Protopopiatul Roman

Protopop P.C. Pr. Dr. Dragoș Munteanu

Protopopiatul Roman, din punct de vedere administrativ teritorial cuprinde parohii în Municipiul Roman și comunele învecinate, în total 75 parohii, 1 Mănăstire,  1 Schit şi 5 Capele.

Cancelaria protopopiatului:

  • Protopop – P.C. Pr. Dr. Dragoș Munteanu
  • Secretar – P.C. Pr. Ciucanu Mario-Doro
  • Contabil – D-na Veronica Mitru    
  • Casier– magazioner – Mariana Paleu

Contacte:
Adresa:   Str. Castanilor, Nr. 1, Roman, Jud. Neamț
Tel/Fax:   0233.744.029;  Mobil - 0786.585.828
Web:       www.protoieriaroman.ro

Știri din Protopopiatul Roman

11 Septembrie 2018

Cu binecuvântarea Inaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în anul centenar 2018, am demarat, în Parohia Horia, programul educațional "Școala de vară".

30 August 2018

În ziua de prăznuire a Sfântului Varlaam, Mitropolitul Moldovei și a Sfântului Ierarh Ioan de la Râșca și Secu, Episcopul Romanului (1674-1685), mărturisitori ai dreptei credințe, personalități care au marcat prin viața și activitatea lor veacul al XVII-lea, la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman a avut loc Liturghia arhierească oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Cu acest prilej diaconul Vasilică Osaciuc a fost hirotonit întru preot pe seama Parohiei Dulcești din Protopopiatul Roman, iar tânărul Gheorghe-Viorel Popa întru diacon pe seama Parohiei Oniceni. Ierarhul romașcan a fost însoțit în rugăciune de un sobor de preoți și diaconi.

29 August 2018

În ziua când Biserica Ortodoxă face pomenire tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, la Catedrala arhiepiscopală din Roman a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim slujba Sfintei Liturghii.

16 August 2018

Parohia Sf. Gheorghe din municipiul Roman a primit vizita Părintelui Arhiepiscop Ioachim în dimineața zilei de 16 august a.c. pentru a binecuvânta începutul lucrărilor de restaurare la biserica parohiei, aceasta fiind încadrată ca monument istoric.

15 August 2018

La Biserica „Precista Mare” din Roman a fost săvârșită, în seara zilei de 14 august a.c., slujba Vecerniei unită cu Litia și apoi slujba Prohodului Maicii Domnului la care au participat alături de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim peste 20 de preoți și mulțime de credincioși.

14 August 2018

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, însoțit de preotul protopop Dragoș Munteanu și de monahia Dionisia Șchiopu, directorul Fundației „Episcop Melchisedec” Roman, a vizitat principalele obiective aflate în curs de reabilitare din incinta curții Fundației romașcane.

 

5 August 2018

La Roman, în catedrala arhiepiscopală, a avut loc în ziua de pomenire a Sfântului Ioan Iacov de la Neamț (Hozevitul) Sfânta Liturghie ce a fost oficiată de către Părintele Arhiepiscop Ioachim. La slujbă au participat preoți slujitori și diaconi, alături de mulțime de popor din urbea romașcană. În cadrul slujbei Ierarhul a rostit cuvânt de învățătură și a împărtășit credincioși adulți, tineri și copii.

19 Iulie 2018

În data de 19 iulie a.c. în contextul Zilelor Comunei Stănița, în proximitatea Muzeului Etnografic Casa Vlădicăi, pe o scenă amenajată, copii din peste 20 de parohii din Protopopiatul Roman au participat la cea de-a doua ediție a concursului cultural-catehetic: Stănița, simbol al etnografiei poporului român. Acesta a fost realizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, la inițiativa Protopopiatului Roman și în parteneriat cu instituții reprezentative locale și centrale nemțene. Concursul a fost organizat cu prilejul școlii de vară cultural-catehetice desfășurate pe trei secțiuni: Toacă, costum popular și heraldică. La activitățile derulate au fost implicați peste 600 de copii.

15 Iulie 2018

Un sobor format din preoți și diaconi slujitori din Protopopiatul Roman, precum şi mulțime de credincioşi au fost prezenți la Parohia "Sf. Dimitrie" Gâdinți, unde au participat în Duminica a șaptea după Rusalii la Liturghia baptismală ce a fost oficiată de IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. 

3 Iulie 2018

În ziua de pomenire a marelui Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt și a Sfântului Ioan Maximovici, la Catedrala arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman a avut loc Sfânta Liturghie ce  a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Cu acest prilej a avut loc și o hirotonie întru preot.