Protopopiatul Roman

Protopop P.C. Pr. Dr. Dragoș Munteanu

Protopopiatul Roman, din punct de vedere administrativ teritorial cuprinde parohii în Municipiul Roman și comunele învecinate, în total 75 parohii, 1 Mănăstire,  1 Schit şi 5 Capele.

Cancelaria protopopiatului:

  • Protopop – P.C. Pr. Dr. Dragoș Munteanu
  • Secretar – P.C. Pr. Ciucanu Mario-Doro
  • Contabil – D-na Veronica Mitru    
  • Casier– magazioner – Mariana Paleu

Contacte:
Adresa:   Str. Castanilor, Nr. 1, Roman, Jud. Neamț
Tel/Fax:   0233.744.029;  Mobil - 0786.585.828
Web:       www.protoieriaroman.ro

Știri din Protopopiatul Roman

13 Noiembrie 2018

Marți, 13 noiembrie, în ziua de prăznuire a Sfântului Ioan Gură de Aur, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Parascheva” din Roman.

9 Noiembrie 2018

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului  Părinte Arhiepiscop Ioachim, în contextul Zilelor Parohiei „Sfinții Voievozi”, la Biserica Albă din Roman, sub protia Preacuviosului părinte arhimandrit Pimen Costea, Vicar eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului,  a avut loc în după amiaza zilei de 07 noiembrie 2018, slujba Vecerniei unită cu Litia și în dimineața zilei de 8 noiembrie 2018 Sfânta Liturghie.

3 Noiembrie 2018

Sâmbătă, 3 noiembrie 2018, în ziua de pomenire a celor adormiți, cunoscută în tradiția românească și ca „Moșii de toamnă”, după oficierea Sfintei Liturghii de către preoții slujitori de la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a săvârșit slujba parastasului, la trecerea a patru ani de la nașterea în ceruri, pentru vrednicul de pomenire Ierarhul Eftimie Luca, cel care a păstorit pe scaunul vlădicesc din această parte a Moldovei între anii 1978 – 2014.

 

22 Octombrie 2018

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, un grup de elevi ai Şcolii Gimnaziale ,,Emil Racoviţă’’ - Oneşti, coordonaţi de doamna profesoară de religie, Coşa Elena Daniela s-au implicat în activitatea ,,Să-L mărturisim pe Hristos prin fapte’’, din cadrul Proiectului ,,Milostenia-hrană pentru suflet’’.

13 Octombrie 2018

Preoți din Protopopiatul Roman și Moinești și pelerini din cuprinsul Eparhiei Romanului și Bacăului s-au rugat alături de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în ajunul serbării Sfintei Cuvioase Parascheva, la Catedrala din Roman în cadrul slujbei Vecerniei cu litie. După slujbă întreaga suflare a clericilor și mirenilor au participat la procesiune cu racla sfintelor moaște și cu Icoana Sfintei Cuvioase Parascheva și apoi la sfințirea icoanei nou realizate care se află la intrarea în chivotul mușatin. La slujbă au participat alături de bunii credincioși și oficialități centrale și locale.

12 Octombrie 2018

În perioada 12-14 octombrie a.c. cu prilejul hramului catedralei arhiepiscopale din municipiul Roman, se va desfășura un program duhovnicesc mai special la care sunt invitați să participe toți credincioșii din zona canonic administrativă a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, alături de credincioșii din orașul Roman și din împrejurimi.

 

7 Octombrie 2018

Biserica închinată ”Sfintei Treimi”, din localitatea Mesteacăn, comuna Icușești, județul Neamț, Protopopiatul Roman, a fost resfințită în ziua de prăznuire a Sf. Ap. Toma, 6 octombrie 2018, de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Ariepiscopul Romanului și Bacăului. La slujbă au participat P.C. Părinte Munteanu Dragoș Alexandru, Protoiereu al Protopopiatului Roman, Pr. Protos. Nicolae Dănilă, stareț al Mănăstirii Giurgeni, un impresionant sobor de preoți și diaconi, oficialități locale, precum și mulțime de credincioși.

11 Septembrie 2018

Cu binecuvântarea Inaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în anul centenar 2018, am demarat, în Parohia Horia, programul educațional "Școala de vară".

30 August 2018

În ziua de prăznuire a Sfântului Varlaam, Mitropolitul Moldovei și a Sfântului Ierarh Ioan de la Râșca și Secu, Episcopul Romanului (1674-1685), mărturisitori ai dreptei credințe, personalități care au marcat prin viața și activitatea lor veacul al XVII-lea, la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman a avut loc Liturghia arhierească oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Cu acest prilej diaconul Vasilică Osaciuc a fost hirotonit întru preot pe seama Parohiei Dulcești din Protopopiatul Roman, iar tânărul Gheorghe-Viorel Popa întru diacon pe seama Parohiei Oniceni. Ierarhul romașcan a fost însoțit în rugăciune de un sobor de preoți și diaconi.

29 August 2018

În ziua când Biserica Ortodoxă face pomenire tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, la Catedrala arhiepiscopală din Roman a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim slujba Sfintei Liturghii.