Mănăstiri

IPS Părinte Ioachim a instalat noua stareță la Mănăstirea Măgura Ocnei

29 Iulie 2018

În cuvântul rostit în cadrul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a vorbit despre recunoştinţa pe care oamenii trebuie să o aibă faţă de Dumnezeu pentru ajutorul oferit pe marea vieții, pentru a ajunge cu bine spre limanurile mântuirii. În același context, Părintele Arhiepiscop Ioachim a explicat importanța numirii starețului la cârma duhovnicească a unei mănăstiri:

Hramul metocului chiriarhal ”Sf. Părinți Ioachim și Ana” din municipiul Roman

5 Septembrie 2016

În contextul serbării Sfinților Părinți Ioachim și Ana, cu binecuvântarea IPS Arhiepiscop Ioachim, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni va fi adusă la metocul chiriarhal din municipiul Roman, care își serbează hramul în ziua de 9 septembrie. Sfântul lăcaș, situat în apropierea Catedralei ”Sf. Cuv.

Eveniment istoric pe Valea Zeletinului - resfințirea mănăstirii Răchitoasa

19 Mai 2016

O poveste despre neuitare, despre implicare și nepăsare, despre jertfă și credință și, nu în ultimul rând, despre fonduri europene. Peste toate acestea desccoperim la Răchitoasa modul în care Biserica, prin slujitorii și prietenii ei, a reușit să recupereze o filă din identitatea spirituală și culturală a neamului românesc. Nicio metaforă, niciun simbol nu este exagerat când vine vorba despre Mănăstirea Răchitoasa, una dintre cele mai vechi și frumoase mănăstiri din zona centrală a Moldovei.

Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” Caraclău

Asezata intr-un cadru natural, atractiv si reconfortant, strajuita de culmi domoale acoperite cu paduri de foioase si fanete, Manastirea Caraclau este una din manastirile tinere, ce incearca incet dar sigur sa se alinieze in randul manastirilor care au ajuns la maturitate atat din vedere spiritual cat si material.

Situat la aproximativ 11 km de orasul Onesti (spre Bacau), pe frumoasa vale a Trotusului, in comuna Barsanesti, satul Caraclau, locasul monastic incanta ochiul si sufletul pelerinului prin simplitate si fiorul duhovnicesc ce il transmite.

Mănăstirea „Sf. Ștefan cel Mare” Slănic

Situată la o altitudine de 900 metri, pe muntele Bolovanu, la aproximativ 10 kilometri de staţiunea Slănic Moldova. Iniţiatorii şi susţinătorii principali ai construcţiei au fost doi cetăţeni americani, de origine română, Vasile şi Catinca Gavrilă. Lucrările au început în 1998 şi nu există informaţii că pe acel loc s-ar mai fi aflat în vechime aşezământ monahal.

Hramul bisericii este „Sfântul Ştefan cel Mare”, iar al paraclisului „Schimbarea la Faţă”. Construcţia bisericii este finalizată, iar pictura în frescă a fost realizată de Lichi Vică din Comăneşti.

Mănăstirea „Bunavestire” Pogleț

În partea de S-E a judeţului Bacău, pe o mică culme, îşi săvârşeşte lucrarea duhovnicească mănăstirea Pogleţ. Cunoscută în vechime, începând cu secolul XVII, ca schitul Sucmezeu, actuala mănăstire Pogleţ apare atestată documentar în anul 1752, ctitorie a boierului Constantin Balş. În acel an, la 27 aprilie, ctitorul consemnează: „silitu-m-am şi am făcut o sfântă mănăstioară ce se cheamă Sucmezeu ce iaste pe pârâul Pogleţului, la ţinutul Putnii…” Peste 10 ani, la 19 decembrie 1762, un alt boier, Ioniţă Palade, prelua în grija sa schitul de la egumenul Anania.

Pagini