Taina Sfântului Maslu și activitate social-culturală în Parohia Sascut Sat

Luni, 22 ianuarie 2024, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la Biserica parohială „Sfântul Ierarh Nicolae și Sfinții Români” din localitatea Sascut-Sat s-a desfășurat proiectul eparhial „În temniță am fost și ați venit la Mine”.

Astfel, la invitația părintelui Alexandru Grigoraș, protopop al Protoieriei Sascut, 9 persoane private de libertate, însoțite de părintele Daniel Mașala, capelan al Penitenciarului Bacău, au asistat la Taina Sfântului Maslu, oficiată de către un sobor de preoți, la care au fost înălțate rugăciuni pentru toți cei aflați în neputințe trupești, în însingurare sau în azile de bătrâni, rugându-L pe Dumnezeu să le dăruiască sănătate sufletească și trupească, alinare și putere.

În cuvântul de învățătură, părintele protopop a evidențiat motivația prezenței credinciosului în Biserică și dragostea lui Dumnezeu: „Atunci când noi venim în Biserică, venim pentru a primi iubirea lui Dumnezeu. Mai mult decât toate dorințele noastre, avem nevoie de această hrană a sufletului nostru, care este iubirea, dar și de iertarea lui Dumnezeu. Când săvârșim o faptă greșită sau când avem o ispită și cădem în ea, întotdeauna avem acea stare de părere de rău înlăuntrul nostru, care pune în fața noastră un drum al pocăinței pe care Dumnezeu ni-l arată prin întoarcerea noastră de la păcat la fapta cea bună. Deci venim în Biserica lui Dumnezeu căutând această iubire și această iertare. Nimic nu schimbă mai mult sufletul omului decât iubirea. De aceea, când vrem să întoarcem pe cineva cu fața către noi, să-l ajutăm să se schimbe nu doar prin dreptate, ci prin dragoste, răbdare și iertare. În felul acesta primim și noi iertarea lui Dumnezeu și odată cu aceasta primim și starea cea dintâi ca fii ai lui Dumnezeu”.

De asemenea, tot în această zi a fost început și planul catehetic eparhial, la care preoții slujitori, precum și persoanele aflate în grija Penitenciarului Bacău au asistat la o cateheză aghiografică cu tema „Sfinții doctori fără de arginți Chir și Ioan”, ce a avut ca scop prezentarea pildei de viețuire și de evidențiere a rolului pe care sfinții îl ocupă în viața noastră.

Gazda evenimentul a organizat și „Masa bucuriei”, unde s-au împărtășit gânduri și păreri plecând de la ideea că orice om este liber în Hristos. 

La final, fiecare persoană a primind câte un dar, care a constat în cărți de rugăciune și icoane, dar și câte un pachet cu produse de igienă.

      Pr. Cerbu Ștefan-Daniil