Proiect educaţional şi recreativ în Parohia „Precista” din Bacău

În perioada 03 iulie – 30 august 2023, la Parohia „Precista” Bacău, s-au desfășurat cu binecuvântarea IPS Ioachim, Arhiepiscopul Roamnului și Bacăului, o serie de activități educative și recreative în cadrul proiectului de școală de vară, ediția a VII-a, intitulat „Cu Hristos în vacanță” , realizat în cadrul parteneriatului dintre această parohie și Asociația Profesorilor de Religie „Sf. Paraschiva” Bacău.

Ediția de anul acesta a fost una deosebită, pentru că a avut cel mai mare număr de copii participanți și anume 99 de copii, care au luat parte cel puțin o dată la activitățile desfășurate.

Majoritatea elevilor sunt de la cele două școli arondate Parohiei „Precista” Bacău, Școala Gimnazială “Spiru Haret” Bacău, respectiv Școala Gimnazială “Miron Costin” Bacău, dar au fost copii și de la alte unități de învățământ din oraș cum ar fi: „Al. I. Cuza”, „Ion Creangă, Nr. 10, Colegiul “N. V. Karpen” Bacău și de la alte școli și grădinițe.

În cele 2 luni de vară au avut loc 25 de întâlniri, în activități de câte 3 ore la care se adaugă pelerinajul din 3 august, desfășurat la câteva mănăstiri din județul Bacău și județul Neamț.

Pe lângă jocuri de mișcare și  cultură generală, participanții s-au bucurat de reîntâlnirea cu d-na muzeograf Brîndușa Elena Popovici, de la Complexul Muzeal “Iulian Antonescu” Bacău, care prin cele 4 ateliere educaționale desfășurate i-a condus pe copii  „Pe urmele sfinților”, subproiect prin care s-a combinat jocul cu învățarea, postul cu cinstirea sfinților, scopul fiind acela ca participanții să se apropie de sfinți și de a le propune alegerea unui model în viață: Maica Domnului, Sfinții Brâncoveni, Sf. Ioan Iacov de la Neamț, Sf. Cuv. Teodora de la Sihla și Sf. Voievod Ștefan cel Mare.

Printre alte activități interesante au fost și cele realizate de d-na profesor Livia Liliana Sibișteanu, care  a propus copiilor prezentări despre istoria zborului, istoria jucăriilor, jocurilor, despre Crucile de pe vârfurile munților românești, precum și cele desfășurate de grupul de pompieri de la ISU Bacău, care i-au învățat pe cei mici cum să prevină și să se comporte în caz de incendiu.

Alături de parohie au fost și alți voluntari: Ioana Florea, membră ASCOR și studentă la Facultatea de Psihologie a Univ. “Al. I. Cuza” Iași, dna prof. Adriana Dumitrașc și elevii Sofia Măgirescu, Alexandru și Andrei Nedelcu, de la Colegiul Național “Vasile Alecsandri” Bacău.

În chestionarea copiilor legată de  activitățile proiectului, aceștia au apreciat foarte mult jocurile copilăriei, atelierele educaționale, momentele de rugăciune, calitatea deosebită a participanților, dulciurile și prescurile oferite de părinții parohiei Mihail Tomozei și Adrian Bârdan.

Printre cele învățate, elevii au menționat: comportamentul dezirabil creștin („să nu ne certăm”, „să nu vorbim urât”, „să nu ne împingem”, „să ne comportăm frumos”, „să nu ne supărăm când pierdem la joc”, „să avem răbdare”, „să fim credincioși”, „să fim mai buni”, „să ne înțelegem”), lucrurile (cunoștințele dobândite) noi, jocurile în sine, rugăciunile, mai mulți copii menționând că au învățat (și să cânte) rugăciunea „Cuvine-se cu adevărat”.

La finalul proiectului au mulțumit cu toții lui Dumnezeu pentru că au dus la bun sfârșit activitățile de vacanță, iar părinții Mihail și Adrian au săvârșit apoi o rugăciune pentru binecuvântarea de la început de an școlar, după care a urmat premierea copiilor și ultima activitate din vara aceasta: „vânătoarea de comori”.

Pe această cale, preoții parohiei aduc mulțumiri părinților copiilor, precum și doamnei prof. Teodora Plăeșu pentru devotamentul, dăruirea și implicarea în realizarea acestui frumos proiect.