Sinteza activităților social-filantropice în contextul Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice din eparhia Romanului și Bacăului

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în decursul anului omagial al persoanelor vârstnice 2023, au fost derulate proiecte și activități orientate în atenția seniorilor din eparhia Romanului și Bacăului. Astfel, în cadrul protopopiatelor au fost sprijiniți în total 4015 de benficiari vârstnici, iar în cazul ONG-urile eparhiale un total de 7039 de beneficiari vârstnici.

Anul 2023 a fost dedicat persoanelor vârstnice de către Patriarhia Română cu scopul de a veni în ajutorul lor și de a le fi alături în diversele contexte de viață: singurătate, sănătate precară, lipsa posibiltăților finaciare și materiale, abandon. În eparhia Romanului și Bacăului protopopiatele și ONG-urile eparhiale s-au implicat activ în sprijinirea vârstnicilor prin diferite mijloace și proiecte.

Protopopiatul Roman a desfășurat următoarele proiecte și activități având un total de 700 de beneficiari: Ziua Internațională a persoanelor vârstnice; „Alături de bătrânii comunității”;„Un strop de sânge o șansă la viață”, ediția numărul II; Taina Sfântului Maslu la Centrul rezidențial Casa Bunicilor, din Roman; Vârstnici ajutați în parohiile din Protopopiatul Roman.

Protopopiatul Bacău are 24 de parohii participante în cadrul a 144 de activități desfășurate gradual în perioada 1 august-31 octombrie. Un număr de 23 unități de cult au derulat constant activități în cadrul centrelor de socializare pentru vârstnici. În cadrul programului Hristos – lauda bătrâneților mele pe lângă centrele de socializare pentru vârstnici existente s-au adăugat și alte parohii, în total aproape 40 de unități de cult participând la acest program. Un număr de 72 de preoți parohi, alți 24 de preoți cateheți, în total un număr de aproape 100 preoți au fost implicați în proiectul de catehizare specific anului omagial. Pe lângă acestea, au avut loc conferințe, concerte, sesiuni de formare și sinaxe printre care amintim: „De ce ne este teamă să îmbătrânim? Axiologia senectuții”, susținută de preot profesor Ilarion Mâță, consilier eparhial al Sectorului Misiune și Filantropie al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului; „Relații vii-preotul și vârstnicul în comunitate”  (20  de preoți formați); Formare de formatori (ToT), curs oferit de Centrul de Formare Continuă al Arhiepiscopiei Iașilor; curs „Rolul preotului în relaționarea cu familiile cu copii/persoane cu dizabilități”.

În cadrul protopopiatului Onești în contexul anului omagial s-au desfășurat următoarele activități și proiecte: „Ziua Mondială a luptei împotriva cancerului”. S-a făcut Slujba Sf. Maslu, s-au oferit daruri și s-au înălțat rugăciuni la Secția Oncologie și Paleative (icoana, paraclisul și untdelemn sfințit ale Sf. Nectarie, izbăvitorul de cancer, o carte de rugăciuni a Arhiepiscopiei noastre și 500 kg mere); Campanie comună a mai multor parohii din Protopopiatul Onești pentru susținerea bătrânilor și copiilor de la Valea Plopului cu alimente, pilote și cearceafuri;O floare, un zâmbet și o îmbrățișare pentru bunicii de la „Așezământul socio-medical” de la Hârja; Doamnele de la Asociația Municipală a Pensionarilor Oneșteni au participat la o slujbă de parastas întru pomenirea tuturor mamelor trecute la Domnul, la Capela „Sf. Apostol și Evanghelist Ioan Teologul”  primind în dar câte o floare și cartea cu poeme a Înaltpreasfințitului Părintelui nostru Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului „Copii, iubiți-vă mamele!”; Câte o floare și un gând bun bunicuțelor internate la Spitalul „Sf. Ierarh Dr. Luca” din Onești; Proiectul social- filantropic și medical „Și vârstnicii noștri au nevoie de sânge” – campanie de donare de sânge; Școala Altfel în Protopopiatul Onești, interacțiunea dintre elevi ai municipiului Onești și bătrânii care primesc un prânz cald de la „Fereastra Bucuriei”; desemnarea proiectului câștigător, participant la Concursul Național Catehetic „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului”; bunici și tineri împreună în pelerinaj la Roman, la Catedrala Arhiepiscopală, pentru a-l omagia pe bunicul tuturor din eparhia noastră, vrednicul de pomenire, Episcopul Melchisedec Ștefănescu; Premierea proiectului „Leagănul copilăriei în brațele bunicilor” la Patriarhia Română; Corul „Byzantion” invitat la Catedrala „Pogorârea Sf. Duh” din Onești; Concert gratuit al Coralei „Armonia” din Constanța; Proiect comun ITOB și TO cu activități de comunicare între tineri și bătrâni, la Centrul Rezidențial de la Hârja; „Preoția, vocație și misiune chiar și la senectute” – preoții pensionari din Protopopiatul Onești participă împreună în Liturghie și primesc în dar câte un epitrahil; concursul „Îngerul meu” în orașul Tg. Ocna și omagiu seniorilor comunității; „Ziua Bibliei” marcată în parohiile din Protopopiatul Onești.

În anul 2023, aproximativ 450 persoane vârstnice au beneficiat de atenție în cadrul proiectelor sociale și culturale la care se adaugă cei aproximativ 150 persoane vârstnice, beneficiarii zilnici ai proiectului „Prânzul Ștefanian”

 

În cadrul protopopiatului Moinești s-au derulat următoarele proiecte: Proiect eparhial „Vârstnicii comunității”; Proiect protopopiat „Punte între generații”; „ Premierea excelenței”; Bătrâni ajutați de parohii fără a implementa un proiect – 147 persoane. Numărul de vârstnici sprijiniți în acest an a fost în total de 615 de bătrâni.

În cadrul protopopiatului Sascut s-au desfășurat următoarele programe și proiecte: „Masa bucuriei”; Vârstnici ajutați în parohii; Colecte prin protoierie (grâu, porumb, mere, suc de mere, etc). În total au fost ajutați 2100 de vârstnici prin diferite mijloace.

 

În ceea ce privește ONG-urile eparhiale, s-au desfășurat o serie de activități și proiecte după cum urmează: „Prânzul pe roate”, a avut în grijă un număr de 14 persoane vârsnice. Aceștia au beneficiat atât de suport material, spiritual cât și medical; persoane vârstnice servesc zilnic, de luni până sâmbătă, un prânz cald de la „Fereastra Bucuriei” prin proiectul „Prânzul Ștefanian”; lunar, aproximativ 20 persoane în vârstă, primesc, prin proiectul „Masa Bucuriei”, câte o sacoșă cu alimente neperisabile; lunar, sunt achiziționate medicamente în valoare de aproximativ 2000 lei; bunicii care au în grijă nepoți și se află într-o situație materială precară, sunt ajutați cu butelii, pampers, alimente, ceai, lapte praf și medicamente pentru copii; Serviciul de îngrijire vârstnici la domiciliu – „Maica Domnului, toiagul unei bătrâneți binecuvântate” – 52 de beneficiari ajutați săptămânal. Aprox. 50.000 lei cheltuiți în acest sens (medicamente, hrană, dispozitive medicale, haine etc.). Masa pe roți – serviciu de cantină mobilă pentru beneficiarii serviciului de îngrijire vârstnici la domiciliu și nu numai. 70-100 beneficiari săptămânal. Aprox. 100.000 lei cheltuiți în acest sens (materie primă, autorizații, salarii etc.); colectă de haine pentru vârstnici în parteneriat cu parohia ortodoxă din Bolzano, Italia. 50 de vârstnici ajutați cu produse în valoare de aprox. 10.000 lei.

Organizarea de activități în cadrul Concursului National Catehetic  „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului”; Desfășurarea atelierului „Punte între generații” în 25 de comunități din Cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului; Desfășurare de ateliere intergeneraționale în cadrul ITOB; Susținere de ateliere intergeneraționale în cadrul sărbătoririi Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice și Festivalului Toamnei; ,,Un stil de viață sănătos” ; ,,Bune practici pentru o viață activă”; ,,Anxietatea în rândul persoanelor vârstnice”; ,,Sănătatea inimii”( consult gratuit cardiologic de specialitate); ,,Bunicii, eroii copilăriei noastre”(activitate intergenerațională);  ,,Sfinții, ocrotitorii vieții noastre ”; ,,Servicii de calitate pentru vârstnici”; ,,Prevenția în viața vârstnicilor (consultați gratuite medicină internă); ,,Daruri pentru o bătrânețe mai frumoasă”; ,,Bucurii Pascale”(sprijin material pentru vârstnicii abandonați din parohie).

Așadar, în contextul Anului omagial al pastorației vârstnice au fost derulate diferite programe și proiecte eparhiale în cadrul protopopiatelor și ONG-urile eparhiele, menite să sprijine vârstnicii comunității pentru a-i integra în pasul normal al societății.

 

(Pr. Ilarion Mâță)