Resfințirea bisericii „Sf. Nicolae” din parohia Boșoteni

Duminică, 25 octombrie, credincioșii din parohia Boșoteni (Protopopiatul Moinești) vor trăi alături de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim la bucuria resfințirii bisericii ”Sf. Nicolae”.

Duminică, 25 octombrie, credincioșii din parohia Boșoteni (Protopopiatul Moinești) vor trăi alături de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim bucuria resfințirii bisericii „Sf. Nicolae”.  Dumnezeiasca Liturghie va fi oficiată de chiriarhul locului înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din Protopopiatul Moinești  În acest sfânt lăcaș, în ultimii șapte ani au fost demarate mai multe lucrări de înnoire și înfrumusețare, prin implicarea preotului Comănescu Titi și a credincioșilor din această zonă. ”Lucrările la biserica parohială ”Sf. Nicolae” au început în anul 2008 când a fost placată cu granit interiorul bisericii. De asemenea, pictura interioară și exterioară a fost restaurată, iar acoperișul sfântului locaș a fost schimbat. Am refăcut și sistemul de încălzire prin introducerea unei centrale termice noi. Toate acestea au fost posibile prin implicarea fiilor parohiei noastre și a unor sponsori”, a declarat preotul Comănescu. Tot în această zi de mare sărbătoare duhovnicească pentru parohia Boșoteni, Înaltpreasfinția Sa va sfinți și așezământul social-filantropic. ”Acesta a fost ridicat lângă biserică și poartă hramul Adormirea Maicii Domnului, fiind spațiul în care vom demara mai multe proiecte pentru ajutorarea copiilor defavorizați din această zonă”, a mai precizat preotul Comănescu. 

În satul Boşoteni, atestat documentar din timpul voievodului Ştefan cel Mare şi Sfânt, prima biserică a fost făcută prin osteneala boierilor locului şi a sătenilor. La anul 1902 lângă locul bisericii vechi (care a fost dărâmată), s-a construit prin osteneala boierului Rafailă şi cu ajutorul oamenilor, actuala biserică. Pământul pe care s-a zidit, a fost donat de boier, iar mai târziu împrejmuirile (cimitirul) au fost donate de săteni.
Biserica e construită din zid şi a beneficiat de-a lungul anilor de mai multe îmbunătăţiri şi reparaţii. Prima reparaţie a avut loc în anul 1939, iar a doua reparaţie în 1949, după perioada războiului când s-a făcut şi o renovare. În 1969 s-a acoperit cu tablă, iar în 1984 s-a făcut pictura actuală.