Sfințirea noului locaș de închinare din Parohia Dofteana II

8 Octombrie 2018
În cea de-a XX-a Duminică după Rusalii, în dimineață rece de Brumărel, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a poposit la apus de orașul turistic Târgu Ocna, pe cursul bătrânului Trotuș, în Comuna Dofteana, spre a sfinți o nouă biserică și a o așeza sub ocrotirea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, a Sfântului Efrem cel Nou și a Cuvioasei Parascheva, hramul istoric al parohiei.

La Dumnezeiasca Liturghie în cadrul căreia s-a sfințit noul locaș de închinare, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, alături de părintele Ioan Bârgăoanu, Protopop al Protopopiatului Onești, de numerosul sobor de stareți ai mănăstirilor și schiturilor din împrejurimi, preoți de pe valea Trotușului și diaconi, s-au alăturat invitați de seamă, reprezentanți ai autorităților locale, ingineri, arhitecți, constructorii bisericii și mulțime de credincioși.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a vorbit celor prezenți despre frumusețea spiritualității românești, îndemnând creștinii să nu permită desfigurarea națiunii și nici generației actuale să aducă mutații în spiritualitatea neamului românesc.
Ec. Ion Bujor, primarul Comunei Dofteana, a prezentat celor de față noua ctitorie din Parohia Dofteana II, o frumoasă biserică în stil Ștefanian, realizată cu strădania preotului paroh Iustin Isache, din donațiile enoriașilor acestei parohii și nu numai, „cu mic, cu mare, cum spune vorba românească << de la vlădică până la opincă>>, cu banul văduvei, a veteranului de război”. Astfel, s-a ridicat nu numai o biserică, ci și un frumos Altar de vară și o clopotniță, s-a amenajat și împodobit curtea delimitată cu un gard din fier forjat, s-a ridicat și o magazie pentru lemne, s-a instalat și o centrală termică, iar pentru vechea bisericuță din lemn ocrotită de Sfânta Parascheva se pregătește un amplu proces de restaurare pentru a deveni capelă mortuară.
În acest context de sărbătoare, în virtutea înaltei prețuiri și a dragostei comunitare, primarul a înmânat din partea Consiuliului Local, Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim titlul de cetățean de onoare al Comunei Dofteana împreună cu cheia comunei., cea mai înaltă distincție acordată de Consiliul Local.
Înaltpreasfinția Sa a mulțumit pentru distincția primită și a apreciat râvna și dragostea comunității din Dofteana pentru Hristos și Biserica Sa: „Sunt onorat pentru faptul că mi-ați înmânat această cheie ... și sper să pot deschide inima fiecarui credincios al acestei localități care vibrează cu dragoste față de toate valorile noastre spirituale, sociale, culturale, cetățenești.”
Pentru implicarea în toate aceste lucrări, Înaltpreasfinția Sa a oferit domnului Ion Bujor, primarul Comunei Dofteana, „Ordinul Melchisedec clasa a III-a”.
Pentru râvna și dragostea cu care s-a îngrijit de aceste lucrări, părintele paroh Iustin Isache a fost hirotesit Iconom Stavrofor. După acest moment a rostit un cuvânt de mulțumire față de toți cei prezenți: „Ziua de 7 octombrie pentru comunitatea noastră este o zi de mare bucurie duhovnicească, de Înviere și de Cincizecime pentru că am primit binecuvântarea lui Dumnezeu cel în Treime lăudat, care a lucrat în acest loc binecuvântat prin rugăciunile Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Arhiepiscopiei noastre, dar și a Parohiei Dofteana II, ale Sfântului Ioan Botezătorul și ale Sfântului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou, ... acest loc în care de 63 de ani nu s-a mai oficiat o slujbă arhierească. ... Toate cele enumerate de domnul primar și pe care le vedeți astăzi aici s-au ridicat într-un singur an. ... Înaltpreasfințite Părinte Ioachim, astăzi, prin lucrarea harică a mâinilor arhierești care au invocat pe Duhul Sfânt, ați adus în inimile tuturor familiilor creștine bucurie și pace de la Hristos Dumnezeu!”
(preot Alexandru Pânzaru)

Citește mai multe articole despre: Parohia Dofteana II, Protoieria Onesti, sfintire