Participarea tinerilor din Eparhia Romanului și Bacăului la manifestările de la Cluj

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim și cu drapelul Eparhial alături, în perioada 4-7 septembrie un grup de 90 de tineri proveniți din zona admnistrativ canonică a  Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, aflați sub coordonarea părintelui Daniel Marari, directorul Centrului Catehetic „Sfânta Parascheva” (Biroul de catehizare parohială) din  cadrul Sectorului Cultural al administrației eparhiale, alături de preoți responsabili de activitatea catehetică din protopopiate, au participat la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Europa care s-a desfășurat în municipiul Cluj Napoca.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim și cu drapelul Eparhial alături, în perioada 4-7 septembrie un grup de 90 de tineri proveniți din zona admnistrativ canonică a  Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, aflați sub coordonarea părintelui Daniel Marari, directorul Centrului Catehetic „Sfânta Parascheva” (Biroul de catehizare parohială) din  cadrul Sectorului Cultural al administrației eparhiale, alături de preoți responsabili de activitatea catehetică din protopopiate, au participat la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Europa care s-a desfășurat în municipiul Cluj Napoca. Această manifestare de amploare derulată în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și organizată în premieră în Patriarhia Română s-a bucurat de prezența PF Patriarh Daniel.

Deschiderea oficială a manifestărilor a avut loc, la ora 18.00, în Piața Avram Iancu, în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului. De asemenea  s-au alăturat Înaltpreasfințitul Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, Înaltpreasfințitul Părinte Iustinian, Arhiepiscop de Elista din Rusia, Preasfințitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum din Iordania, Preasfințitul Părinte Iona, Episcop de Obuchovo, din Ucraina și Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul  Ortodox Român al Europei de Nord.

Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române le-a vorbit tinerilor europeni și credincioșilor clujeni în deschidere subliniind rolul decisiv pe care Biserica, împreună cu școala, îl poate da familiilor în încercarea de a le transmite copiilor și tinerilor acele valori spirituale de care au nevoie pentru a merge pe un drum drept în viață.

Tot Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Duminică,  la Liturghia solemnă oficiată în fața Catedralei Mitropolitane din Cluj, a vorbit celor prezenți despre necesitatea curățirii de păcate. „Aleși devin cei care prin nevoințe multe, prin lacrimi de pocăință își curăță haina de la Botez, pătată de păcate, și se luminează prin Sfânta Spovedanie și prin Sfânta Împărtășanie”.

 Sub genericul „Împreună pentru viitorul Europei” au participat 6110 tineri din fiecare eparhie din țară, la care s-au adăugat tineri din Republica Moldova, din Rusia, Grecia, Ucraina, Georgia, Bulgaria, Serbia, Polonia, Cehia, Slovacia, Finlanda, Albania, precum și din comunitățile ortodoxe din Siria și Palestina, s-au adunat împreună participând la tot felul de manifestări cultural-artistice, educative, ecologice, conferințe, dialoguri cu tinerii, workshop-uri tematice stradale, concerte de muzică ușoară, folk și populară, cât și activități religioase specifice.

„Din partea Arhiepiscopie noastre am avut 6 tineri și tinere  care au participat la diferite activități culturale - muzică folk, pian și teatru. Toți interpreții noștri au reprezentat pe IPS Părintele Ioachim și Eparhia Romanului și Bacăului la cotele cele mai înalte strârnind ropote de aplauze din partea mulțimii de tineri care i-a ascultat. 

De asemenea, toți tinerii au interacționat cu cei din alte eparhii, au participat la slujba Sfintei Liturghii, la conferința Părintelui Zaharia Zaharou de la Mânăstirea Essex din Anglia, la concertul trupei Holograf și a celorlalți artiști prezenți la Cluj în acele zile. Tot în acest timp au vizitat și foarte multe muzee. Toți au rămas profund încântați că au avut marea șansă de a participa la un așa frumos și unic eveniment”,  a declarat părintele Daniel Marari.

La încheierea evenimentului, PF Patriarh Daniel le-a mulțumit tuturor pentru implicare, dar în mod special tinerilor, din țară și din lume, ce au venit să participe la evenimentul de la Cluj.

Vă îndemn să păstrați această frumusețe a comuniunii tinerești și să vă inspirați din ea pentru a organiza unele întruniri în bisericile de acasă, chiar dacă nu toate sunt de 6000 de persoane, important este acest duh, acest spirit al comuniunii tinerilor din întreaga lume”, a declarat Preafericirea Sa.

 A luat apoi cuvântul și Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului și gazda evenimentului, care i-a îndemnat pe tineri să fie buni cu cei aflați în nevoie.

„Să vă aduceți aminte de cuvintele Domnului Iisus care a zic că mai fericit este a da decât a lua. Să vă aduceți aminte de cei slabi, de cei ce sunt în situații deosebite. Pomenea aici Preasfințitul Qais și de delegațiile din Iordania, din Palestina și din Siria, precum și de greutățile enorme pe care le au. Să duceți acasă cele mai sfinte și cele mai bune amintiri de la Cluj”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

La întoarcerea în eparhie, grupul de tineri coordonat de părintele Daniel Marari,  a descins în Catedrala Arhiepiscopală din Roman pentru a înălța o rugăciune de mulțumire lui Dumnezeu pentru bucuria pe care au simțit-o beneficiind de darul acestei participări. Cei mai mulți dintre ei și-au manifestat dorința de a participa și anul viitor la Întâlnirea Tinerilor Creștini Ortodocși, care va avea loc la București.

Cheltuielile de transport aferente acestei deplasări au fost suportate în integralitate de către parohiile protopopiatelor de unde au provenit tinerii participanți.