Februarie 2017

20 Februarie 2017

Lidia Ionescu Stăniloae, fiica marelui teolog Dumitru Stăniloae, și preotul profesor Constantin Leonte, ucenic al aceluiași părinte al teologiei românești  au fost pomeniți de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, la Catedrala arhiepiscopală din Roman.

20 Februarie 2017

Școlarii pasionați de jurnalism din cadrul Centrului de Zi "Episcop Melchisedec" din Roman s-au întâlnit duminică, 19 februarie a.c., prin intermediul profesorului de sprijin Elena Enea și mentorul în domeniu, Corina Gogoloț, la prima ediție a cursului de jurnalism sub egida "Ai noștri tineri".

20 Februarie 2017

Sâmbătă, 18 februarie, în ziua „Moşilor de iarnă”, copiii din Grupul de cateheză al Parohiei Păltinata, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, au împărţit bucurie şi daruri celor aflaţi în nevoie.

19 Februarie 2017

Vineri, 17 februarie 2016,  cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare” – Hârja a organizat evenimentul ”Cum poți lumina ziua cuiva? – Ziua actelor de bunătate”.

18 Februarie 2017

Vineri, 17 februarie s-a desfășurat în cadrul Protopopiatului Roman o ședință cu caracter administrativ-bisericesc. Gazda evenimentului ce a reunit toți preoții sub coordonarea Pr. Dragoș Munteanu, protopop al Protoieriei Roman, a fost Parohia ”Sfântul Dumitru” din oraș.

17 Februarie 2017

"Nu știți nici ziua nici ceasul…"

 

Când Logosul Cel veșnic în lume S-a-ntrupat,
S-a redeschis și ușa prezentului cel veșnic,
Pământul și toți aștrii din nou s-au luminat,
Odată ce lumina e pusă iar în sfeșnic.

Tot omul ce se naște, se naște în lumină,
Hristos creând fundalul unei noi creații,
Dar totul și toate, când timpul va să vină,
Și cerul și pământul vor fi pe noi fundații.

Icoana judecății pe toți ne copleșește,
Că ea va fi-nceputul vieții de apoi,
Dar neștiind nici ziua, nici ceasul când sosește
O frică nefirească se zămislește-n noi.

Când Fiul va apare în slava de lumină,
Se va plini întregul tridimensional,
Angelicul, umanul și firea cea divină
Vor umple întreg spațiul existențial.

Atunci Judecătorul cel blând și nemitarnic,
Va separa pe oameni, după gândirea Sa.
Și, plin tot de iubire, cu glas frumos și pașnic,
Va pronunța chemarea duios, zicând așa:

17 Februarie 2017

Duminica săptămânii a treia pregătitoare pentru Postul Mare se numeşte Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi sau a lăsatului sec de carne. Din punct de vedere cronologic ea coincide cu vechea sărbătoare păgână a carnavalului care marca încetarea perioadei hibernale şi începutul primăverii timpurii. Soarele începe să fie prezent mai mult pe bolta cerească, semn al apropierii Sărbătorii luminilor de la Paşti. În Occident şi în tradiţia rusească, în această zi de duminică şi în toată perioada săptămânii următoare, hrana principală este „blini“, un fel de clătite, care simbolizează soarele ce străluceşte. Toate aceste cutume vizează adorarea lui Dumnezeu, Care ne-a dat viaţa şi creaţia, în care să ne desfătăm spre scopul cel bun.

17 Februarie 2017

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, joi, 16 februarie 2017, la Parohia Berești-Bistrița II din Protopopiatul Buhuși a avut loc întâlnirea preoților din cercul pastoral nr. IV „Sfântul Ioan Gură de Aur”.

16 Februarie 2017

Preoți din Protopopiatul Onești, dimpreună cu reprezentanți ai autorităților din Târgu Ocna și Slănic Moldova, au participat, în perioada 2- 6 februarie, la un pelerinaj în Ucraina.

16 Februarie 2017

Mărturisitorii și apărătorii Ortodoxiei care au suferit în temnița de la Tg. Ocna au fost pomeniți astăzi, 16 februarie, la biserica ”Sf. Împărați” din Târgu Ocna.

Pagini