Împreună slujire arhierească la Sfânta Liturghie a hramului Catedralei arhiepiscopale

În contextul sărbătorilor dedicate Sfintei Cuvioase Parascheva cu prilejul hramului istoricei Catedrale arhiepiscopale, în Altarul de vară din incinta ansamblului arhitectural al Centrului eparhial de la Roman a fost săvârșită duminică, 15 octombrie, Sfânta Liturghie arhierească de către un sobor de preoți și diaconi, având în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

Încă de la primele ore ale dimineții de 15 octombrie, peste 2000 de pelerini au venit la Roman pentru a se închina cu evlavie în Catedrala arhiepiscopală la racla cu sfinte moaște ale sfinților, între care se regăsește și o părticică din sfintele moaște ce aparțin Sfintei Cuvioase Parascheva.

În cadrul Sfinte Liturghii, după ce au fost citite pericopele evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie a adresat cuvânt de învățătură pelerinilor vorbind despre întreita semnificație a zilei de 15 octombrie, aceea de sărbătoare duminicală, de cinstire a Sfinților Părinți de la Sinodul al VII-lea Ecumenic și de pomenire a ctitorilor Catedralei arhiepiscopale închinate Sfintei Cuvioase Parascheva.

După ce a explicat pelerinilor înțelesul duhovnicesc al Pildei Semănătorului, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie a vorbit despre necesitatea ascultării cuvântului lui Dumnezeu pentru creștinii care doresc să crească duhovnicește: „Toți primim sămânța, dar nu toți ne deschidem inima și sufletul ca să ascultăm mereu cuvântul lui Dumnezeu. Pentru că ce este cuvântul lui Dumnezeu pe care îl ascultăm în fiecare duminică și sărbătoare? Este cu adevărat împrospătarea apei celei vii ca sămânța să aducă rod în sufletul și în viața noastră. Așa cum o plantă are nevoie în fiecare zi sau în fiecare săptămână să fie udată la rădăcina ei ca să aducă rod, așa și noi avem nevoie, de aceea venim în fiecare duminică și sărbătoare și ascultăm cuvântul lui Dumnezeu tălmăcit de preot sau de arhiereu și iată că acest cuvânt face să rodească voia lui Dumnezeu în noi”.

Totodată, Înaltpreasfinția sa a precizat faptul că în această duminică Biserica pomenește pe cei 376 de Sfinți Părinți participanți la Sinodul al VII-lea Ecumenic și a vorbit despre temeiurile cinstirii sfintelor icoane, referindu-se în mod deosebit la Fiul lui Dumnezeu Care este icoana Tatălui, la rolul icoanelor de ferestre prin care se realizează comuniunea cu sfinții lui Dumnezeu din cer, dar și la statornicirea zilei Ortodoxiei ca sărbătoare a cinstirii icoanelor. În finalul cuvântului său, acesta a îndemnat pe credincioși să fie icoane ale lucrării lui Dumnezeu în lume, după modelul sfinților pe care i-a născut cetatea Romanului și după modelul Sfintei Parascheva:

„Și noi trebuie să devenim icoane. De aceea, orice sfânt pe care îl cinstim, nu-l cinstim doar pe el, Îl cinstim pe Dumnezeu care S-a preamărit în sfântul care a împlinit voia lui Dumnezeu prin credință, prin rugăciune, prin iubire și prin tot binele pe care l-a săvârșit. Și această Arhiepiscopie are cinstirea sfinților, a Sfintei Parascheva care străjuiește cetatea Romanului și întreaga eparhie a Romanului și Bacăului și vă îmbrățișează pe toți, ea fiind pomenită mereu în această Catedrală. Trebuie să o avem toți slujitorii și credincioșii, monahii și monahiile  ca pe o maică a noastră și mijlocitoarea pentru că ea atât de mult și-a dorit să fie la Iași și să îmbrățișeze poporul nostru și de aceea s-au făcut atâtea minuni. Noi cinstim pe toți sfinții, iar la Roman s-au sfințit în slujire Sfântul Pahomie de la Gledin, Sfântul Ioan de la Râșca și Secu, Sfântul Antipa de la Calapodești, Sfântul Teodosie de la Brazi și alți sfinți pe care Dumnezeu îi are în slava Sa. De aceea sfinții ne sunt nouă de mare ajutor și ne sunt cu adevărat prietenii noștri și prietenii lui Dumnezeu. Această prietenie să o legăm tot mai strâns, să-i avem pe sfinți în cugetul nostru și în rugăciunile noastre”.

La finalul cuvântului adresat pelerinilor de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, în semn de mulțumire și prețuire, a oferit ierarhului invitat un engolpion a cărui icoană o înfățișează pe Sfânta Cuvioasă Parascheva în ipostaza de împărăteasă, așa cum este ea zugrăvită în desfășurătorul iconografic de secol XVI, din pridvorul chivotului mușatin.

Apoi, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit pelerinilor despre vocația Sfintei Parascheva de a aduce în unitate de credință și comuniune pe credincioșii din întreaga creștinătate, sfintele sale moaște rămânând spre închinarea pelerinilor, de-a lungul a cinci secole, în câteva țări ortodoxe din Balcani, până la așezarea lor în Moldova, apoi a mulțumit Arhiepiscopului Teodosie pentru împreună slujire, dar și preoților și credincioșilor veniți din toate colțurile eparhiei: „Astăzi a fost o zi festivă, o zi de sărbătoare pentru fiecare fiu al Eparhiei noastre întrucât potrivit rânduielilor noastre bisericești, după hramul principal al unei biserici, se serbează ziua ctitorilor, pentru faptul că ei urmează în pomenire după hramul principal în cinstea căruia s-a ridicat o ctitorie. De aceea aș vrea să mulțumesc în mod deosebit preoților din eparhia noastră care au venit împreună cu credincioșii aici, în incinta aceasta în care parcă simțim că suntem cuprinși în brațe de sfinții lui Dumnezeu. Este o eparhie veche, iar unicitatea ei reiese din aceea că nu și-a schimbat niciodată scaunul arhieresc de la întemeiere până astăzi. Timp de 600 de ani s-au fost ierarhii care s-au înșiruit unul după altul, unii dintre ei fiind sfinți”.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala Paraschevi a catedralei arhiepiscopale.