Protopopiatul Bacău

Protopop P.C. Pr. Costică C. Busuioc

Protopopiatul Bacău, din punct de vedere administrativ cuprinde în total 98 de parohii, 10 capele și 6  Mănăstiri. 

Cancelaria protopopiatului:

  • Protopop – P.C. Pr. Costică C. Busuioc
  • Secretar – P.C. Pr. Ciprian Mihai Olteanu
  • Economist – Gabriela Chelaru
  • Economist - Cârlan Cătălina
  • Casier – Anişoara Antohi

Contacte:
Adresa: Str. 9 Mai, nr. 48, Muncipiul Bacău, Jud. Bacău;
Tel./Fax: 0234.53.10.14, Mobil: 0786.29.46.28

Știri din Protopopiatul Bacău

12 Iulie 2019

Joi, 11 iulie 2019, în ziua de prăznuire a Sfintei Mare Muceniţe Eufimia şi a Sfintei Olga, cea întocmai cu Apostolii şi luminătoarea Rusiei, schitul băcăuan din localitatea Izvoru Berheciului, cu hramurile Sfânta Olga şi Sfântul Daniil Sihastru, şi-a sărbătorit ocrotitoarea.

12 Iulie 2019

Cu binecuvântarea IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, în perioada 8-12 iulie 2019, la mănăstirea cu hramul „Sfinţii Petru și Pavel” din comuna Lipova, Protoieria Bacău, s-a desfăşurat proiectul cultural-catehetic al școlii de vară „Copilul de astăzi -Viitorul de mâine”. Acest proiect este o colaborare între primăria comunei Lipova, Unicef România și mănăstirea băcăuană. În activitate au fost implicați 200 de copii și tineri din satele ce formează comuna Lipova. În ziua de 11 iulie a.c. a fost prezent din partea Centrului eparhial părintele Daniel-Ionel Marari, inspector eparhial în cadrul Sectorului Cultural. Acesta a transmit un cuvânt de binecuvântare și apreciere din partea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim și a felicitat organizatorii.

10 Iulie 2019

În perioada 1-15 iulie a.c., cu purtarea de grijă și din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, în Parohia Șerbănești din Protopopiatul Bacău, are loc cea de-a patra ediție a activităților culturale, catehetice, educaționale și filantropice de tip Școală de vară în cadrul Centrului Educațional Didascalos. În ziua de 10 iulie 2019 la aceste cursuri de vară a fost prezent și părintele Daniel Ionel Marari, inspector eparhial în cadrul Biroului de catehizare și activități cu tineretul din cadrul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Părintele inspector, în calitate de delegat al Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, a transmis binecuvântarea Ierarhului și a încredințat organizatorii de purtarea de grijă a Înaltpreasfinției Sale.

 

4 Iulie 2019

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, sub supravegherea părintelui protopop Costică Busuioc și prin îndrumarea preotului Daniel-Ionel Marari, inspector eparhial în cadrul Sectorului Cultural al Administrației Eparhiale, în Contextul Anului Omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari), în perioada 01-04 iulie a.c la Parohia Luncani s-a desfășurat proiectul cultural-catehetic Școala de Vară, ediția a III-a, sub egida „ Biserica-sufletul satului meu”. La eveniment a participat un număr de 45 de elevi. 

2 Iulie 2019

În ziua de 2 iulie 2019, când în calendarul Bisericii Ortodoxe se face pomenirea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare al Moldovei, creştinii din Parohia Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, Holt, împreună cu părinţii Cercului pastoral nr.2 „Sf. Cuv. Parascheva” al Protopopiatului Bacău, conduşi de părintele protoiereu Costică Busuioc, au celebrat Sfânta Liturghie şi s-au rugat pentru odihna părintelui Arhim. Emilian de la Ciolpani şi Runc.

1 Iulie 2019

În perioada 24-28 iunie 2019cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăuluiîn cadrul Parohiei „Sfinții Apostoli Petru şi Paveldin municipiul Bacău s-a desfășurat programul Şcoala de vară.

29 Iunie 2019

În ziua de prăznuire a Sfinților Apostoli Petru și Pavel din municipiul Bacău, la biserica ce le poartă numele din Parcul „Cancicov” a fost prilej de mare sărbătoare pentru credincioșii parohiei, coordonați de preotul paroh Constantin Abageru și de preotul Adrian Alexandrescu, care au participat la Sfânta Liturghie ce a fost oficiată de către Părintele Arhiepiscop Ioachim, chiriarhul locului. Acesta a fost însoțit în rugăciune de un sobor de preoți băcăuani care au răspuns la invitația preoților slujitori de la biserica din urbea băcăuană. Tot acum, credincioșii prezenți au avut marea bucurie de a se închina la trei Icoane ale Maicii Domnului, cea de la parohia Trifești de lângă Roman, Pantanassa (copie fidelă cu cea de la M-tirea Vatopedu-Athos) aflată în patrimoniul Catedralei Arhiepiscopale din Roman și icoana de la parohia Chicirea din protoieria Roman, aduse spre închinare până în ziua de 30 iunie 2019.

24 Iunie 2019

La ceas de seară, ascultând îndemnul IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, "Îmbrăcaţi-vă copiii în costum național/ După portul din Moldova, Muntenia sau Ardeal./ Păstrați-vă vie credinţa şi cutumele perene./ Semănați în toată lumea numai flori de sânziene.", credincioșii parohiei Sfinții Apostoli din municipiul Bacău, coordonați de preotul paroh Constantin Abageru și de preotul Adrian Alexandrescu s-au bucurat să vadă la biserică, pe cei mai tineri dintre ei, îmbrăcați în portul pe care îl cunosc de la bunici.  Aici, cler și popor s-au rugat împreună, au asistat la un concert al Corului Psaltic Filomelos de la Borzești, după care părintele vicar admnistrativ Pimen Costea, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, a premiat șefii de promoție din universitățile, colegiile și liceele băcăuane.

23 Iunie 2019

Sâmbătă, 22 iulie 2019, la Biserica „Precista” din Bacău a avut loc o slujbă de pomenire pentru familia ilustrului om de cultură, politician și scriitor băcăuan Vasile Alecsandri, cu ocazia împlirii a 201 ani de la nașterea sa.

23 Iunie 2019

Joi, 20 iunie 2019, având înalta binecuvantare a IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la ceas de seară, preoţii Cercului Pastoral-misionar ,,Preot profesor Constantin Galeriu” s-au întâlnit într-un cadru duhovnicesc la Parohia Galeri din Protopopiatul Bacău pentru a împlini și în acest loc Proiectul ,,Anului omagial al satului românesc (al învățătorilor, țăranilor și primarilor gospodari)” propus de către Patriarhia Română.