Protopopiatul Onești

Protopop P.C. Pr. Ioan Bârgăoanu

În anul 1999, Prea Sfințitul Episcop Eftimie împreună cu Permanența Episcopiei Romanului, au decis, în luna mai, înființarea Protopopiatului de Onești, prin transferarea din orașul Tg. Ocna în municipiul de pe Trotuș cu temeiul nr. 882 și numirea în funcția de protopop a preotului paroh de la Catedrala "Pogorârea Sfântului Duh" – Pr. Alupei Constantin. Începând cu data de 1 martie a anului 2016, protopop al Protoieriei Onești este părintele Ioan Bârgăoanu, Parohia Mănăstirea Cașin II.

Protopopiatul Onești, din punct de vedere administrativ teritorial cuprinde în total 73 de parohii, 4  Mănăstiri și 3 Schituri 

Cancelaria protopopiatului:

  • Protopop – P.C. Pr. Ioan Bârgăoanu
  • Secretar – P.C. Pr. Daniel Iordan
  • Contabil – Ec. Isache Mihaela   

Contacte:
Adresa: Str. Belvedere, Nr. 1, Municipiul Onești, Jud. Bacău; Cod poștal: 601066
Tel/Fax: 0234.312.190
E-mail: protoieriaonesti@yahoo.com 
Web: www.protoieria-onesti.ro

Știri din Protopopiatul Onești

15 Ianuarie 2020

În data de 15 ianuarie 2020, când Romania serbează Ziua Culturii Naționale, peste o sută de preoți din Protopopiatul Onești, cu binecuvântarea IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului,  s-au adunat, sub directa îndrumare a părintelui protopop Ioan Bârgăoanu, în Sinaxă preoțească anuală la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman, înălțând rugăciuni către Preamilostivul Dumnezeu și omagiind personalitatea poetului Mihai Eminescu.

9 Ianuarie 2020

În ziua de prăznuire a Sfântului Ioan Proorocul și Înaintemergătorul Mântuitorului Iisus Hristos, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Bârsănești I, în biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.

24 Decembrie 2019

Elevi mici și mari ai școlilor partenere ale Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” alături de preoți din cadrul Protoieriilor Onești, Sascut și Bacău, au vestit și anul acesta bucuria Nașterii Mântuitorului persoanelor vârstnice din cadrul Centrului social-medical de îngrijire de la Hârja și l-au adus și pe Moș Crăciun cu ei.

23 Decembrie 2019

Asociația „Sfânta Anastasia Romana” a desfășurat în această perioadă, cu succes, a treia ediție a proiectului social-filantropic „Cutia bucuriei”. Acest proiect de suflet al acestei organizații crește de la an la an și a reușit să bucure până acum sute de familii nevoiașe ce nu au posibilități materiale ca să-și procure, în casă, tot ceea ce este nevoie de Sfintele Sărbători.

23 Decembrie 2019

„A sosit Crăciunul / O, ce bucurie!...”
Cuvintele acestea răsună an de an în perioada premergătoare Sărbătorii Nașterii Domnului. Crăciunul vine cu o bucurie nespus de mare, atât pentru cei mai înstăriți, cât și pentru cei mai săraci. Pentru cei înstăriți este bucuria de a dărui, iar pentru ceilalți bucuria de a primi. Ne încărcăm unii pe alții cu această bucurie a Sărbătorii Crăciunului.

9 Decembrie 2019

Vineri, 6 decembrie 2019 , cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim al Romanului și Bacăului, s-a desfășurat Concursul de creație Tradiție și Spiritualitate, ediția a VIII-a , concurs organizat de Școala Gimnazială Nr. 1 Tg. Ocna în parteneriat cu Parohia Buna Vestire, Raducanu din Tg.Ocna.

8 Decembrie 2019

Ziua de 7 decembrie 2019 a fost pentru orașul Târgu Ocna o zi de mare sărbătoare. Având ocrotitoare pe Sfânta Mare Muceniță Varvara, biserica din masivul de sare este un locaș de închinare reprezentativ pentru comunitatea din zona aceasta, dar nu numai. Preoții și credincioșii de pe Valea Trotușului, dar și de mai departe, vin cu drag în fiecare an să o cinstească așa cum se cuvine. Anul acesta sărbătoarea hramului a fost stabilită în ziua de pomenire a Sfintei Mucenițe Filofteia. Aceeași dorință nespusă de reîntâlnire cu Sfânta Mare Muceniță Varvara și-au manifestat-o și anul acesta prin prezența numeroasă la slujba săvârșită în masivul de sare de la Târgu-Ocna.

27 Noiembrie 2019

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, miercuri, 25 noiembrie, Sfânta Mare Muceniță Ecaterina a fost cinstită în Parohia „Buna-Vestire” din comuna Mănăstirea Cașin, cu prilejul hramului de toamnă.

22 Noiembrie 2019

Praznicul Intrării în biserică a Maicii Domnului a fost sărbătorit la Onești cu sporită bucurie prilejuită de prezența în mijlocul credincioșilor de aici a părintelui Constantin Necula, conferențiar în cadrul Facultății de Teologie “Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu.

13 Noiembrie 2019

În ziua de miercuri, 13 noiembrie 2019, de prăznuirea Sfântului Ioan Gură de Aur și a mamei sale, Sfânta Antuza, la Parohia Grozești-Oituz a avut loc primul hram de toamnă din istoria parohiei.