Zilele dedicate Cuvioasei Parascheva au început la Hârja

8 Octombrie 2018
Luni, 8 octombrie 2018, la Parohia Hârja s-au organizat un șir de evenimente duhovnicești dedicate cinstirii Cuvioasei Parascheva ce au culminat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și așezarea pietrei de temelie pentru noua biserică parohială.

Ziua a început cu Sfânta Liturghie săvârșită în capela Așezământului Social Filantropic “Sfântul Voievod Ștean cel Mare - Hârja” sub protia părintelui protopop Ioan Bârgăoanu, în imediata vecinătate a bisericii parohiale. Tot aici a avut loc apoi o conferință preoțească despre “Ultimele zile de pace și primele zile de război pe Valea Oituzului”, susținută de Ing. Ciprian Hugianu. A urmat vizionarea unui film, o retrospectivă a evenimentelor ce au deschis activitățile de cinstire a Centenarului, film realizat de Asociația “Sfântul Ilie” din Poiana Sărată.
Preoții și credincioșii prezenți l-au întâmpinat pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim cu flori, pâine și sare, semnele ospitalității românești, rugându-l să le binecuvinteze așezarea și locul bisericii.
Locașul de închinare din satul Hârja are o istorie bogată, iar consemnările spun că în Primul Război Mondial, odată cu satul a ars şi prima biserică cu hramul "Sf. Gheorghe", construită din lemn în anul 1749 de către Aga I. Cantacuzino şi soţia sa, Măria Racoviţă.
Cea de-a doua biserică, cu acelaşi hram, a fost construită din fondul ctitoresc al enoriaşilor între anii 1923-1930, în formă de cruce, din piatră şi cărămidă şi s-a acoperit cu tablă. Piatra provenea din clădirea fostei Vămi Oituz care a străjuit la graniţa dintre România şi Austro-Ungaria până în anul 1918 (punctul Hârja -Poiana Sărată), acum împlinindu-se 100 de ani de când locuitorii celor două sate au hotărât ca ceea ce înainte despărțea acum să unească, Biserica neamului, începută la Hârja, acum 100 de ani.
Părintele Ilarion Mâță, parohul de la Hârja și coordonatorul Așezământului a adus la cunoștință celor prezenți următoarele: „Datorită faptului că lăcașul de cult prezenta un real pericol de autodemolare la primul seism semnificativ, a fost elaborată Expertiza tehnică nr. 207 / 20.06.2017 realizate de Ing. Rotărescu Ioan. În urma acestei evaluări tehnice a riscului la care erau supuși credincioșii parohiei și a analizei tehnico-economice, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a hotărât desființarea și reconstruirea locașului de cult, păstrând forme generale ale arhitecturii bisericii anterioare cu vizibile elemente noi ale stilului ștefanian.
Dimensiunile noului locaș de cult care va primi al doilea hram închinat Sf. Cuv. Parascheva, vor fi aproximativ cele ale bisericii anterioare, spațiul interior fiind mai extins iar piatra istorica de la fosta Vamă Oituz care a fost dărâmată acum 100 de ani, va împodobi exteriorul bisericii noi, fiind o mărturie vie a trecutului care înnobilează și dinamizează prezentul pentru un viitor duhovnicesc al comunității de credincioși ai localității Hârja.”
După slujba de sfințire, Înaltpreasfinția Sa a spus celor de față: “Dumnezeu ne-a ales pe noi să fim slujitorii acestui loc, ai acestei Biserici, și sperăm ca prin mâinile celor ce au primit această cruce a zidirii acestei biserici, și mă refer îndeosebi la părintele Ilarion, ales nu de noi, ci de Dumnezeu, să o ducă la bun sfârșit.”
La final, în acest cadru de rugăciune și binecuvântare a fost felicitat și părintele protopop Ioan Bârgăoanu cu prilejul zilei de naștere, primind din partea Ierarhului un dar de mare preț, o Sfântă Cruce spre binecuvântarea poporului, semnul slujirii lui Hristos cel Răstignit, Biruitor prin Înviere.
Toți cei prezenți, preoți și credincioși, s-au închinat înaintea Sfintei Cruci așezate în viitorul Altar și au primit arhierească binecuvântare.
(preot Alexandru Pânzaru)

Citește mai multe articole despre: parohia Harja, Valea Oituzului, Sfințire; Protoieria Onești