasul preotului paroh Adrian Ghinea și al celor doi părinți împreună slujitori, preotul Vasile Busuioc și preotul Ciprian-Mihai Gunea, pentru a se ruga și a primi binecuvântarea arhierească. Cu această ocazie a fost sfințit și noul centrul cultural educațional ce va deservi activitățile educaționale și catehetice ale parohiei. Acesta va avea ca și ocrotitor pe Ierarhul Teodosie Atanasiu, fost episcop de Roman.

9 Noiembrie 2018

Joi, 8 noiembrie a.c., parohia Izvoarele, din Protoieria Bacău, şi-a serbat cel de-al 174-lea hram de la existența sa. Biserica "Sfinţii Voievozi Mihail şi Gavriil", din parohia Izvoarele, municipiul Bacău este ctitoria boierilor Pavălache şi Ana Cristea, originari din Albania, Coriţa.

3 Noiembrie 2018

Centrul de zi „Izvorul Tămăduirii” Bacău, din cadrul Asociației Socio-Medicale Siloam, a participat joi, 1 noiembrie, la Simpozionul desfășurat la Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău, cu tema „Școala – principalul mijloc de păstrare a libertății sufletului în mediul oprimant”.

30 Octombrie 2018

Cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, sâmbătă, 27 octombrie 2018, în ziua pomenirii Sfântului Cuvios Dimitrie Basarabov, elevii premiați la Concursul județean de creaţie plastică şi literar-religioasă „LUMINA DIN CĂLIMARĂ” au primit încă un dar de suflet din partea Protoieriei Bacău, o excursie la mănăstiri nemțene și la Lacul Roșu.

29 Octombrie 2018

Cu binecuvântarea Inalpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, un grup de maici de la Centru Eparhial Roman l-au cinstit pe Sfântul Dimitrie cel Nou, sâmbătă, 27 octombrie 2018, în mijlocul deținutelor din cadrul Penitenciarului Bacău.

28 Octombrie 2018

În Duminica a XXIV-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie la Parohia "Sfântul Dumitru" din cartierul băcăuan Narcisa. Cu acest prilej a hirotonit și un preot pe seama unei parohii din Eparhia Romanului și Bacăului.

26 Octombrie 2018

Ziua Armatei României a fost sărbătorită în acest An Centenar, în Parcul Catedralei din municipiul Bacău, ora 12.00, unde a fost organizat un ceremonial militar și religios, urmat de depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori. Cu această ocazie a fost sfințită Crucea pe locul unde va fi amplasat viitorul Monument al Eroilor Neamului. La eveniment au participat militari activi și în rezervă sau retragere, reprezentanții autorităților locale și județene,reprezentanți ai poliției și bisericii. Delegați, la acest măreț eveniment, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, au fost părintele protopop Costică Busuioc și părintele Daniel Ionel Marari, inspector eparhial în cadrul sectorului Cultural al Administrației Eparhiale de la Roman.

20 Octombrie 2018

Biserica cu hramul „Sf. Gheorghe” din Parohia Botești, Protopopiatul Bacău, a primit în ziua de 20 octombrie a.c. slujba resfințirii prin grija Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

19 Octombrie 2018

Joi, 18 octombrie 2018, când se face pomenirea Sfântului Apostol și Evanghelist Luca (doctor şi iconograf), începând cu ora 17.00, în incinta Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” – Bacău, a avut loc premierea elevilor participanți la Concursul județean de creaţie plastică şi literar-religioasă LUMINA DIN CĂLIMARĂ, organizat la Bacău în cadrul Simpozionului „Cultul Sfintei Cuvioase Parascheva în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului”, ediţia a V-a.