Împlinire și recunoștință cu prilejul Sfintei Liturghii a hramului Catedralei arhiepiscopale din Roman

În Altarul de vară din incinta ansamblului arhitectural al Centrului eparhial de la Roman, situat în proximitatea străvechiului chivot mușatin închinat ocrotitoarei Eparhiei Romanului și Bacăului de peste șase sute de veacuri, a fost săvârșită sâmbătă, 14 octombrie, în ziua de pomenire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba hramului de către un sobor de preacuvioși ieromonahi și stareți ai mănăstirilor de pe cuprinsul Eparhiei, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim.

Încă de la primele ore ale dimineții de 14 octombrie, fii și fiice ale Eparhiei Romanului și Bacăului, pelerini spre Sfânta Cuvioasă Parascheva, s-au oprit pentru a se închina cu evlavie în Catedrala arhiepiscopală din Roman ce păstrează în tezaurul ei spiritual odoare de mare preț ale sfinților, între care și o părticică din sfintele moaște ce aparțin sfintei pe care românii evlavioși o poartă în rugăciunile lor mai ales în aceste zile ale mijlocului lunii octombrie.

La slujba Ceasurilor, a Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva și apoi a Sfintei Liturghii au participat în această zi de prăznuire a hramului reprezentanții cei mai de seamă ai mănăstirilor din cuprinsul administrativ-canonic al Eparhiei, împlinind astfel o tradiție statornicită de Chiriarhul de la Roman. Astfel, părinți stareți și maici starețe, având în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, au înălțat rugăciuni către Sfânta care prin viețuirea sa smerită a întruchipat împlinirea voturilor monahale așezând la temelia vieții ei cuvioase cuvintele evanghelice „Cel ce vrea să vină după Mine, să se lepede de sine să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie!”.

Sub privirile încărcate de har ale Sfintei Parascheva, pe scena special amenajată în latura de Nord-Est a Catedralei arhiepiscopale, soborul slujitorilor a înălțat rugă de mijlocire pentru poporul dreptcredincios prezent în această zi de sărbătoare, răspunsurile la Sfânta Liturghie fiind date de Corala „Paraschevi”.

În cuvântul adresat credincioșilor prezenți, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre viața Sfintei Parascheva și importanța ei pentru creștinii de astăzi, despre cinstirea sfintelor ei moaște și peregrinarea lor timp de șase secole în diferite patriarhii din spațiului ortodox, în Grecia, Bulgaria sau Serbia, până ce au ajuns la Iași, în timpul voievodului Vasile Lupu și a Mitropolitului Varlaam, dar și despre răspândirea cultului ei în Ortodoxia românească. La finalul cuvântului său, Ierarhul de la Roman a vorbit despre faptul că ediția de anul acesta a hramului Catedralei arhiepiscopale are o importanță deosebită datorată inaugurării noilor clopote așezate în Turnul clopotniță de la intrarea în Centrul eparhial:

 „Pentru Eparhia Romanului și Bacăului este un moment unic și însemnat deoarece de câteva zile ați auzit sunetele unor clopote care s-au așezat în turnul clopotniță zidit de marele episcop Melchisedec, cel care a întocmit și configurația actuală a ansamblului arhitectural eparhial. În turnul clopotniță de la intrarea în Centrul eparhial au fost clopote foarte vechi, avariate din cauza intemperiilor, între acestea două clopote fiind din vremea Sfântului Ștefan cel Mare și unul donat chiar de episcopul Melchisedec. După tradiție și documente, acest clopot a fost turnat la Moscova, la acel moment fiind prezent chiar episcopul care a aruncat în compoziția materialului din care urma să fie alcătuit clopotul engolpionul său de argint, pe atunci crezându-se că argintul este cel care dă sunetul și vibrația clopotului, care are putere de a risipi norii și de a ne chema la rugăciune. În compoziția clopotelor noi ridicate acum în turn a fost turnat, după noile norme, un alt material numit stanium, care împreună cu bronzul și alte materiale reușesc să dea clopotelor puterea de a suna atât de frumos, cum ați auzit astăzi”.

Referindu-se la efortul depus de echipa de ingineri implicată în transportarea și montarea echipamentelor necesare funcționării noilor clopote astfel încât la hramul Catedralei arhiepiscopale să poată fi auzită în premieră armonia acestora, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a remarcat faptul că această lucrare a fost posibilă cu ajutorul Ocrotitoarei Eparhiei Romanului și Bacăului și contribuția financiară a ctitorilor, cărora le-a fost conferită distincția Crucea Patriarhală:

„Noi considerăm că astăzi am inaugurat aceste clopote aducând mulțumire lui Dumnezeu și celor care ne-au ajutat să le achiziționăm, membrilor familiei domnului Mihai Ilie de la Parohia „Sfinții Arhangheli” Bârsănești, județul Bacău, cărora le mulțumim pentru darul făcut eparhiei noastre. Tot aici sunt inginerii și sunetiștii care le-au montat și le-au calibrat astfel încât sunetele lor să fie armonizate și conforme cerințelor cultului nostru. Consider că aducerea și montarea clopotelor a fost o minune a Sfintei Cuvioase Parascheva, iar această lucrare se adaugă la cele ale înaintașilor noștri pe scaunul episcopal de al Roman. Pentru acest mare dar pe care l-am primit, am intervenit la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel pentru ca familiei ctitorului acestor clopote să-i fie conferită cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române, iar Preafericirea Sa, la scrisoarea noastră de motivație pe care am înaintat-o, a conferit distincția Crucea Patriarhală pe care o înmânăm acum. Alături de această distincție, noi oferim familiei Ilie și icoana Sfintei Parascheva în cinstea căreia a fost făcută această ctitorie și care va răspunde dragostei noastre”.

Totodată, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a conferit distincția Crucea Țării de Jos preacuviosului părinte protosinghel Teodor Ambăruș de la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” Caraclău, în semn de prețuire pentru „strădania, devotamentul și virtuțile creștine afirmate cu putere față de semeni, prin cuvânt și prin fapte întru adevăr, nădejde, credință și dragoste”, el fiind cel care s-a îngrijit de întocmirea documentației necesare realizării clopotelor.

De asemenea, domnilor Corneliu și Adrian Revencu, reprezentanții societății Grassmayr din Innsbruck, Austria, care au supravegheat transportarea în siguranță a clopotelor și s-au îngrijit de punerea lor în funcțiune, în semn de recunoștință, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim le-a oferit Ordinul Melchisedec, Clasa I.

La finalul Sfintei Liturghii, preacuviosul ieromonah Nectarie Bejan de la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului”-Căbești, Protopopiatul Sascut, a fost hirotesit de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim întru duhovnic și protosinghel pentru a răspunde nevoilor duhovnicești ale obștii monahale și ale pelerinilor închinători în acest sfânt lăcaș.