Programul social-eparhial „Informare şi comunicare pentru vindecare” a debutat în Protoieria Bacău

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în contextul „Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” 2024, Sectorul social – filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului continuă cursurile de formare și informare despre dizabilităţile cognitive și bolile psihice, concepute pentru clerici, părinți și cadre didactice, la care se vor adăuga întâlnirile la care vor participa copiii cu nevoi speciale, în cadrul protopopiatelor eparhiei.

Joi, 18 ianuarie 2024, în cadrul Aşezământului socio-medical şi educaţional al Parohiei „Sf. Trei Ierarhi” din Bacău, părinte Aurel Cîrlan, psiholog, psihoterapeut şi formator în acest domeniu, a susţinut pentru 12 preoţi din Protoieria Bacău cursul intitulat „Psihosomatica – patimă sau boală”.

Psihosomatica este o știință medicală care demonstrează influența psihicului asupra sănătății corpului uman. Funcția psihică este în strânsă legătură cu funcția organică, adică ne exprimăm emoțiile prin procese și modificări fiziologice. Au fost aduse în acest sens mai multe exemple: furia accelerează bătăile inimii și crește tensiunea arterială, frica provoacă palpitații ale inimii, veselia ne provoacă râsul care pune în mișcare o sumă de mușchi etc.

Părintele Aurel a explicat celor prezenţi că „sufletul secătuit de sentimentul dragostei devine terenul fertil pentru plictiseală – sentiment al zădărniciei, al pustiului existențial. Sfinții Părinți descriind acest conglomerat de stări negative printr-un singur cuvânt – akedie. Pentru a scăpa din ghearele plictisului, sufletul se aruncă plin de elan în mlaștina patimilor, iar patimile, aşa cum ne spune Sf. Clement Alexandrinul, sunt „boli ale sufletului”.

Cel mai bun remediu al patimilor, adică al bolilor sufleteşti şi trupeşti, este Sfânta Împărtăşanie, precum tot Sf. Clement Alexandrinul ne îndeamnă: „Așa să te împărtășești din Euharistie: crezând că ea alungă nu numai moartea, ci bolile din noi; căci, ajungând în noi, Hristos adoarme legea sălbatică din mădularele trupului, aprinde evlavia față de Dumnezeu și omoară patimile.”

Acest curs face parte din programul social-eparhial intitulat „Informare şi comunicare pentru vindecare”, iniţiat de către părintele Ilarion Mâță, consilier eparhial la Sectorul social-filantropic și lector universitar în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, specializarea Asistență Socială.

Părintele Ilarion Mâţă va fi unul dintre formatori, care, împreună părintele Aurel Cîrlan şi Rasofora Miriam Dascălu, psiholingvist şi formator pe dizabilităţi, de la Centrul eparhial Roman, vor susţine cursuri pentru a iniția clericii în vederea unei pastorații eficiente a copiilor cu deficiențe și a familiilor acestora. Întâlnirile se adresează și familiilor din care provin copiii cu deficiențe, în cunoașterea dizabilităților şi a bolilor psihice, pentru a putea face diferența între ele.

(Pr. Mihai-Flavius Balaban)