Liturghie baptismală la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

Duminică, 13 noiembrie, a 25-a după Rusalii, în ziua de prăznuire a celui între sfinți Părintele nostru Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, au fost trăite momente de profundă însemnătate duhovnicească pentru familia preotului Grecu Ionuț, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului săvârșind Sfânta Liturghie Baptismală, alături de un sobor impresionat de preoți, pentru cel mai tânăr vlăstar al familiei părintelui.

Ziua de cinstire a Sfântului Ioan Hrisostom are o însemnătate deosebită la Roman, deoarece aici se păstrează felonul sfântului. Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a amintit faptul că în această zi, încă din vechime, veșmântul era scos în procesiune și avea să aibă loc o hirotonie sau un botez. Tradiția s-a păstrat și anul acesta, deoarece, în cadrul Sfintei Liturghii, s-a săvârșit botezul pruncului Grecu Andrei, al doilea copil al părintelui Ionuț Florin, paroh al Parohiei Stănița, și al doamnei preotese Petronela Rodica. Asumarea creșterii întru dreapta credință ortodoxă a fost făcută înaintea lui Dumnezeu de către distinsa familie a medicilor de obârșie stăniceană, Dumitru și Cristina Lițcanu. 

„Astăzi este o zi mare în biserica Ortodoxă Universală pentru faptul că sărbătorim pe Sfântul Ioan Gură de Aur sau Sfântul Ioan Hrisostom, cel mai mare predicator, cel mai mare misionar și cel mare corifeu al adevărurilor de credință. Nu că le-a propovăduit, le-a învățat altora, le-a predat bisericii ca formule dogmatice, ci el însuși le-a trăit în felul său. Aici, la Centrul Eparhial de la Roman avem felonul Sfântului Ioan Gură de Aur, iar în data de 13 noiembrie ierarhul romașcan îmbrăca acest veșmânt al Sfântului Ioan Gură de Aur, iar de fiecare dată, potrivit cronicilor pe care le avem ca documente, slujea împreună cu „săborul”, cum spunea cronica, și după aceea, în cadrul Liturghiei, fie că boteza pe cineva, deci făcea un nou fiu al Bisericii, fie hirotonea pe cineva, ca să intre în viața misionară a Bisericii. Ceea ce am făcut și noi aproape în toți anii de când Dumnezeu ne-a învrednicit să fim întru această ascultate, pe care ne-a conferit-o Biserica.” – a spus Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim în cuvântului de învățătură.

Din sobor au făcut parte Părintele Exarh Protos. Nicolae, starețul Mănăstirii Giurgeni, Arhim. Andrei, Protos. Dorotei, preotul Dragoș Alexandru Munteanu, cât și părinți din cercul pastoral, prieteni și apropiați, un sobor alcătuit din 20 de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de către corala „Diaconia”.