Liturghie arhierească la Parohia „Buna Vestire” din Bacău

Duminică, 7 aprilie 2024, în a III-a duminică din Postul Mare, a Sfintei Cruci, credincioșii băcăuani din cartierul Bistrița Lac au trăit momente de bucurie duhovnicească și rugăciune deosebită la Parohia „Buna Vestire” cu prilejul prezenței Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim în sânul comunității.

Ziua a debutat cu primirea ierarhului de către mulțimea de cler și credincioși prezenți, aceștia primind arhiereasca binecuvântare și părintești cuvinte de bun găsit din partea Înaltpreasfinției Sale.

Dragii mei prieteni, văzând această frumoase primire oferită din nou ca dar, în această parohie, inima mea s-a veselit, drept pentru care m-am gândit să vă mulțumesc pentru faptul că mereu ne primiți cu dragostea de creștini autentici, care știu rânduielile Bisericii. Iată că ajungem să ne regăsim din când în când împreună dat fiind faptul că evenimentele și sărbătorile decurg în așa măsură încât timpul de cele mai multe ori nu este de partea noastră. Noi suntem în comuniune, iar comuniunea nu se transmite doar prin prezența fizică, ci este și o prezență întru absență, prin suflet, rugăciune și taina libertății, fiind în Adevăr. Suntem din nou în aura Bunei Vestiri, chiar dacă au trecut câteva zile bune, noi tot am venit să facem odovania sau sfârșitul praznicului, pentru faptul că știu că frățiile voastre în această comunitate prăznuiți întru totul aparte pe Maica Domnului mai curând în acest praznic minunat. O Bună Vestire este de fiecare dată când începem Sfânta Liturghie, de aceea vă invit cu mult respect și părintească dragoste să trăiți Liturghia în toată dimensiunea ei sacră, misgogică și teologică, să lăsam pe Hristos să pătrundă cu misterul Său în noi, pentru faptul că în fiecare Liturghie Dumnezeu ne trimite un dar, o nouă descoperire și un nou sens al vieții noastre liturgice.”

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, coordonați de către părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche.

După citirea pericopei evanghelice, cuvântul de învățătură a fost rostit de către părintele profesor Eduard-Vasile Cozma, parohul Catedralei „Sfântul Nicolae” din Bacău și profesor al Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman. În cuvântul său, părintele a vorbit despre importanța Crucii și asumarea acesteia:

„Pericopa evanghelică pe care ați auzit-o citită face referire la luarea Crucii lui Hristos și la lepădarea de sine și a fost rânduită de Biserică a se citi la mijlocul postului pentru că așa cum în rai Dumnezeu a sădit pomul vieții, care în funcție de mintea înduhovnicită sau nu omul este apropiat sau nu de Dumnezeu, la fel și Crucea este sădită în mijlocul postului și în funcție de modul în care omul se raportează la ea îl poate apropia sau îndepărta de Dumnezeu. Înaltpreasfinția Sa spune despre Cruce ca fiind o oază într-un deșert la care te odihnești, Sfânta Cruce stând înaintea creștinului șu după el. Crucea nu se poartă în spate, ea trebuie să fie înainte. Dacă ar fi să ne păstrăm în minte aceste două dintre multele idei auzite, aș vrea să propun încă un termen potrivit pe care omul ar trebui să îl aibă în relația sa cu Sfânta Cruce. De obicei ne gândim la îndurare, purtare sau suportare, însă un termen potrivit este acela de îmbrățișarea crucii. Crucea nu este despărțită de Hristos, Acesta stând pe Cruce smerit îmbrățișând pe toți cei care se află înaintea ei.”

Înaintea momentului de împărtășire a credincioșilor, Înaltpreasfinția Sa a citit rugăciunile arhierești de binecuvântare și dezlegare pentru ca harul lui Dumnezeu să se pogoare peste toți cei prezenți.

La finalul slujbei, ca semn de prețuire pentru toată activitatea misionar-pastorală, ierarhul a hirotesit întru iconom-stavrofor pe părintele Marian-Vasile Vătămănescu, slujitor al Bisericii „Buna Vestire” din Bacău. De asemenea, pentru dăruirea, dragostea și sprijinul acordate la înnoirea și înfrumusețarea ansamblului eclesial al Parohiei „Buna Vestire” din Bacău, chiriarhul a acordat o distincție de vrednicie domnului conf. univ. dr. Daniel Dobreci de la Clinica Spinal Care Bacău.

În cuvinte frumoase și de suflet, părintele paroh Iulian Mușat a transmis bucuria și recunoștința pe care le trăiește la ceas de sărbătoare a comunității parohiale:

Este o mare bucurie și onoare pentru toată suflarea din această parohie, de aceea ținem să vă mulțumim din tot sufletul, Înaltpreasfinția Voastră, pentru că ați binevoit și ați reușit să fiți astăzi prezent și să săvârșiți Sfânta Liturghie arhierească, redându-ne fiecăruia dintre noi prilejul și onoarea de a fi oaspeți ai Înaltpreasfinției Voastre. Vă suntem recunoscători pentru că ori de câte ori V-a permis agenda, V-ați făcut timp să fiți în mijlocul nostru și să transformați fiecare eveniment într-o autentică sărbătoare.”

De asemenea, domnul Daniel Dobreci a vorbit despre bucuria de a ajuta pe cel aflat în nevoi:

Mă onorează foarte multe această distincție, întrucât în această biserică s-au întâmplat toate lucrurile importante din viața mea și sper din tot sufletul ca Dumnezeu să ne lumineze să luăm deciziile cele mai bune astfel încât să putem face cât mai multe lucruri bune și frumoase pentru oamenii care nu pot și să ajutăm oamenii în nevoie indiferent de neputința lor.”

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de către o parte dintre membrii corului Aletheia de la Iași, prieteni de suflet ai parohiei băcăuane.

Pr. Răzvan-Dimitrie Radu