Zilele cultural-duhovnicești în Parohia Berești-Tazlău, filiala Turluianu

9 Mai 2019

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în Parohia Berești-Tazlău, filiala Turluianu din Protopopiatul Moinești, în perioada 3 – 5 mai 2019, sub coordonarea preotului slujitor Baciu Bogdan, s-au desfășurat zilele cultural-duhovnicești ale parohiei cu prilejul serbării ocrotitorului bisericii închinate „Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”.

Programul cultural și liturgic s-a desfășurat sub egida anului omagial dedicat satului românesc. În dimineața zilei de vineri, cu prilejul sărbătorii ,,Izvorul Tămăduirii” a fost oficiată slujba de sfințire a apei urmată de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. După partea liturgică a urmat cea culturală în care domnul colonel Ioan Cozma a evocat aspecte ale istoriei formării satului Turluianu, cât și a personalităților ce și-au lăsat amprenta în comunitate, apoi doamna învățătoare Iojă Angela a prezentat o istorie a satului prin imagini, după care cei prezenți au vizionat un film despre satul Turluianu realizat de către părintele paroh Daniel Popa, iar în final au avut loc discuții emoționante despre comunitate, trecut și prezent. La acest eveniment a fost prezent și domnul Corneliu Lupeș, fost director al Școlii Turluianu, actualmente scriitor și membru al Uniunii Scriitorilor din România.

În cursul zilei de sâmbătă, 4 mai 2019 s-a citit de către credincioși în biserică Psaltirea, iar seara a fost săvărșită Vecernia unită cu Litia.

Duminică, 5 mai 2019, un sobor de 6 preoți a oficiat Sfânta Liturghie, ca mai apoi programul să fie încheiat cu o agapă frățească oferită celor aproape 100 de pelerini prezenți din satele învecinate.