Protopopiatul Roman

Protopop P.C. Pr. Dr. Dragoș Munteanu

Protopopiatul Roman, din punct de vedere administrativ teritorial cuprinde parohii în Municipiul Roman și comunele învecinate, în total 75 parohii, 1 Mănăstire,  1 Schit şi 5 Capele.

Cancelaria protopopiatului:

  • Protopop – P.C. Pr. Dr. Dragoș Munteanu
  • Secretar – P.C. Pr. Ciucanu Mario-Doro
  • Contabil – D-na Veronica Mitru    
  • Casier– magazioner – Mariana Paleu

Contacte:
Adresa:   Str. Castanilor, Nr. 1, Roman, Jud. Neamț
Tel/Fax:   0233.744.029;  Mobil - 0786.585.828
Web:       www.protoieriaroman.ro

Știri din Protopopiatul Roman

21 Aprilie 2019

În Duminica Floriilor, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman a fost oficiată Sfânta Liturghie Arhierească de către Înatpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Alături de Ierarh au slujit preoți consilieri și slujitori ai catedralei romașcane.

20 Aprilie 2019

Credincioși romașcani, preoți consilieri și inspectori eparhiali, preoți slujitori din Protopopiatului Roman, alături de protopopul lor, și numeroși pelerini au participat sâmbătă, începând cu ora 17.00 la Procesiunea de Florii organizată în curtea Centrului Eparhial de la Roman.

10 Aprilie 2019

Cu binecuvântarea IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la Roman a fost pomenit cel care a fost preotul Dimitrie Matcaș. În prima parte a zilei, elevii Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman, alături de preotul protopop Dragoș Munteanu și de cadre didactice au făcut o pomenire în Cimitirul „Eternitatea” din oraș. În cea de-a doua parte a zilei acesta a fost evocat în instituția de învățământ romașcană, tot acum în prezența părintelui Daniel-Ionel Marari, inspector eparhial al Biroului de catehizare și activități cu tineretul din cadrul sectorului Cultural al Administrației Eparhiale, tinerii din ATOR Roman, care sunt sprijiniți de parohia „Sf. Voievozi” din municipiul Roman, au expus un bilanț al activităților derulate de Asociație anul trecut, totodată prezentând tinerilor seminariști frumusețea noilor proiecte, fiind invitați să ia parte la ele în mod activ toți cei interesați.

9 Aprilie 2019

În primul trimestru al anului 2019, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului,  în l0 parohii din Protopopiatul Roman s-a implementat Proiectul Naţional Catehetic „Hristos: sufletul satului meu”, ediţia 2019. Pentru a asista la nivel de corectare pe protopopiat a fost delegat din partea Centrului eparhial părintele Daniel-Ionel Marari, inspector eparhial al Biroului de catehizare și activități cu tineretul.

6 Martie 2019

În data de 5 martie 2019, în „An omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în biserica cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și mama sa Elena” din satul Stejaru, comuna Ion Creangă, a avut loc ședința trimestrială a preoților din Protopopiatul Roman.

19 Februarie 2019

Credincioși din Parohia „Sfântul Ierarh Spiridon” din orașul Comănești, Protopopiatul Moinești, au mers în pelerinaj de o zi în diverse locații duhovnicești aflate pe raza canonic administrativă a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Evenimentul se înscrie în programul cultural-catehetic „Să ne cunoaștem Eparhia-pe urme de sfinți” și a fost efectuat cu ajutorul Centrului de pelerinaje „Meteora Tour” al Eparhiei.

17 Februarie 2019

La împlinirea unui an de zile de la mutarea la Cer a părintelui Arhimandrit Antonie Jeflea, fostul stareț al Mănăstirii  cu hramul Nașterea Maicii Domnului din localitatea Giurgeni, a avut loc la această mănăstirea din localitatea nemțeană slujba Sfintei Liturghii și apoi rânduiala slujbei parastasului care au fost oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Alături de ierarh au fost prezenți părintele Pimen Costea, vicar eparhial, părintele consilier eparhial Serafim Huzdup, consilieri și inspectori eparhiali, diaconi, numeroși credincioși și foști fii duhovnicești.

12 Februarie 2019

În data de 12 februarie 2019 a avut loc la Centrul eparhial din Roman întrunirea adunării generale a CAR din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. Cu acest prilej a avut loc darea de seamă pentru anul financiar 2018.

29 Ianuarie 2019

Începând cu anul 1936, în urma hotărârii date la Conferința Panortodoxă de la Atena, instituțiile de învățământ teologic își cinstesc ocrotitorii, pe Sfinții Trei Ierarhi, prin intermediul unor activități solemne. Astfel, la Catedrala arhiepiscopală a fost oficiată slujba Vecerniei în ajunul sărbătorii Sfinților Trei Ierarhi.

14 Ianuarie 2019

De Ziua Culturii Naționale, Catedrala Arhiepiscopală din Roman a găzduit prima Sinaxă din anul 2019, la aceasta participând alături de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, peste 100 de preoți de pe cuprinsul Protoieriei Onești, care la unison au adus Lui Dumnezeu slavă și cinste.