Tineri basarabeni în vizită la Mausoleul de la Mărășești

15 August 2018

În an "Centenar" primind arhiereasca binecuvântare a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, prin coordonarea Părintelui Protoiereu Negoiță Ioan și cu sprijinul Consiliului Județean Bacău și al Fundației „Episcop Melchisedec” – Filiala Bacău, astăzi, 14 August 2018, în plină desfășurare a programului eparhial din Protoieria Sascut  „TABĂRA CULTURALĂ: UNIRE ȘI UNITATE ROMÂNO-BASARABEANĂ”, copiii beneficiari ai acestui proiect, alături de un sobor de preoți, cadre didactice și voluntari au mers la Mausoleul de la Mărășești, spre a-și comemora strămoșii.

Ziua a debutat cu Slujba parastasului pentru ostașii români trecuți în veșnicie și a continuat cu discursului ghidului de la Mausoleu, în care s-a evocat eroismul acestora.

"Eroi au fost, eroi sunt încă

Şi-or fi în neamul românesc! 

Căci rupţi sunt ca din tare stâncă

Românii orişiunde cresc."

 

Copiii au fost impresionați de fiecare monument, statuie, bust, placă comemorativă și de încărcătura istorică din spatele acestora. 

S-au plimbat prin parcul mausoleului, care adăpostește în cele 154 de cripte individuale și nouă comune, dispuse radial pe 18 coloane, rămășițele pământești a 5.073 de ostași și ofițeri, oprindu-se la mormântul fetiței erou Maria Zaharia, cunoscută cu numele de Măriuca, apoi la mormântul eroului necunoscut- închinat tuturor eroilor care au pierit pentru patrie fără a li se cunoaște identitatea și ulterior la muzeul armelor. 

Activi și curioși au pus întrebări referitoare la strămoșii noștri -eroii comemorați la Mărășești, înțelegând cât de vital este să-și cunoască rădăcinile pentru a trăi în adevăr și lumină. 

Vizita de la Mausoleul de la Mărășești a avut, așadar, dublă conotație: i-a determinat pe cei mici să conștientizeze datoria de a cunoaște istoria neamului, jertfa înaintașilor: cum au trăit ei și ce idealuri au împărtășit, iar pe cei mari să aibă o mai mare deschidere spre a menține trează conștiința națională și de a o impregna urmașilor.

Citește mai multe articole despre: protoieria sascut