Pomenirea Maiorului Panait Donici la mormântul său din Valea Ursului

Vineri, 26 mai 2023, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la biserica din localitatea Valea Ursului, județul Neamț, a avut loc comemorarea Maiorului ing. Panait Donici cu ocazia împlinirii a 164 de ani de la înființarea primului batalion al Armei Geniu din Armata Română.

Evenimentul a debutat la ora 10:00 cu slujba Parastasului, sub protia Preacucernicului Părinte Dan Alexandru Antoce, Protopop de Roman, din sobor făcând parte și Preacuviosul Părinte Arhim. Andrei Ioniță. La eveniment au fost prezenți membrii ai Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere - Arma Geniu, filialele București și Brăila, sub directa coordonare a dl. Col. (rez.) Ioan Mocan, președintele acestei asociații. Totodată, a fost prezent și un grup numeros de elevi, însoțiți de doamna Spătariu Iuliana, directorul Școlii Profesionale din Valea Ursului. La finalul rânduielii de pomenire, au avut loc o seamă de alocuțiuni, prin care au fost evocate trei dimensiuni pe care Maiorul Panait Donici le-a cultivat în viața sa, respectiv: credința, educația și dragostea de țară.

Părintele Dan Alexandru Antoce a transmis celor prezenți binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim evocând ulterior modelul de credință vie a lui Panait Donici, ce s-a manifestat atât prin ridicarea bisericii din localitatea Horia, cât și prin lucrarea sa Résumé du Calendrier de l'église d'Orient en Viene et en nouveau style.

În continuare, dl. Col. Ioan Mocan a rememorat contribuția decisivă pe care acest mare om al timpului său a avut-o în dezvoltarea României moderne prin implicarea pe care a avut-o la realizarea unor proiecte monumentale, cum ar fi: Gara de Nord din București, drumul Focșani-Pașcani, podul peste râul Moldova de la intrarea din Roman, dar și multe altele. Totodată, este cel care a pus piatra de temelie a unor instituții care își continuă existența până în zilele noastre, cum ar fi Arma Geniu - din Armata Română modernă, Școala de Poduri și Șosele, Mine și Arhitectură din București - precursoare a Universității Politehnice, dar și al Colegiului Național Roman Vodă, din Municipiul Roman.

În cele din urmă, d-na. Director Iuliana Spătariu a evidențiat înaintea tuturor celor prezenți dragostea pe care această personalitate a avut-o pentru Școală prin sârgul de care a dat dovadă încă din fragedă copilărie, dar și mai târziu ca elev al Școlii Mihăilene și mai apoi ca student la celebra Școală de Poduri și Șosele din Paris. Această dragoste nu avea să îl părăsească niciodată, încurajând mai apoi, după întoarcerea în țară, elevii iubitori de învățătură prin burse, dar și prin implicarea sa în actul educațional, după retragerea sa pe moșia de la Valea Ursului.

Continuând tradiția anilor trecuți, dl. Col. Ioan Mocan a înmânat o bursă din partea asociației pe care o reprezintă elevei Codan Liliana, pentru rezultate meritorii la învățătură. Aceasta a primit în același timp, în mod simbolic, și grija pentru „Stejarul lui Donici”, un viitor falnic stejar, născut odată cu prima ediție a acestei comemorări, și aflat în cel de-al șaptelea an al existenței sale. Cei prezenți au primit din partea ANCMRRA Geniu distincții și diplome de participare.

În cele din urmă, pe versurile imnului eroilor și ale imnului de stat, cântate de Grupul psaltic Sfânta Muceniță Chiriachi, al Catedralei Episcopale din Huși, a avut loc depunerea coroanelor, la mormântul Maiorului ing. Panait Donici.

pr. Bogdan Palcău