Conferință și concert de cântări religioase la Biserica „Sf. Gheorghe” din Bacău

După-amiaza zilei de 10 aprilie a fost prilej pentru continuarea unor activități devenite deja tradiție în Postul Mare la Biserica „Sf. Gheorghe” din Bacău: conferință și concert de muzică religioasă, la înjumătățirea postului.

Credincioșii băcăuani au fost invitați miercuri, 10 aprilie, la un program duhovnicesc special la biserica parohiei „Sf. Gheorghe” din Bacău. Seara zilei de miercuri a debutat la ora 15, cu Taina Spovedaniei, continuând de la ora 17 cu Taina Sfântului Maslu.

După oficierea Sfintelor Taine, părintele Ciprian Ignat, secretar eparhial și slujitor la Biserica „Sf. Gheorghe” a prezentat celor prezenți pe părintele protosinghel Calinic Tudorache, duhovnicul Mănăstirii Parincea, care, în contextul Anului omagial dedicat de Sfântul Sinod îngrijirii bolnavilor, a susținut un cuvânt de învățătură cu tema „Credința, postul și rugăciunea - mijloace în dobândirea sănătății”.

În alocuțiunea sa, părintele protos. Calinic Tudorache a vorbit celor prezenți despre importanța credinței, postului și rugăciunii în menținere sănătății trupești și sufletești, punând accent pe Tainele Bisericii, dar mai ales pe conlucrarea necesară între harul lui Dumnezeu și voința omului în vederea atingerii acestui deziderat general uman, care este sănătatea.

Vorbind despre valențele curative ale sacroterapiei, părintele Calinic a subliniat în cuvântul său că „Trebuie să ne întărim în credință și să înțelegem că totul este cu binecuvântarea lui Dumnezeu. Și boala este binecuvântare dacă te oprește de la ceva rău. Sau poate că altfel nu te-ai fi gândit la moarte sau nu te-ai fi gândit să te împaci cu toți cei cărora le-ai greșit. Drumul spre vindecare începe atunci când crezi că Dumnezeu este cu tine și lucrează toate spre mântuirea ta!”

Cât despre valorificare postului în dobândirea sănătății, părintele a vorbit despre „două etape în vindecare – dietoterapie și hidroterapie. (...) Postul, ținut așa cum trebuie, după puterea fiecăruia, este vindecător! Să cerem de la Dumnezeu puterea să ducem postul. Postul înseamnă cunoaștere de sine. Să ții post după puterea ta, înseamnă să știi cât poți duce.”

Dar, precizează părintele Calinic, postul și rugăciunea sunt mai eficiente împreună. Prin grija lui Dumnezeu, ele dau „o stare de bine, o satisfacție pe care nu ți-o oferă nimic altceva. (...) Când stai în genunchi te unești cu Dumnezeu, stai în genunchi și îl chemi pe El, pentru că simți că nimeni dintre oameni nu poate să te ajute. Și atunci El te ajută, îi simți ajutorul și mângâierea”

Secretul sănătății, deci al longevității îl reprezintă postul și rugăciunea, cu alte cuvinte, cum spun medicii: viața organizată și alimentația echilibrată. Astfel, Biserica vine să confirme concluzia științelor medicale care spun că sedentarismul și dieta dezechilibrată sunt cauzele celor mai multe dintre bolile omului contemporani.

Părintele protos. Calinic și-a încheiat cuvântul cu un îndemn ca o încurajare: „Nu vă temeți de ceea ce este în jur! Nu vă gândiți înainte la ce o să fie! Nu vă mai gândiți la trecut, la păcatele pe care le-ați făcut! Prezentul este al lui Dumnezeu: ziua de astăzi, clipa de acum să i-o închinați Domnului! Și să nu vă fie frică de nimic, căci noi suntem cu Dumnezeu!”, le-a spus el credincioșilor prezenți.

În încheiere, Corul preoților din Protoieria Bacău, sub îndrumarea pr. Andrei Antal, a susținut un scurt concert de cântări specifice perioadei liturgice în care ne aflăm, ajutând credincioșii să guste însă și puțin din bucuria Învierii prin piese precum „Ziua Învierii”, „Triptic pascal” și „Hristos a Înviat”.

Părintele paroh Gheorghe Chirica a mulțumit, la final, invitaților, credincioșilor și bunului Dumnezeu pentru împlinirea încă o dată a gândului bun, exprimându-și speranța în puterea rugăciunii și întâlnirea în comuniune sub oblăduirea sfinților. (M. Ignat)