Sesiune internațională de pregătire în terapie ocupațională la Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”

Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare -  Hârja”, membră a Federației Filantropia a Patriarhiei Române, a găzduit și facilitat în perioada 28 - 30  august 2023 o sesiune de instruire pentru studenți și terapeuți care lucrează cu copii și tineri cu dizabilități în Terapie Ocupațională.

Oamenii frumoși la suflet își găsesc fericirea în dăruire, în bucuria de a îi ajuta pe cei din jurul lor și de a face în fiecare zi ceva de folos în viață. Sunt oameni care cresc în credință prin a oferi din ceea ce sunt, înțelegând că iubirea hristică îi învăluie când oferă celor în nevoie, când cresc oameni, când repară suflete, când înlătură traume, când abilitează pe cei inabili, când întorc la credință, uneori folosind chiar știința pentru a o face.

A fost astfel inițiat un parteneriat cu Universitatea "Vasile Alecsandri" - Facultatea de Științe ale Mișcării, Sportului și Sănătății, Departamentul de Kinetoterapie și Terapie Ocupațională, Asociația Profesională a Terapeuților Ocupaționali din România, Asociația Libra care implementează de peste 17 ani programe de reintegrare socială și terapie integrativă cu specialiști din Marea Britanie și Achieve Ocupational Therapy LTD din Marea Britanie.

Având un Centru de reabilitare pentru copii și tineri cu dizabilități, o echipă de specialiști multidisciplinari și dotări de ultimă generație pentru implementarea de programe de intervenție personalizate pentru beneficiarii săi, dar și o sală multifuncțională pentru training, consiliere și voluntariat, cu binecuvântarea ierarhică, la Hârja s-au adunat în zilele amintite 25 de studenți și specialiști în domeniu (studenți ai universității băcăuane, specialiști din cadrul DGASPC și asociații non-guvernamentale din țară, precum Help Autism și Fundația „Episcop Melchisedec” - Roman), veniți pentru a aprofunda prin studiu de practică și cazuistică diversă, bazele teoretice, dar și tendințele în terapia ocupațională, precum și rolul terapeutului ocupațional în cadrul echipei multidisciplinare, care se focusează pe recuperarea și reabilitarea copilului cu dizabilități.

Terapia Ocupațională, care include analiza comportamentului și a stilului de viață, se adresează nevoilor fizice, psihice, emoționale și sociale ale pacientului. Scopul terapiei ocupaționale este acela de a crește autonomia persoanelor și de a le oferi mai multe opțiuni în vederea îmbunătățirii calității vieţii.

Doi specialiști din Marea Britanie (Claire Ginty, cu peste 20 de ani de experiență în domeniu, având master în integrare senzorială și fiind doctorand în traumă și atașament, venită a șasea oară în România pentru a susține și promova profesia de terapeut ocupațional și necesitatea acesteia în instituțiile de învățământ și structurile DGASPC, Heidi Williams, terapeut într-o școală specială din UK, care a revenit pentru a treia oară în România, alături de Conferențiar Universitar Doctor Marinela Rață, președinta APTOR și vicepreședinte al Asociației Libra, au susținut cursul în Centrul de la Hârja, susținuți fiind și de echipa multidisciplinară de aici, formată din Psiholog Ana Butucaru, Kinetoterapeut Florina Alexandru, Logoped Oana Zaharia și Psihoterapeut Mihaela Gabor.

Cu beneficiari care au exemplificat teoria expusă de Claire Ginty, au fost învățate lucruri noi despre paralizia cerebrală, reglarea fiziologică, integrarea senzorială, percepția și deficiența vizuală, dificultăți de hrănire și poziționare, modelul persoana, ocupația și modelul de mediu, luarea deciziilor bazate pe date și trendul terapii complementare, precum EcoSensory și Mindfulness.

În ultima zi, miercuri, 30 august, participanții s-au întors în mediul academic, la Universitatea din Bacău, unde au prezentat în echipe studiile de caz și concluziile la care au lucrat după modelele prezentate în sesiunea de training.

La prezentare au participat Conferențiar Universitar Doctor Dan-Iulian Alexe, Decanul Facultății de Științe ale Mișcării, Sportului și Sănătății, precum și Conferențiar Universitar Doctor Bogdan Constantin Rață, Prorector pentru programe de cercetare al Universității ”Vasile Alecsandri”.

În data de 31 august, contribuția specialiștilor englezi Claire Ginty și Heidi Williams a fost apreciată personal de Ambasadorul Marii Britanii la București, Sir Andrew Noble, care patronează Asociația Libra ca și alte asociații non-guvernamentale românești pentru susținuta activitate a acestora de a combate disparitățile sociale și a promova drepturile persoanelor cu dizabilități din România.

Acest parteneriat inițiat în cadrul acestui Proiect Sesiune de Pregătire Internațională a specialiștilor în terapie, deschide calea spre mai multe activități de colaborare interinstituțională pentru a susține obiectivele pe care Asociația ”Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” le promovează prin activitățile sale – combaterea sărăciei și incluziunea socială a persoanelor defavorizate.

”Sperăm ca prin astfel de parteneriate și activități de pregătire să demonstrăm că la Hârja există un Centru de Reabilitare competent și profesionist care pe lângă reabilitarea copiilor cu dizabilități își propune să devină un centru de pregătire internațională a specialiștilor în competențe multidisciplinare”, a susținut părintele Ilarion Mâță, președintele asociației.

În următoarele luni vom reveni cu mai multe activități și proiecte de acest gen.

(Bianca Negoiță – terapeut ocupațional - Hârja)