Martie 2019

31 Martie 2019

Peste o mie de pelerini au urcat în procesiune dealul Muncelu din localitatea nemțeană Ion Creangă în cea de-a treia duminică din Postul Mare, închinată Sfintei Cruci. Alături de pelerini s-au aflat tineri din ATOR Roman care au purtat benere și tricouri cu mesaje ProVita, în încercarea de a promova darul sacru al vieții și de a apăra dreptul la viață al pruncilor nenăscuți.

31 Martie 2019
Înălţând rugăciune către Preamilostivul Dumnezeu, care ne-a învrednicit să ne bucurăm de ani binecuvântaţi, pe care să-i rostuim cu recunoştinţă pentru acest dar nepreţuit al vieţii şi să împlinim, întru smerenie, cele ce ni s-au rânduit, prin Pronia divină, aducem mulţumire tuturor celor care ne-au transmis gânduri de felicitare şi însufleţite urări, cu prilejul aniversării zilei de naştere.
Ne exprimăm bucuria pentru mesajele împărtăşite cu atâta căldură sufletească şi dorim ca Mântuitorul Hristos, Arhiereul desăvârşit, să vă dăruiască tuturor sănătate deplină, putere şi spor în tot ceea ce împliniți frumos în viaţa Dumneavoastră.
30 Martie 2019
fotocredit: basilica.ro

La împlinirea a 65 de ani de viață Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a fost felicitat de numeroase personalități ale vieții religioase și culturale. Acestora s-au adăugat numeroase urări transmise de către preoți și credincioși prin intermediul rețelelor de socializare. Redăm în cele ce urmează câteva dintre mesajele primite de chiriarhul Romanului și Bacăului cu acest prilej.

30 Martie 2019

Câteva sute de băcăuani și preoți din parohiile din zona de nord a Bacăului au participat astăzi, 31 martie 2019, în Duminica Sfintei Cruci, la procesiunea organizată sub genericul „La umbra Crucii Tale”, derulată în Protoieria Bacău și ajunsă la ediţia a III-a. La eveniment a participat și Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, care a fost întâmpinat de preoții parohiei „Sfinții Trei Ierarhi” alături de protopopul locului în jurul orei 9.30, unde a oficiat Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare. În cadrul acesteia a avut loc și o hirotonie întru preot. La orele amiezii, Arhipăstorul a binecuvântat pelerinii participanți la procesiune și a purtat Sfânta Cruce adusă de la parohia Lazaret, pe care personal a așezat-o în sfânta Biserică după care a înălțat rugăciuni.

30 Martie 2019

Duminicile Postului Mare sunt repere care călăuzesc viața creștinului în pelerinajul spiritual spre Marele Praznic al Învierii, oferindu-i prin pericopele evanghelice tot atâtea argumente care stabilesc cadrul înțelegerii profunde a semnificațiilor despătimirii și întâlnirii cu Dumnezeu. În această perioadă de timp prepascală, semnul care concentrează în el intensitatea trăirii prezenței lui Dumnezeu în stare de jertfă și care invită pe om la asumarea suferințelor și neîmplinirilor proprii și la urmarea lui Hristos este Crucea, cu toate semnificațiile ei.

30 Martie 2019

Azi, în duh de sărbătoare, privesc arborii din lunci,
Iar în mugurii din ramuri disting semnul Sfintei Cruci.
Mintea-mi face anamneza de pomul primordial
Cu-al său fruct care ascunde sensul existenţial.

Cine cunoştea atuncea că-n pomul din Paradis
Stă ascunsă Sfânta Cruce c-universu-i necuprins?
Aşadar, fii ai credinţei, mergeţi astăzi în biserici!
Veţi găsi pomul vieţii adumbrind pe cei cucernici.

30 Martie 2019

Vineri, 29 martie 2019, de la ora 18.00, Părintele Arhiepiscop Ioachim a oficiat taina Sfântului Maslu la biserica Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului” de la Valea Budului. La slujbă au fost prezenți preoți consilieri și inspectori eparhiali, preoți din protopopiatul Bacău din mediul urban și rural alături de o parte din credincioșii lor.

29 Martie 2019

Astăzi, 29 martie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim s-a rugat pentru vârstnicii rezidenți la Așezământul Social Filantropic de la Hârja, mulțumind Milostivului Dumnezeu pentru toate împlinirile din slujirea Sa, la împlinirea a 65 de ani de viață.

29 Martie 2019

Joi, 28 martie 2019, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Ioachim, și în contextul anului 2019 - Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și Anul comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești”, în Parohia Prohozești I, Protopopiatul Moinești, s-a desfășurat proiectul Istorie și tradiții. Prohozești 600 (1419 - 2019) „Drumul carelor”.

29 Martie 2019

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, în Protopopiatul Moinești va avea loc o nouă întâlnire duhovnicească, de această dată cu părintele profesor Constantin Coman, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian”, Universitatea din București, care va susține conferința „Despre post și pocăință”.

Pagini