Protopopiatul Onești

Protopop P.C. Pr. Ioan Bârgăoanu

În anul 1999, Prea Sfințitul Episcop Eftimie împreună cu Permanența Episcopiei Romanului, au decis, în luna mai, înființarea Protopopiatului de Onești, prin transferarea din orașul Tg. Ocna în municipiul de pe Trotuș cu temeiul nr. 882 și numirea în funcția de protopop a preotului paroh de la Catedrala "Pogorârea Sfântului Duh" – Pr. Alupei Constantin. Începând cu data de 1 martie a anului 2016, protopop al Protoieriei Onești este părintele Ioan Bârgăoanu, Parohia Mănăstirea Cașin II.

Protopopiatul Onești, din punct de vedere administrativ teritorial cuprinde în total 73 de parohii, 4  Mănăstiri și 3 Schituri 

Cancelaria protopopiatului:

  • Protopop – P.C. Pr. Ioan Bârgăoanu
  • Secretar – P.C. Pr. Daniel Iordan
  • Contabil – Ec. Isache Mihaela   

Contacte:
Adresa: Str. Belvedere, Nr. 1, Municipiul Onești, Jud. Bacău; Cod poștal: 601066
Tel/Fax: 0234.312.190
E-mail: protoieriaonesti@yahoo.com 
Web: www.protoieria-onesti.ro

Știri din Protopopiatul Onești

17 Aprilie 2019

Joi, 11 aprilie 2019, elevii Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna au vizitat Centrul rezidențial de îngrijire a persoanelor vârstnice din cadrul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, reprezentată de pr. Ilarion Mâță (președinte), în virtutea colaborării dintre cele două instituții.

15 Aprilie 2019

Luni, 15 aprilie 2019, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” reprezentată de pr. Ilarion Mâță, în calitate de președinte, a primit cu ocazia desfășurării proiectului național „Școala altfel” elevii claselor primare ai Școlii Generale din comuna Gura Văii și satul Păltinata.

10 Aprilie 2019

Marți, 9 aprilie 2019, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Onești, Protoieria Onești, în colaborare cu Departamentul Pro Vita și Asociația “Sfântul Voievod Ștefan cel Mare - Hârja” a organizat o conferință cu tema “Postul, aflarea lui Hristos cel Înviat” susținută de părintele Constantin Necula, profesor la Facultății de Teologie Ortodoxă “Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu. Întâlnirea a fost moderată de părintele Ilarion Mâță, inspector în cadrul Sectorului Social Filantropic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

8 Aprilie 2019

În ziua de 8 aprilie 2019, la sediul Protoieriei Onești, în cadrul ședinței lunare a preoților, s-a desfășurat conferința „Incinerarea - provocare misionară sau contramărturie creștină?”, susținută de părintele diacon Răzvan Brudiu, asistent universitar în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

3 Aprilie 2019

La Onești a avut loc evaluarea proiectelor la nivel de protopopiat pentru concursul patriarhal: „Hristos, sufletul satului meu” derulat în 2019, anul omagial al satului românesc.

2 Aprilie 2019

Luna lui Mărțișor, „Luna pentru VIAȚĂ”, nu se putea încheia într-un alt mod decât prin activități Pro-viață în Protoieria Onești. La îndemnul Departamentului Provita, prin implicarea părintelui paroh Lucian-Dumitru Vartolomei și prin răspunsul afirmativ al Școlii Gimnaziale din Larga, ne-am putut bucura împreună, miercuri, 27 martie 2019, de o activitate recreativă cu totul deosebită. Tema aleasă a fost pe placul copilașilor veniți cu mic și mare în curtea bisericii din Parohia Larga, însoțiți fiind de educatorii și învățătorii lor.

2 Aprilie 2019

Cuvântul scris scrutează vremurile, devenind în timp matca amintirilor neșterse din care își vor afla generațiile viitoare surse de inspirație. Preocupările literare ale Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim au irumpt în arealul catehetic oneștean și prin apariția periodică, în ultimii ani, a patru reviste de spiritualitate acoperind protopopiatul pe întinderea lui canonic-administrativă. Este vorba despre revista „Împreună Slujitori”, editată de parohiile din două orașe-stațiuni ale Văii Trotușului, Târgu Ocna și Slănic Moldova, despre revistele „Sarea pământului” și „Izvorul numărul Unu” , dar și despre revista „Potirul Viișoarei” ce este editată de Parohia Viișoara.

29 Martie 2019

Astăzi, 29 martie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim s-a rugat pentru vârstnicii rezidenți la Așezământul Social Filantropic de la Hârja, mulțumind Milostivului Dumnezeu pentru toate împlinirile din slujirea Sa, la împlinirea a 65 de ani de viață.

27 Martie 2019

În ziua de marți, 26 martie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a efectuat o vizită de lucru la Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Oituz, Protopopiatul Onești.

27 Martie 2019

„Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și Anul comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești în Patriarhia Română, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a adus în Parohia Larga din protopopiatul Onești un proiect catehetic cu totul inedit care se numește: Satul românesc - Vatra existenței noastre” și care participă alături de alte proiecte la concursul național catehetic: „Hristos-sufletul satului meu" derulat în Eparhie prin Biroul de catehizare și activități cu tineretul.