Proiectul cultural-catehetic „Școala de vară”, în Parohia Dănceni

18 Iulie 2017

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, sub coordonarea părintelui Ioan Negoiță, protopop al protopopiatului Sascut, și îndrumarea preotului paroh Toma Constantin,  în Parohia Dănceni se desfășoară, în perioada 16-30 iulie a.c., proiectul cultural-catehetic tip „Școala de vară” sub egida „Vacanță în tinda Bisericii” .

Activitățile au debutat cu participarea copiilor la Sfânta Liturghie și au continuat prin implementarea programului catehetic ,,Cinstirea Icoanelor în Ortodoxiedin cadrul proiectului eparhial „Cateheze în parohii” (ediția a III-a), după care în Atelierul de creație parohial, copiii au realizat icoane pictate și lucrări colective: O lume minunată, Comoara Anotimpurilor și Copacul Prieteniei, utilizând diferite tehnici: dactilo-pictură, stropire cu pensonul, amprentare cu buretele. 

De asemenea, în cadrul Cercului de lectură, copiii au citit Pilde cu mesaj educativ-religios, au răspuns la ghicitori și au recitat poezii. Pe tot parcursul zilei, copiii au învățat ce înseamnă spiritul de echipă, ajutorul și toleranța, legând noi prietenii. 

În zilele următoare, copiii vor mai desfășura și activități sportive, vor participa la o șezătoare pentru promovarea valorilor tradiționale autentice, iar cu sprijinul Serviciului de Urgență SMURD Podu Turcului, copiii înscriși în programul catehetic vor fi instruiți cum se pot proteja în caz de cutremur.

Beneficiarii proiectului cultural-catehetic sunt copiii din Parohia Dănceni, în număr de 40, care vor participa la diverse activități sub îndrumarea preotului Toma Constantin și a colaboratorilor: profesor Alina-Elena Toma, profesor Daniela-Mihaela Andrei, profesor Alina-Mariana Sava și profesor Elena-Cristina Ivan.

La finele programului, pe data de 30 iulie, copiii vor merge într-un pelerinaj duhovnicesc care cuprinde vizitarea Centrului Eparhial și închinarea în Catedrala Arhiepiscopală din Roman, precum și vizitarea unor mănăstiri din nordul Moldovei.

(pr. Daniel Marari)