Sfântul Mare Mucenic Dimitrie cinstit în Parohia Valea Ursului din Protopopiatul Roman

Miercuri, 25 octombrie 2023, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în Parohia Valea Ursului s-a săvârșit rânduiala Vecerniei mari unită cu Litia, urmată a doua zi de slujba Utreniei și dumnezeiasca Liturghie, sub protia Precuviosului Părinte Arhimandrit Nicolae Dănilă, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

Biserica din localitatea Valea Ursului împlinește anul acesta 177 de ani la momentul sfințirii ce a avut loc chiar în ziua de cinstire a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie din anul 1846. Ridicată în doar doi ani de către marele Postelnic Dimitrie Draghici, aceasta a fost sfințită de vrednicul de pomenire Veniamin Roset, episcopul Romanului. Astfel, hramul bisericii este și ocazie a aniversării târnosirii acesteia.

Odată cu săvârșirea Vecerniei a avut loc și slujba de pomenire a ctitorilor, realizată conform dorinței testamentare a marelui postelnic: „apoi la ziua hramului, va face pomenirea cu sobor de preoți, după tipicul  bisericesc. Dimpreună cu acesta a fost pomenit și cel de-al doilea ctitor, nepotul de soră și continuatorul lui, Panait Donici, întemeietorul Armei Geniu și ministru în perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza. La pomenire a fost prezent domnul Cocea Constantin, strănepotul de soră al ultimului ctitor și urmaș al Mitropolitului primat Conon Arămescu Donici.

Cântarea la strană a fost realizată de către psalții grupului „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi”, al Catedralei Episcopale din Huși, dimpreună cu domnul doctorand Ammar Awad, din Siria, absolvent al Școlii vocaționale „Sfântul Roman Melodul”, din localitatea Homs, locul natal al acestui mare sfânt imnograf.

În zorii dimineții, dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de către un sobor de preoți și diaconi aflați sub protia Părintelui Arhimandrit Nicolae Dănilă, starețul Mănăstirii Giurgeni. Această slujire întărește legătura dintre această biserică și cea a mănăstirii, după a cărei arhitectură s-a inspirat postelnicul Dimitrie Draghici atunci când a hotărât zidirea ei. 
Personalitatea acestui mare om al veacului al 19-lea se definește printr-o altă ctitorire de mare importanță pentru întreaga Moldovă, ridicarea și întreținerea Spitalului Drăghici, din orașul Vaslui, cel ce a stat la baza actualei instituții medicale județene.

(pr. Bogdan Palcău)