Protopopiatul Bacău

Protopop P.C. Pr. Costică C. Busuioc

Protopopiatul Bacău, din punct de vedere administrativ cuprinde în total 98 de parohii, 10 capele și 6  Mănăstiri. 

Cancelaria protopopiatului:

  • Protopop – P.C. Pr. Costică C. Busuioc
  • Secretar – P.C. Pr. Ciprian Mihai Olteanu
  • Economist – Gabriela Chelaru
  • Economist - Cârlan Cătălina
  • Casier – Anişoara Antohi

Contacte:
Adresa: Str. 9 Mai, nr. 48, Muncipiul Bacău, Jud. Bacău;
Tel./Fax: 0234.53.10.14, Mobil: 0786.29.46.28

Știri din Protopopiatul Bacău

25 Mai 2019

Cu binecuvântarea lui Dumnezeu, sâmbătă, 25 mai 2019, odată cu încheierea lucrările de consolidare, restaurare și înfrumusețare a bisericii cu hramul „Sfântul Ierarh Spiridon”, din Parohia Viforeni, Protopopiatul Bacău, județul Bacău, efortul tuturor ctitorilor s-a văzut încununat, prin săvârşirea slujbei de sfinţire de către IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. La acest moment haric, precum și la Liturghia ce s-a săvârșit, au participat: părintele Constantin Busuioc, protopop al Protoieriei Bacău, alături de un sobor numeros de preoţi din împrejurimi, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi mulţime de popor.

24 Mai 2019

IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a fost prezent în seara zilei de vineri, 24 mai 2019, începând cu ora 18.00, la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Bacău, unde a oficiat slujba de pomenire pentru cea care a fost Loredana Olteanu, profesoară de religie la Colegiul „Vasile Alecsandri” din Bacău, care a decedat prematur, la doar 41 de ani, în dimineața zilei de 22 mai a.c. S-au adunat în rugăciune, alături de părintele Ciprian Olteanu și copiii, Maria și Ioachim, rude, un impresionant sobor de preoți și numeroși credincioși.

22 Mai 2019

Am aflat cu tristețe despre încetarea prematură din viață a doamnei Loredana Olteanu, în diminieața zilei de 22 mai 2019.

În aceste momente de grea încercare pentru părintele Ciprian Olteanu de la Biserica "Sfântul Nicolae" din Bacău, și cei doi copii ai săi, ne rugăm Bunului Dumnezeu să întărească pe membrii familiei și apropiații acesteia. Dumnezeu să o odihnească! 

22 Mai 2019

Concursul Naţional Catehetic „Hristos, sufletul satului meu”, desfăşurat în perioada 15 decembrie 2018 – 21 mai 2019, a fost dedicat copiilor din grupele catehetice ale parohiilor înscrise în Programul Național „Hristos împărtășit copiilor”. În urma jurizării acestui concurs la nivel Eparhial prin Biroul de catehizare și activități cu tineretul din cadrul Sectorului Cultural, Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, două parohii au fost declarate câştigătoare ale Premiului I, din cele două judeţe în care îşi desfăşoară jurisdicţia canonică: Parohia „Sf. Trei Ierarhi” din Protopopiatul Bacău – județul Bacău şi Parohia Horia din Protopopiatul Roman – județul Neamț, ce au fost premiate de către P.F. Părinte Patriarh Daniel în ziua de pomenire a „Sfinților Împărați Constantin și Elena", la hramul Catedralei Patriarhale.

20 Mai 2019

În seara zilei de Duminică, 19 mai 2019, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, în Parohia Traian au fost cinstiţi în mod deosebit Sfinţii Împăraţi cei întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa Elena. Înainte prăznuirea hramului locaşului de cult s-a săvârşit la iniţiativa părintelui paroh Gavril Trofor prin săvărşirea slujbei Vecerniei unită cu Litia, slujbă ce a fost prezidată de părintele protoiereu de Bacău, pr. Costică Busuioc.

19 Mai 2019

În ultimii ani a devenit o tradiție ca, în preajma încheierii cursurilor, elevii care s-au remarcat prin rezultatele excelente obținute la concursurile școlare să fie premiați de Biserică.

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului susține excelența în educație prin premierea elevilor cu rezultate deosebite și a dascălilor dedicați, indiferent de materia pe care aceștia o predau, considerând educația o treaptă spre înțelepciunea care apropie de Dumnezeu.

19 Mai 2019

Enoriaşii Parohiei „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" din Bacău au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim. În contextul serbării hramului bisericii, Ierarhul a slujit Sfânta Liturghie. La slujbă a avut loc și o hirotonie întru preot. De asemenea, la final au fost premiați elevii medaliaţi la olimpiadele și competițiile naţionale pe discipline în anul școlar 2018 – 2019.

 

18 Mai 2019

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Parohia Mâlosu, Protopopiatul Bacău, unde a sfințit așezământul cultural-catehetic și social-filantropic al acestei micuțe, dar inimoase parohii ce este păstorită de preotul Daniel Mera. La acest moment de sărbătoare a fost săvârșită Sfânta Liturghie, prezenţi fiind: Pr. Costică Busuioc, protopop al Protopopiatului Bacău, preoţi din parohiile învecinate, domnul primar Costel Baciu, oficialităţi locale şi numeroşi credincioşi. Lucrările de înnoire au fost posibile cu ajutorul exclusiv al Primăriei Lipova și cu efortul fizic al unor oameni vrednici, fii ai satului.

 

11 Mai 2019

Cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la sfinţirea Bisericii „Sfinţii Voievozi" din Cartierul CFR - (1939-2019) din Protopopiatul Bacău, în perioada 10-12 mai 2019, a avut loc un program cultural-religios organizat cu prilejul resfințirii bisericii parohiale. Acesta a debutat în seara zilei de 10 mai a.c. cu întâmpinarea raclei cu părticele din moaştele Sfinților: Mina, Trifon, Pantelimon și Paraschevi de la Biserica „Buna Vestire”, Răducanu, Tg. Ocna, Protopopiatul Onești, urmat de slujba Acatistului și Taina Sfântului Maslu de obşte. Sâmbătă, 11 mai a.c. a avut loc o lansare de carte a domnului Nicu Enea, ce poartă titlul: Grafica şi pictura bisericească din Biserica „Sfinții Voievozi”-C.F.R.  Slujba de resfințire a lăcașului de cult a fost oficiată duminică, 12 mai 2019 de IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, alături de Preacuviosul Părinte Arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial și împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

5 Mai 2019

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, Chiriarhul Romanului și al Bacăului, în perioada 29 aprilie - 5 mai 2019 la biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din municipiul Bacău au fost organizate „Zilele parohiei” în contextul împlinirii a 80 de ani de la sfințirea lăcașului de cult. Cu acest prilej au fost aduse spre închinare, de la Catedrala arhiepiscopală din Roman, icoana Maicii Domnului „Pantanassa” și racla cu părticică din moaștele „Sfintei Cuvioase Parascheva” și ale altor sfinți.