Februarie 2019

28 Februarie 2019

Joi, 28 februarie 2019, în ziua de prăznuire a Sfinților Cuvioși Ioan Casian si Gherman din Dobrogea, în Parohia Bărcu – Goșmani a avut loc întâlnirea preoților din Cercul pastoral nr. 2 „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim și în prezența părintelui protopop Vasile Cozma.

28 Februarie 2019

În urma ședinței Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului din data de 21 ianuarie 2019, prin transferul părintelui Gelu Fera, s-a hotărât vacantarea și scoaterea la concurs a postului de preot paroh la Parohia Rădoaia, com. Parava, protopopiatul Sascut, județul Bacău, începând cu data de 1 februarie 2019.

Dosarele candidaților ce îndeplinesc condițiile statutare se depun la sediul Protopopiatului Sascut.

27 Februarie 2019

În fiecare an, în perioada 26 – 28 februarie, la Roman, Paşcani şi Mănăstirea Neamţ au loc manifestări cultural-religioase dedicate vrednicului de pomenire ierarh Visarion Puiu, cunoscute sub denumirea de Zilele „Mitropolit Visarion Puiu“. Astăzi, 27 februarie, la Catedrala arhiepiscopală din Roman a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru ierarhul de pioasă amintire Visarion Puiu, în contextul împlinirii a 140 de ani de la nașterea sa și a 55 de ani de la trecerea sa în veșnicie.

27 Februarie 2019

În zilele de 25 și 26 februarie, profesori de religie din  două unități de învățământ ale municipiului Bacău, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și în prezența pr. prof. dr. Adrian Alexandrescu, inspector pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bacău, au susținut activități speciale la clasă și lucrări științifico-metodice pentru obținerea  gradului didactic I în învățământ.

27 Februarie 2019

În perioada 20-25 februarie 2019, corul Laudamus al Liceului Teologic ”Episcop Melchisedec” Roman a participat la concursul de muzică pentru coruri Kolozhski Blagovest 2019 la Grodno, în Republica Belarus. Elevii romașcani, dirijați de profesorul Gheorghe Gozar, au fost implicați în competiția rezervată școlilor teologice, în urma căreia au obținut locul al II-lea.

26 Februarie 2019

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, luni, 25 februarie 2019, în prezența unei comisii de evaluare alcătuită din pr. prof. univ. dr. Mihai Săsăujan, pr. prof. univ. dr. Daniel Benga, cadre didactice ale Facultății de Teologie Ortodoxă ”Justinian Patriarhul” din București, și pr. prof. dr. Adrian Alexandrescu, inspector pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bacău, a avut loc susținerea lucrării pentru obținerea gradului didactic I în învățământ a doamnei Cautiș Paula, profesor pentru disciplina Religie la Școala Gimnazială nr. 1 Onești.

25 Februarie 2019

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, credincioşii parohiei ”Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din municipiul Bacău, în Duminica Întoarcerii Fiului risipitor, au luat parte la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie oficiată de către Preasfinţitul Părinte Ioan Casian.

24 Februarie 2019

În Duminica a XXXIV-a după Rusalii, cunoscută și sub denumirea de Duminica Fiului Risipitor, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman.

 

 

 

22 Februarie 2019

Duminica Întoarcerii Fiului Risipitor, cea de a doua din perioada Triodului, dezvoltă temele pocăinței și iertării, deja abordate prin pericopa evanghelică a Vameșului și Fariseului, căci toate aceste duminici care premerg Postului Mare sunt prezentate ca un timp de formare spirituală și iluminare, pentru a intra pregătiți în perioada Sfântului și Marelui Post.

22 Februarie 2019

De douăzeci de veacuri, Iisus Hristos ne cheamă
Să părăsim păcatul ce sufletul destramă.
Lăsați grijile voastre, la templu vă urcați,
Unde Hristos vă spune o pildă cu doi frați:

Pagini