Mitrovița de pe Valea Cașinului

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, duminică, 29 octombrie, în Parohia „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir”, din satul Cașin, a fost serbat hramul de toamnă al bisericii. Părintele paroh Marius Cojocaru, împreună cu frumoasa comunitate a cășunenilor, au început zilele parohiei din data de 26 octombrie și le-au încheiat, după tradiția locului, în prima duminică, cu săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii, oficiată de un sobor de preoți, sub protia părintelui protoiereu Ioan Bârgăoanu.

În cuvântul rostit la sfârșitul acesteia, părintele protopop a transmis binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale și a evidențiat legăturile duhovnicești existente între cei doi sfinți ai Bisericii noastre, care poartă numele de Dimitrie și care sunt prăznuiți în zile consecutive:

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir și Sfântul Dimitrie cel Nou (Basarabov) sunt prăznuiți în zile consecutive: 26 și 27 octombrie. Pe lângă coincidența onomastică, acești sfinți au în comun, firește, credința în Dumnezeu – trăită însă în epoci diferite, în locuri diferite și în moduri diferite. Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a trăit în secolul al III-lea, iar Sfântul Dimitrie cel Nou în veacul al XIII-lea, în timpul imperiului vlaho-bulgar. Unul s-a născut și a locuit în Salonicul de astăzi care, la acea vreme, era parte din Imperiul Roman, celălalt s-a născut și a trăit în Basarabi, un sat din Bulgaria. Primul provenea dintr-o familie de nobili, iar al doilea era un om simplu.

Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir a făcut carieră militară, a avut funcții înalte și, implicit, a beneficiat de expunere publică. A ajuns general în armata romană și proconsul al Greciei, pe vremea împăratului Maximian Galerius. În schimb, Sfântul Dimitrie cel Nou în tinerețe a fost cioban, după o vreme a devenit călugăr și a trăit într-o peșteră, ca un sihastru. Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir a avut o moarte de martir: a fost ucis în floarea vârstei din porunca împăratului Maximian, care l-a pedepsit astfel pentru că era creștin. Sfântul Dimitrie cel Nou a trecut la cele veșnice la bătrânețe. A știut de dinainte ziua în care va muri și s-a așezat singur între două pietre de pe malul Lomului, care i-au fost „sicriu”, până la descoperirea miraculoasă a sfintelor sale moaște.

În urma unor ploi intense, cele două lespezi au căzut în apă și au rămas acolo ani buni, îngropate în nisip și în pietriș. Într-o noapte, Cuviosul Dimitrie i s-a arătat în vis unei tinere bolnave, căreia i-a promis că o va vindeca, dacă părinții ei îl vor scoate la lumină. Aceștia au găsit în apele Lomului trupul întreg și neputrezit și l-au așezat în biserica din sat, iar când tânăra s-a atins de el, s-a făcut bine. În sfârșit, ambii sfinți Dimitrie au în grijă câte un oraș. Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir este protectorul spiritual al Salonicul, iar Sfântul Dimitrie cel Nou (Basarabov) este ocrotitorul orașului București”.

De asemenea, părintele protoiereu a anunțat organizarea unui pelerinaj la București, cu închinare la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, în data de 13 iulie 2024, lansând invitația tuturor credincioșilor din parohie, care îi cinstesc atât de mult pe cei doi sfinți Dimitrie.

La rândul său, părintele paroh Marius Cojocaru a adus mulțumire lui Dumnezeu și a felicitat pe toți credincioșii care au ajutat la organizarea hramului Sfintei Biserici. Totodată, a mulțumit în mod special domnului profesor Cosmin Curelea, primarul comunei Cașin, reliefând buna colaborare pe care parohia o are cu instituția Primăriei.

În încheiere, a fost săvârșit parastasul pentru ctitorii bisericii și au fost împărțite daruri credincioșilor prezenți.

(Protoiereu I. B)