Ziua Marii Uniri serbată în Parohia Cordun

4 Decembrie 2018

În calendarul de suflet al Poporului Român, la loc de cinste, stă scris cu litere înroșite de jertfa înaintașilor noștri, data de 1 Decembrie 1918 – Ziua Marii Uniri. Dezideratul de veacuri al românilor s-a împlinit acum un secol, iar noi, suntem privilegiați să sărbătorim împlinirea a 100 de ani de Românie.

Cu binecuvântarea IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, având sprijinul și implicarea necondiționată a domnulu ing. Adrian Ciobanu, primarul comunei Cordun și a distinșilor consilieri locali, în prezența Preacuviosului Arhim. Pimen Costea, vicar eparhial, a părinților consilieri, la care s-au adăugat și cărora le mulțumim și pe această cale, domnul senator Dan Manoliu, domnul deputat Mugur Cozmanciuc, președintele PNL Neamț, domnul deputat Laurențiu Dan Leoreanu, și numeroși consilieri județeni, în data de 1 Decembrie 2018, începând cu ora 10.00, în fața monumentului închinat Eroilor Neamului Românesc ridicat în fața primăriei din Cordun, s-a desfășurat un program deosebit dedicat Centenarului Marii Uniri.
Pentru început, în biserica cu hramul "Sf. Mare Mucenic Gheorghe", elevii Școlii Generale din Cordun au prezentat un program artistic intonând cântece patriotice care au ajutat auditoriul să se transpună în perioada în care "Mari Oameni" au reușit Unirea Principatelor Române.
A urmat serviciul religios, după care reprezentanții instituțiilor centrale, județene și locale au transmis câte un mesaj legat de această ocazie.

Din partea Centrului eparhial, părintele vicar Pimen Costea  a cocluzionat, îndemnând pe toți cei prezenți să împlinească idealurile Eroilor comemorați și totodată să își însușească exemplul lor. De asemenea, a mulțumit tuturor celor care au organizat acest eveniment, oferind domnului primar o "Diplomă de Excelență" și o plachetă aniversară.
Un alt moment emoționant al acestei întâlniri, a fost conferirea titlului de Cetățean de Onoare, domnului Radu Ioan, enoriaș al Parohiei Cordun, veteran de război, de o vârstă cu Centenarul.

Pr. Munteanu Dragoș

Citește mai multe articole despre: protopopiatul roman