Liturghie Arhierească de Nașterea Domnului, la Roman

Credincioşii romașcani care au venit pentru a se ruga în prima zi de Crăciun la Catedrala arhiepiscopală din Roman au fost binecuvântaţi de Întâistătătorul Eparhiei, Părintele Arhiepiscop Ioachim, care a săvârşit Sfânta Liturghie, alături de PS Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, și împreună cu P. Cuv. Părinte Pimen Costea, vicar eparhial, și alături de un mic sobor de preoţi şi diaconi. Tot în această zi a fost citită de părintele vicar eparhial, scrisoarea Pastorală a Părintelui Arhiepiscop Ioachim, special scrisă pentru anul acesta și destinată tuturor fiilor și fiicelor duhovnicești de pe cuprinsul Eparhiei, cu titlul: Nașterea Domnului, timp al reflecției și speranței, special concepută la Sărbătoarea Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos și care, prin mesajul transmis, a surprins caracterul central al venirii Mântuitorului în lume.

Nașterea Domnului este o sărbătoare a bucuriei universale revărsate peste toate neamurile pământului, dincolo de diferențele de credință, concepție de viață, limbă, etnie, rasă, transmițând mesajul unității tuturor în Dumnezeu, Care este prezent în toate și în Care toate își găsesc sensul existenței și rațiunea de a fi. ... Anul acesta viața noastră a suferit mutații majore, și va rămâne în istorie ca o perioadă de frământări și neliniști ce au arătat fragilitatea lumii și a vieții omului. A fost o perioadă de asceză, în care, asemenea magilor, am așteptat izbăvirea, dar nu am întâlnit decât neputința omului de a găsi soluții. Nimic nou sub soare. Așa a fost și acum 2000 de ani când s-a născut Hristos Pruncul în ieslea Betleemului, într-un ev măcinat de frământări, marcat de preocupări hedoniste și idolatre. La finalul acestui an în care am fost atât de încercați, ne ajută să ne întrebăm cine suntem și dacă mai suntem pregătiți să-L primim pe Dumnezeu să renască în inima noastră. ”, spune Arhiepiscopul Ioachim în Pastorala de Crăciun a anului 2020.

În cadrul Sfintei Liturghii, pentru multiplele sale calități muzicale și pentru viața curată și în ascultare, tânărul diacon Alexandru Tecuceanu, a fost hirotesit întru arhidiacon pe seama Catedralei Arhiepiscopale „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman.

La final, Chiriarhul Romanului și Bacăului a făcut păstoriților săi câteva urări și îndemnuri duhovnicești.

Liturghia trebuie trăită în dimensiunea ei sacră, tocmai pentru că ea actualizează timpul, adică prezentul continuu. Astăzi Dumnezeu a fost cu noi, în mijlocul nostru și ne-a reunit din nou în duhul bisericii, al Ortodoxiei și al frumoaselor colinde care descriu atât de frumos Nașterea Domnului Hristos. Obiectivul nostru este să atingem limanurile mântuirii!

Totodată, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a mulțumit celor prezenți pentru participarea la marea bucurie a Nașterii Domnului.

Toți trebuie să slăvească Nașterea Domnului și să o trăiască în dimensiunea ei sacră. Dacă celelalte lumini se sting când nu mai este energie, lumina lui Hristos pusă în sfeșnic nu se stinge niciodată, ci luminează tuturor. Și noi să aprindem candela sufletului nostru din candela lui Hristos! Vă mulțumim, vă binecuvântăm și vă felicităm pentru prezența în rugăciune.

În cuvântul de învățătură rostit la final de PS Părinte Veniamin, acesta a mulțumit Arhipăstorului Ioachim pentru invitația de slujire adresată și pentru sprijinul duhovnicesc oferit la nevoie.

Mulțumesc Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru invitația adresată de a fi în ziua de Crăciun aici la Roman, unde se află o Eparhie istorică cu Ierarhi de seamă, unii dintre ei activând și unde este Episcopia Basarabiei de Sud. Amintesc pe Episcopul Melchisedec Ștefănescu, cel care a fost un mare apărător al Ortodoxiei din secolul al-XIX-lea, care după ce a pus bazele Episcopiei Cetății Albe și Ismailului a venit pentru a păstori aici, la Roman. Vă mulțumim Înaltpreasfinția Voastră pentru dragostea ce o aveți pentru noi cei din Basarabia, pentru sprijinul pe care l-ați acordat Eparhiei noastre și pentru formarea unor tineri de-a lungul timpului la Seminarul de la Roman.

 Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Paraschevi” a catedralei romașcane. (pr. Daniel-Ionel Marari)