Slăvitul praznic al Învierii Domnului serbat la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

16 Aprilie 2017

În dimineața zilei când creștinătatea întreagă sărbătorește slăvitul praznic al Învierii Domnului, ziua celei mai adânci taine, credincioșii din municipiul Roman și pelerini din întreaga Eparhie a Romanului și Bacăului au venit la Catedrala Arhiepiscopală din Roman pentru a primi Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim, care a fost oferită ca binecuvântare de Cer prin mâinile IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim.

 

Dimineața zilei de 16 aprilie, a făcut ca orașul Roman să adune la Slujba Învierii câteva mii de credincioși care au venit pentru a participa la Sfânta Liturghie, oficiată pe o scenă special amenajată în curtea catedralei ,,Sf. Cuv. Parascheva", de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

Anul acesta, Sfânta Lumina a fost adusă de la București de către o delegație a Eparhiei, condusă de părintele arhimandrit Serafim Huzdup, consilier eparhial, fiind apoi oferită preoților din cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Sărbătoarea a continuat cu partea numită Canonul Învierii Domnului, cu o procesiune în jurul Catedralei și apoi cu oficierea Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur, de către Înaltpreasfinția Sa împreună cu soborul preoților și diaconilor slujitori.

În cadrul Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, foarte mulți dintre cei prezenți s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

La final, așa cum s-a îndătinat obiceiul, toți credincioșii prezenți la dumnezeiasca Liturghie au primit ouă roşii, pască şi cozonac, salutând ierarhul, așa cum este tradiția pascală, cu urarea creștină „Hristos a înviat!”, tot acum fiind citită și scrisoarea pastorală, alcătuită de către Arhipăstorul Ioachim pentru aceste eveniment profund duhovnicesc.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala „Paraschevi” a Catedralei Arhiepiscopale care, cu pregătirea și profesionalismul de care dau dovadă de fiecare dată, au încununat slujba Învierii cu cântările speciale ale acestor zile de lumină și har.

Bucuria Sfintei Învieri va continua în ziua de duminică, întrucât după amiază va fi oficiată Vecernia Sfintelor Paşti la care vor sluji alături de Ierarhul romașcan preoţii consilieri și inspectori eparhiali, precum și preoți din parohiile protopopiatului Roman.

(Pr. Daniel Marari)