Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin, serbat în localitatea natală

În Duminica a IV-a a Postului Mare, închinată Sf. Ioan Scăraru, când Ortodoxia românească prăznuiește pe Sf. Ierarh Pahomie de la Gledin, episcopul Romanului, o delegație condusă de părintele arhimandrit Andrei Ioniță, cadru didactic în cadrul Liceului Teologic „Episcop Melchisedec”-Roman, a participat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Andrei, mitropolitul Clujului, în Parohia Gledin din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, cu prilejul împlinirii a 300 de ani (1724-2024) de la mutarea în veșnicie a Sf. Ierarh Pahomie. 

Pentru contribuția la promovarea vieții duhovnicești, culturale și spirituale a Sfântului Ierarh Pahomie de la Gledin, episcopul Romanului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim i-a conferit Crucea Tării de Jos, cea mai înaltă distincție a eparhiei Romanului și Bacăului, părintelui Ioan Titieni, păstorul sufletesc al Parohie Gledin. 

„Cu prilejul manifestărilor dedicate Sfântului Pahomie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a evocat personalitatea ierarhului cuvios, de la anii copilăriei și până la momentul îmbrățișării cinului monahal, aducând mărturii edificatoare în ceea ce privește vocația sfințeniei și puterea pocăinței acestui sfânt pe care Eparhia Romanului l-a avut ca ierarh paradigmatic. Simbioza dintre viața Sf. Ioan Scăraru și cea a Sf. Pahomie se regăsește în scara Raiului despre care s-a făcut amintire în cuvântările adresate cu prilejul sărbătorii de astăzi, și care pentru viața monahilor are o importanță și o simbolistică aparte. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”, a spus părintele Arhimandrit Andrei Ioniță.