Întâlnirea Cercului pastoral nr. 1 „Episcop Teodosie Atanasiu" la Parohia „Nașterea Maicii Domnului", Bălcuța

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la invitația preotului paroh Ionuț - Constantin Miron, preoții Cercului pastoral nr. 1 „Episcop Teodosie Atanasiu" s-au întâlnit în rugăciune în cadrul Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii la Biserica „Nașterea Maicii Domnului"-Bălcuța, comuna Sascut, sub protia preotului protopop Alexandru Grigoraș.

Bucuria întâlnirii în rugăciune cu Însuși Dumnezeu a fost întregită de prezența elevilor Școlii Gimnaziale Sascut care au dat glas rugăciunilor din inimile lor curate și cu binecuvântarea duhovnicului și profesorului lor s-au împărtășit cu Însuși Trupul și Sângele Domnului nostru Iisus Hristos.

În cuvântul de învățătură rostit cu această ocazie părintele protopop Alexandru Grigoraș a subliniat importanța creșterii duhovnicești a copiilor sub ocrotirea Bisericii lui Dumnezeu:

„Iată-ne adunați în rugăciune în Biserica Slavei lui Dumnezeu. În acest loc suntem ocrotiți de orice împotrivire și orice uneltire al celui viclean, al celui care cu timp și fără timp, în fiecare clipă a viețuirii noastre, caută să ne ispitească și să ne întoarcă de pe calea pe care noi mergem către mântuirea sufletelor noastre. Ne bucurăm să avem în mijlocul nostru astăzi atâția copii și felicităm pe părintele paroh, profesorul de Religie al acestora, formatorul lor duhovnicesc, cel care se îngrijește ca împreună cu părinții și nașii acestora, să învețe și să cunoască voia lui Dumnezeu. Dragi copii, întotdeauna să aveți în suflet acest gând, de a-L iubi pe Dumnezeu mai presus decât orice pe lumea aceasta. Și dacă veți căuta iubirea lui Dumnezeu, să-L cunoașteți și să stați în dragostea Sa prin Sfânta Sa Biserică unde sunteți ocrotiți de toate relele ce se întâmplă pe acest pământ, după cuvântul Domnului, toate celelalte se vor adăuga vouă: familie, carieră, bunăstare trupească și materială și toate celelalte care vă vor fi dăruite de Dumnezeu pentru a-L slăvi și mai mult. Și chiar necazuri de veți avea, zice Hristos Domnul, în lumea aceasta, să îndrăzniți pentru că Însuși Domnul a biruit lumea și împreună cu El și noi o vom birui!”.

Totodată, protoiereul locului a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, precum și cuvântul de felicitare al Înaltpreasfinției Sale pentru părintele paroh și comunitatea harnică și dinamică care stă strâns unită în jurul Sfântului Altar, îngrijindu-se de înfrumusețarea Casei lui Dumnezeu, a bisericii parohiale și a Așezămintelor din jurul ei, stând în unitate de credință, dragoste și de mărturisire a Dumnezeului celui Adevărat:

„Vă transmitem binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim care mereu se bucură pentru faptul că toți cei care îi sunt încredințați spre păstorire, adică noi toți, cei ce suntem în parohiile Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, stăm alături de preoții pe care el însuși i-a rânduit să fie slujitori ai Sfintelor Altare, deci stăm cu toții uniți în rugăciune, așa cum psalmistul spune „Iată, acum, ce este bun și ce este frumos, decât numai a locui frații împreună?”.

La final, preotul Ionuț - Constantin Miron a adus mulțumire Chiriarhului locului pentru purtarea de grijă pe care o manifestă mereu asupra acestei comunități, părintelui protopop și preoților slujitori pentru prezența la rugăciune și a prezentat momentul cultural pregătit de copiii Școlii Gimnaziale din Sascut, coordonați de profesorii din învățământul primar Dumitru Maria (Clasa a 4-a) și Răducan Emanuel (Clasa a 3-a), împreună cu dna director adjunct Carmen Stanciu:

„Mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru binecuvântarea de a fi prezenți astăzi în această adunare Euharistică. Avem bucuria ca astăzi să fie prezente în mijlocul nostru cadrele didactice de la Școala Gimnazială Sascut, arătând prin aceasta dăruire și implicare în viața elevilor lor, cât și în viața bisericii. Sărbătoarea de astăzi nu ar fi fost una deplină dacă nu ați fi fost frățiile voastre prezente, înfrumusețând slujba, cântarea și toate ce s-au petrecut în momentele acestei zile binecuvântate. Dragi copilași, să iubiți Biserica cea adevărată a lui Dumnezeu, să rămâneți în învățătura cea sănătoasă a Bisericii noastre așa cum noi toți mărturisim în Simbolul de Credință”.

În încheiere, copiii au prezentat un moment emoționant cultural cu ocazia sărbătorii tradiționale de Dragobete, arătând prin poezie și folclor autentic, prin portul popular românesc, cum trăiau bunicii noștri iubirea sinceră și curată născută din iubirea lui Dumnezeu.