Protopopiatul Onești

Protopop P.C. Pr. Ioan Bârgăoanu

În anul 1999, Prea Sfințitul Episcop Eftimie împreună cu Permanența Episcopiei Romanului, au decis, în luna mai, înființarea Protopopiatului de Onești, prin transferarea din orașul Tg. Ocna în municipiul de pe Trotuș cu temeiul nr. 882 și numirea în funcția de protopop a preotului paroh de la Catedrala "Pogorârea Sfântului Duh" – Pr. Alupei Constantin. Începând cu data de 1 martie a anului 2016, protopop al Protoieriei Onești este părintele Ioan Bârgăoanu, Parohia Mănăstirea Cașin II.

Protopopiatul Onești, din punct de vedere administrativ teritorial cuprinde în total 73 de parohii, 4  Mănăstiri și 3 Schituri 

Cancelaria protopopiatului:

  • Protopop – P.C. Pr. Ioan Bârgăoanu
  • Secretar – P.C. Pr. Daniel Iordan
  • Contabil – Ec. Isache Mihaela   

Contacte:
Adresa: Str. Belvedere, Nr. 1, Municipiul Onești, Jud. Bacău; Cod poștal: 601066
Tel/Fax: 0234.312.190
E-mail: protoieriaonesti@yahoo.com 
Web: www.protoieria-onesti.ro

Știri din Protopopiatul Onești

20 August 2019

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, marți, 20 august 2019, s-a desfășurat la Schitul „Cuviosul Eftimie cel Mare” cea de-a cincea ediție a concursului cultural-catehetic „Toacă și ie moldovenească".

20 August 2019

În Protoieria Onești, în perioada 16-19 august 2019, 120 de tineri au avut șansa de a redescoperi Adevărul din ei și de a-L potența. Cu binecuvântarea IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Asociația Patmos, prin sectorul de voluntariat al acesteia – Asociația Tinerilor Ortodocși Români Onești, a desfășurat a doua ediție a evenimentului „Tânărul Oneștean”.  În cadrul festivității de încheiere au fost decernate diplome colaboratorilor și voluntarilor, înmânate de către părintele inspector eparhial Daniel-Ionel Marari, coordonatorul  Biroului de catehizare și activități cu tineretul din cadrul sectorului cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Acesta a transmis dragostea și binecuvântarea IPS Părinte Ioachim pentru tinerii prezenți la acest măreț eveniment din urbea oneșteană.

19 August 2019

Asociația Sfânta Anastasia Romana din orașul stațiune Târgu Ocna, componentă socială a Parohiei Sfântul Ioan, Protopopiatul Onești, a inaugurat luni, 19 august 2019 Centrul Cultural Social Comunitar „Anastasia”. Delegatul Centrului eparhial de la Roman a fost părintele Daniel-Ionel Marari, inspector eparhial în cadrul sectorului cultural. Acest Centru este locul unde se vor desfășura diverse activități sociale, cultural-catehetice și educative pentru comunitate. Acest moment a coincis și cu deschiderea cursurilor Școlii de vară, sub egida Cultură, Artă și Spiritualitate, eveniment ce a adunat 300 de participanți, copii, voluntari, coordonatori și profesori.

13 August 2019

Reiterând o tradiție veche bizantină, ce amintește de anul 626, când patriarhul Serghie al Constantinopolului a luat icoana Maicii Domnului Vlahernitissa și a purtat-o pe zidurile cetății, pentru a scăpa orașul de atacul avarilor, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, cu bunăvoința părintelui Stareț Nicolae și la inițiativa părintelui Protopop Ioan Bârgăoanu, Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni, județul Neamț, a pornit în pelerinaj pe tot cuprinsul Protopopiatului Onești în perioada 09-13 august a.c.

6 August 2019

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a slujit de sărbătoarea Schimbării la Față la Mănăstirea din localitatea Berzunți, județul Bacău, Protopopiatul Onești, alături de un sobor de preoți coordonat de părintele Ioan Bârgăoanu, protopop de Onești, și în prezența a câteva sute de credincioși.

 

5 August 2019

Asociația „Sfânta Anastasia Romana”, ce își desfășoară activitatea în orașul - stațiune Târgu Ocna a semnat un nou contract de finanțare cu Autoritatea publică finanțatoare, în speță, Consiliul Județean Bacău, în baza legii 350/2015. Proiectul de anul acesta din categoria celor Culturale, este intitulat: „ Județul Bacău - Cultură, creație și tradiție”.  

3 August 2019

În perioada 29 iulie-3 august 2019, la Biserica „Buna Vestire” din Tg. Ocna, Protopopiatul Onești, s-a desfășurat Tabăra de vară cultural-catehetică „Credință, Joc, Creație”, ediția a III-a, program derulat în parteneriat cu Școala Gimnazială Nr. 1 și Școala Gimnazială Nr.2 din orașul Târgu Ocna. Numărul participanților de anul acesta a fost de 260 de copii înscriși, care sub îndrumarea celor 60 de voluntari au participat la cele zece ateliere, zi de zi, timp de o săptămână. La festivitatea de deschidere a programului taberei a fost prezent alături de părintele Vasile Panțîru și  părintele protopop Ioan Bărgăoanu. La festivitatea de premiere a fost prezent, alături de părintele protopop și de părintele paroh, părintele Daniel Ionel Marari, inspector eparhial în cadrul sectorului cultural al Administrației Eparhiale, care a transmis binecuvântarea și purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

1 August 2019

În data de 02 august 2019, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a avut loc sfințirea sediului din Onești a companiei de apă SC Raja SA. 

1 August 2019

Cea de-a doua zi a Postului Adormirii Maicii Domnului, prilej de reactualizare a relației dintre Mântuitorul Hristos și lume prin mijlocirea Maicii Sale Preacurate, în Parohia Jevreni, cler și popor s-au adunat împreună în rugăciune.

29 Iulie 2019

Ziua călduroasă de 26 iulie a fost una de prăznuire pentru Salina Târgu-Ocna, dar mai ales pentru Protoieria Onești. Fiind socotită a doua ocrotitoare a bisericii din masivul de sare, Sfânta Cuv. Mc. Paraschevi din Roma a fost pentru toți turiștii, pelerinii, dar mai ales pentru tinerii și copiii prezenți în această zi în mină un motiv de împreună-sărbătoare.