Scoală de vară francofonă, la Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”

În perioada 17-23 iulie 2023, la Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare Hârja”, în cadrul Centrului de zi pentru copii „Sf. Dionisie Exiguul” și a Centrului de Recuperare Neuromotorie pentru copii și tineret ”Sf. Parascheva”, a avut loc școala de vară francofonă pentru beneficiarii celor două centre de zi, ambele acreditate pentru asigurarea îngrijirilor psiho-socio-educaționale, de recuperare și reinserție socială a copiilor și tinerilor dezavantajați.

 

Parte integrantă a Proiectului socio-cultural româno-francez implementat de Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, în parteneriat cu Asociația Franceză Amitié Roumaine Saint-Leu-la–Forêt, proiect demarat în aprilie 2022, având parteneri Prefectura județului Bacău, Primăria Oituz, directorii celor două școli gimnaziale din comuna Oituz și profesorii de franceză de la aceste școli, pentru dezvoltarea componentei socio-educaționale și culturale a elevilor din școlile comunei Oituz, dar și a centrelor sociale din cadrul Asociației de la Hârja, activitatea școlii de vară a fost focusată pe lărgirea orizontului de cunoștințe a beneficiarilor prin ateliere și prezentări, având ca scop învățarea unor noțiuni de limbă franceză, dar și expunerea la creația, tradiția și cultura Franței.

Asociația Franceză Amitié Roumaine Saint-Leu-la–Forêt, cu o experiență de peste 30 de ani în implementarea activităților de acest gen în România, și-a început activitatea în 1991 la Izvorul Berheciului și apoi în alte patru comune de pe Valea Zeletinului. Pe lângă sprijin material, din 2015 a fost demarat proiectul cultural – educativ de învățare a limbii franceze pentru copiii defavorizați, proiect ce a fost  extins din anul 2022 și în zona Oituz, cu scopul de a crea o oază de francofonie și pe Valea Oituzului.

Un prim pas s-a concretizat în primăvara acestui an, prin venirea unui grup de membrii ai Asociației, la invitația Primăriei, a Școlilor din Oituz și a Asociației ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare- Hârja”.

Doamnele Raluka Moulinier și Lucia Pascu Cârlan au susținut zilnic activități în manieră ludică și ateliere cu diverse tematici precum: ”Moi et ma famillie" - prezentarea familiei și rutina zilnică, "La nature nous apprende" cu o mica expediție în natură, ”Ma chambre” – atelierul mânuțelor dibace, ”Les crepes” - atelier de gastronomie cu minunatele clătite franțuzești, jocuri de vocabular și multe cântece, dans și voie bună. La aceste activități s-au alăturat și cadre didactice din cadrul școlilor gimnaziale din Oituz, respectiv director prof. Dorica Buță și prof. Alina Titarca, precum și alte cadre didactice. Susținerea în limba franceză a activităților a fost realizată de către doamna Raluka Moulinier, președinta asociației franceze Amitié Roumaine Saint-Leu-la-Forèt.

La final, participanții au susținut un mic spectacol pentru vârstnicii din așezământul centrului și personalul acestuia, apoi au fost înmânate diplome de participare tuturor copiilor. Beneficiarii au fost încântați și au manifestat dorința de a se repeta Școala de vară francofonă, la care a participat și tânărul francez Paul Bardin. Astfel, copiii au avut ocazia să vorbească cu un copil nativ, care la rândul sau a învățat cuvinte în limba română.

Menționăm cu recunoștință că doamna Raluka Moulinier, președinta asociației din Franța, oaspetele nostru și partener educațional-cultural al asociației de la Hârja de mai bine de un an, este absolventă de conservator la Universitatea Națională „Ciprian Porumbescu” din București, a desfășurat multiple activități artistice și pedagogice în cadrul mai multor conservatoare din zona pariziană, fiind implicată simultan în proiecte de sprijin pentru dezvoltarea zonelor rurale băcăuane din anul 1991, iar doamna Lucia Pascu Cârlan, în fosta sa calitate de consilier superior la Consiliul Judetean Bacău, a început colaborarea cu Amitié Roumaine pentru deschiderea interesului copiilor față de cultura, valorile și noile orizonturi oferite de limba franceză, desfășoară astfel de activități comunitare încă din 2014.

”Acest parteneriat franco-român este un proiect de suflet al asociației noastre și suntem pe deplin conștienți că astfel de proiecte multi-culturale și educaționale extind orizontul de cunoaștere al beneficiarilor noștri, ajutând la reinserția lor socială, educația și abilitățile sociale, având drept consecință pe termen lung dezvoltarea comunitară și dispariția marginalizării sociale”, a precizat pr. Ilarion Mâță, președintele Asociației ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”. 

(Bianca Negoiță)