Sfântul Ierarh Nicolae a fost cinstit la Onești

Miercuri, 6 decembrie, zi în care Biserica Ortodoxă Română îl cinstește pe unul dintre cei mai de seamă ierarhi, pe Sfântul Nicolae, Arhiepiscopul Mirei Lichiei, apărător al credinței și împlinitor al iubirii divine, creștinii oneșteni și-au cinstit ocrotitorul care, alături de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, străjuiește urbea Oneștiului.

Praznicul a debutat în seara zilei de marți, 5 decembrie, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, în biserica mamă a oneştenilor, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, construită între anii 1843 – 1849, de către ctitorul Alecu Ciaur Aslan, mare Hatman. La acest ceas de rugăciune s-a alăturat preotului paroh Ioan Berdan și preoților coslujitori, un sobor numeros de preoți din cadrul Protopopiatului Onești, sub protia pr. Ilarion Mâță, consilier eparhial, delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

În cuvântul de învățătură, pr. Consilier Ilarion Mâță a transmis pr. paroh Ioan Berdan și enoriașilor Parohiei „Sf. Nicolae” binecuvântarea arhierească a Înaltpreasfinției Sale, comunicând celor prezenți și decizia Centrului eparhial, prin care funcția de protopop al Protopopiatului Onești, deținută de pr. Ioan Bârgăoanu, va fi suplinită, în calitate de interimar, de către pr. Petru Pavăl, secretar al Protopopiatului Onești.

Bucuria praznicului a continuat miercuri, 6 decembrie 2023, cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie sub protia pr. Petru Pavăl, care a subliniat în cuvântul de învățătură importanța împlinirii Cuvântului lui Dumnezeu în viața personală, urmând exemplul Sfântului Ierarh Nicolae, care prin trăirea și mărturisirea Cuvântului evanghelic a devenit îndreptător al credinței, chip al blândeții și învățător înfrânării.

La final, pr. paroh Ioan Berdan, împreună cu preoții împreună slujitori, au săvârșit slujba Parastasului pentru ctitori și pentru cei adormiți în cimitirul parohial, împărțind tuturor celor prezenți un dar din partea Sfântului Ierarh Nicolae, icoană vie a Evangheliei lui Hristos.

(Pr. Alexandru Pânzaru)