Întâlnirea anuală a consilierilor sociali-filantropici și misionari din Patriarhia Română, la Timișoara

Miercuri, 18 octombrie 2023, la Centrul eparhial de la Arhiepiscopia Timișoarei, a avut loc întâlnirea anuală a consilierilor sociali-filantropici și misionari din Patriarhia Română.

Ședința a fost coordonată de părintele consilier patriarhal Ciprian Ion Ioniță, iar pe ordinea de zi au fost prezentări ale activităților social-filantropice desfășurate în cadrul fiecărei eparhii de la ultima întâlnire, până în prezent. S-au generat discuții punctuale, în legătură cu dificultățile cu care se confruntă anumite eparhii. Au fost prezentate și planurile operaționale pentru anul 2024, cu activitățile generice în contextul anului omagial dedicat pastorației bolnavilor.
Programul social-filantropic TABOR (Tradiție și Actualizare în Biserica Ortodoxă Română), faza pilot a fost prezentat și dezbătut de părinții consilieri, aflând și modalitatea de extindere a acestei inițiative în fiecare eparhie, acum operată doar în unele regiuni ale țării.
Ordinul nr. M. 158 / 2003, privind noul Regulament al asistenței religioase în Armata Română, a fost prezentat de părintele consilier patriarhal, condițiile de eligibilitate pentru ocuparea posturilor de preoți militari și capelani, atribuțiile acestora și relația dintre sectorul social eparhial și unitățile militare unde activează preoții angajați ai Ministerului Apărării Naționale.
Programul social patriarhal „Masa Bucuriei” va fi continuat de fiecare eparhie, protopopiatele, ONG-urile sau unitățile de cult, sub coordonarea consilierului social eparhial, pot implementa cu această denumire acest proiect foarte util, respectând condițiile de colaborare cu partenerii – operatori economici - în vederea colectării alimentelor și distribuirii sau preparării hranei pentru persoanele vulnerabile din comunitate.
Activitățile specifice pentru persoanele refugiate în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina au fost prezentate de consilierii sociali din eparhiile care se află la graniță cu țările aflate în conflict.
Acțiunile de ajutor a victimelor cutremurului din 6 februarie 2023 din Turcia și Siria au fost puse în discuție de părintele Ciprian Ioniță și rezultatele acestei campanii de sprijin umanitar transfrontalier.
A fost propusă ideea ca Patriarhia Română să dețină un hub social, mai ales în centrul țării, a unui spațiu de depozitare a bunurilor donate de organizațiile internaționale, exemplu IOCC ( Internațional Ortodox Christian Charities), pentru programele sociale ale eparhiilor din țară.
Un subiect foarte important dezbătut în plen, a fost sursele de finanțare pentru unitățile de cult care sunt furnizori de servicii sociale, mecanismele de finațare, eligibilitatea aplicanților și limitele legislative. Sectorul social-filantropic al Patriarhiei Române va face propunerea ca un anumit procent din bugetul de stat să fie alocat unitățile de cult, furnizori de servicii sociale.
La finalul zilei, a fost Feedback-ul și reflecția asupra conferinței, fiind prezentate perspectivele la nivel național pentru 2024, an care va fi la fel de solicitant pentru consilierii sociali, ca și anul 2023, An omagial dedicat pastorației persoanelor vârstnice în Patriahia Română.

(Pr. Ilarion Mâță)