August 2019

22 August 2019

Parohia ortodoxă Poduri a organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte  Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, în parteneriat cu Școala Gimnazială „General Nicolae Șova” și cu Primăria din localitate, în perioada 19-21 august 2019 Tabăra de vară „Tinerii în inima satului” pentru tinerii și copiii din ciclul gimnazial și liceal. Tinerii și voluntarii din Poduri, din satele și orașele limitrofe au fost cazați în  8 corturi amenajate în curtea bisericii „Sfântul Nicolae” Poduri iar masa a fost asigurată prin serviciul de catering.

22 August 2019

În perioada 12-16 august, la Biserica „Sfinții Voievozi Mihail și Gavril” din Roman, s-a desfășurat cea de-a doua ediție a Școlii de vară „Copilărie sub acoperământul aripilor Sfinților Arhangheli”. Parteneri ai acestui proiect dedicat tinerilor au fost Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, voluntarii din ATOR Roman, Detașamentul de Pompieri Roman din cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Petrodava – Neamț, Fundația „Episcop Melchisedec” Roman. Zilnic, activitățile din cadrul acestui proiect s-au desfășurat între orele 08.30 – 13.00 sub directa supraveghere a voluntarilor și coordonarea personalului calificat. Pe tot parcursul activității, copiii au participat la diverse ateliere de lucru, au primit apă și sucuri, precum și o masă caldă.

20 August 2019

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, marți, 20 august 2019, s-a desfășurat la Schitul „Cuviosul Eftimie cel Mare” cea de-a cincea ediție a concursului cultural-catehetic „Toacă și ie moldovenească".

20 August 2019

În Protoieria Onești, în perioada 16-19 august 2019, 120 de tineri au avut șansa de a redescoperi Adevărul din ei și de a-L potența. Cu binecuvântarea IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Asociația Patmos, prin sectorul de voluntariat al acesteia – Asociația Tinerilor Ortodocși Români Onești, a desfășurat a doua ediție a evenimentului „Tânărul Oneștean”.  În cadrul festivității de încheiere au fost decernate diplome colaboratorilor și voluntarilor, înmânate de către părintele inspector eparhial Daniel-Ionel Marari, coordonatorul  Biroului de catehizare și activități cu tineretul din cadrul sectorului cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Acesta a transmis dragostea și binecuvântarea IPS Părinte Ioachim pentru tinerii prezenți la acest măreț eveniment din urbea oneșteană.

19 August 2019

Asociația Sfânta Anastasia Romana din orașul stațiune Târgu Ocna, componentă socială a Parohiei Sfântul Ioan, Protopopiatul Onești, a inaugurat luni, 19 august 2019 Centrul Cultural Social Comunitar „Anastasia”. Delegatul Centrului eparhial de la Roman a fost părintele Daniel-Ionel Marari, inspector eparhial în cadrul sectorului cultural. Acest Centru este locul unde se vor desfășura diverse activități sociale, cultural-catehetice și educative pentru comunitate. Acest moment a coincis și cu deschiderea cursurilor Școlii de vară, sub egida Cultură, Artă și Spiritualitate, eveniment ce a adunat 300 de participanți, copii, voluntari, coordonatori și profesori.

19 August 2019

Cu binecuvântarea IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în Parohia Cordun din Protopopiatul Roman, în biserica cu hramul "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe", în Duminica a 9 după Rusalii, a fost oficiată Sfânta Liturghie în sobor, sub protia Pc. Părinte Protopop Dragoș Alexandru Munteanu. La acest moment de har din Duminica Migranților, alături de părintele protopop au fost fiii satului reîntorși din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, pentru o scurtă perioadă de timp, pentru a fi prezenți la un eveniment al bucuriei și revederii, organizat de biserica satului.

19 August 2019

Duminică, 18 august 2019, Asociaţia „Treime de Arhierei” Bacău a finalizat o colectă de alimente ce vor fi donate copiilor aflaţi în grija Fundaţiei „Episcop Melchisedec” Roman. Această iniţiativă intitulată sugestiv „Duminica recoltei” urmează a fi desfăşurată în fiecare an, cu sprijinul preoţilor şi credincioşilor Parohiei „Sfinţii Trei Ierarhi” din Bacău, în duminica de după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Tot în această zi a fost finalizată şi colecta de bani pentru sprijinul familiei părintelui Marius-Gabriel Bărăscu, decedat în urma unui tragic accident rutier.

18 August 2019

Odată cu încheierea lucrărilor de restaurare a bisericii vechi cu hramul „Sf. Ierarh Nicolae” din Parohia Berești Tazlău, Protopopiatul Moinești, ce a fost construită în urmă cu 200 de ani, mai exact în anul mântuirii 1819, efortul preotului paroh Daniel Popa și a bunilor săi enoriași a fost apreciat și binecuvântat de IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care a oficiat slujba de resfințire a acestui locaș de cult istoric, dar și Sfânta Liturghie Arhierească alături de P:C. părinte protopop Costel Mareș și împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

17 August 2019

Zilele duhovnicești ale Protopopiatului Moinești au debutat vineri, 16 august a.c. cu activitatea Cercului pastoral Sfânta Cuvioasă Parascheva, la Parohia Berești – Tazlău. Aici a avut loc lansarea cărții domnului Ioan Cozma, care poartă denumirea: Monografia Bisericii „Sf. Nicolae și Sf. Dimitrie" la 200 de ani de existență. 

17 August 2019

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2019 ca An omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari) şi An comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti. Prin această iniţiativă, s-a dorit evidenţierea faptului că satul este şi spaţiul în care s-au format şi păstrat, de-a lungul timpului, multe dintre valorile spirituale, culturale şi identitare transmise până în zilele noastre. 

Pagini