Protopopiatul Onești

Protopop P.C. Pr. Ioan Bârgăoanu

În anul 1999, Prea Sfințitul Episcop Eftimie împreună cu Permanența Episcopiei Romanului, au decis, în luna mai, înființarea Protopopiatului de Onești, prin transferarea din orașul Tg. Ocna în municipiul de pe Trotuș cu temeiul nr. 882 și numirea în funcția de protopop a preotului paroh de la Catedrala "Pogorârea Sfântului Duh" – Pr. Alupei Constantin. Începând cu data de 1 martie a anului 2016, protopop al Protoieriei Onești este părintele Ioan Bârgăoanu, Parohia Mănăstirea Cașin II.

Protopopiatul Onești, din punct de vedere administrativ teritorial cuprinde în total 73 de parohii, 4  Mănăstiri și 3 Schituri 

Cancelaria protopopiatului:

  • Protopop – P.C. Pr. Ioan Bârgăoanu
  • Secretar – P.C. Pr. Daniel Iordan
  • Contabil – Ec. Isache Mihaela   

Contacte:
Adresa: Str. Belvedere, Nr. 1, Municipiul Onești, Jud. Bacău; Cod poștal: 601066
Tel/Fax: 0234.312.190
E-mail: protoieriaonesti@yahoo.com 
Web: www.protoieria-onesti.ro

Știri din Protopopiatul Onești

26 Mai 2019

Biserica Parohiei Grozești din Oituz, județul Bacău, numită și Mausoleu Duhovnicesc al Eroilor Reîntregirii Neamului Românesc, a fost resfințită duminică 26 mai 2019. În cimitirul eroilor din preajma bisericii sunt înhumați 18.600 soldați care au murit în luptele de la Oituz din Primul Război Mondial. În cadrul slujbei a avut loc și o hirotonie întru preot. Cu prilejul sfințirii, biserica a primit ca ocrotitori și pe Sfântul Ioan Gură de Aur împreună cu mama sa Antusa.

23 Mai 2019

Astăzi, 23 mai, în Parohia Răcăuți din Protopopiatul Onești a avut loc un eveniment deosebit, prilejuit de instalarea noului slujitor în Filia Conți, părintele Florin Dănilă, de curând hirotonit de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, pentru a face misiune în acest sat locuit preponderent de credincioși de etnie romă.

21 Mai 2019

În ziua de 21 mai, la sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și mama sa Elena, cei întocmai cu Apostolii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a slujit la Mănăstirea Codreanu, Metoc Chiriarhal, alături de soborul de preoți, în mijlocul mulțimii de credincioși prezenți aici cu prilejul hramului.

15 Mai 2019

IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a participat împreună cu IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, cu IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, cu P.S. Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, cu Părintele Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, alături de stareți, starețe, consilieri și inspectori eparhiali, părinți profesori și părinți protopopi, circa 40 de preoți oneșteni și 900 de credincioși, la Sfânta Liturghie Arhierească ce a fost oficiată în ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei, la Mănăstirea Putna.

4 Mai 2019

Ziua de 4 mai a fost una cu o însemnătate deosebită pentru orașul Târgu Ocna, dar mai ales pentru maicile de la Mănăstirea Măgura. Parintele duhovnicesc al multor credincioși, ctitorul Mănăstirii și al multor locașuri de închinare din țară, vrednicul de pomenire Arhimandritul Epifanie Bulancea a fost comemorat astăzi de preoți și credincioși veniți din toate părțile țării.

27 Aprilie 2019

Ca în fiecare an, în perioada premergătoare marii sărbători a Învierii Domnului, porțile Centrului social - medical „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare - Hârja” al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, reprezentat de Pr. Ilarion Mâță, sunt deschise de către iubirea dezinteresată a semenilor, care, cu generozitate, ajută la creșterea calității vieții rezidenților.

17 Aprilie 2019

Joi, 11 aprilie 2019, elevii Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna au vizitat Centrul rezidențial de îngrijire a persoanelor vârstnice din cadrul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, reprezentată de pr. Ilarion Mâță (președinte), în virtutea colaborării dintre cele două instituții.

15 Aprilie 2019

Luni, 15 aprilie 2019, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” reprezentată de pr. Ilarion Mâță, în calitate de președinte, a primit cu ocazia desfășurării proiectului național „Școala altfel” elevii claselor primare ai Școlii Generale din comuna Gura Văii și satul Păltinata.

10 Aprilie 2019

Marți, 9 aprilie 2019, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Onești, Protoieria Onești, în colaborare cu Departamentul Pro Vita și Asociația “Sfântul Voievod Ștefan cel Mare - Hârja” a organizat o conferință cu tema “Postul, aflarea lui Hristos cel Înviat” susținută de părintele Constantin Necula, profesor la Facultății de Teologie Ortodoxă “Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu. Întâlnirea a fost moderată de părintele Ilarion Mâță, inspector în cadrul Sectorului Social Filantropic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

8 Aprilie 2019

În ziua de 8 aprilie 2019, la sediul Protoieriei Onești, în cadrul ședinței lunare a preoților, s-a desfășurat conferința „Incinerarea - provocare misionară sau contramărturie creștină?”, susținută de părintele diacon Răzvan Brudiu, asistent universitar în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.