Eveniment dedicat preoților pensionari din Protoieriile Bacău și Sascut

Marți, 26 septembrie 2023, cu prilejul Anului Omagial al pastorației persoanelor vârstnice în Patriarhia Română, în protoieriile Bacău și Sascut s-a desfășurat proiectul „Preoție, slujire și misiune chiar și la senectute”, menit să omagieze viața și activitatea misionar-pastorală a preoților pensionari din cele două protopopiate.

Evenimentul a debutat în biserica Parohiei Lazaret din Bacău, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, a părintelui consilier Ilarion Mâță, a părintelui protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, a părintelui protopop Alexandru Grigoraș și a peste 65 de preoți pensionari, unii venind însoțiți de doamnele preotese. La acest moment a fost săvârșit un acatist de mulțumire pentru toate binefacerile primite în anii de misiune și slujire a preoților ajunși la senectute, o rugăciune de Te Deum, precum și un Trisaghion pentru colegii preoți care au fost chemați la Liturghia din Ceruri. Tot acum a fost rostită și Rugăciunea pentru invocarea iubirii și milei dumnezeiești asupra persoanelor ajunse la vârsta senectuții alcătuită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim cu prilejul Anului omagial 2023. 

La finalul rugăciunilor, părintele Constantin Tomozei, fost protopop al Protoieriei Bacău, a luat cuvântul, vorbind despre devotamentul preotului și după vârsta pensionării, dar și despre modul în care slujirea preotului trece dincolo de vârsta legală a pensionării:

„Iată că ne conformăm și la această vârsta hotărârii Sfântului Sinod, precum și chemării Înaltpreasfinției Voastre în această frumoasă biserică, unde sălășluiește Duhul lui Dumnezeu, al Adevărului și al Dreptății. Ne-am adunat cu toții aici pentru a aduce slavă și mulțumire Celui atotputernic, noi cei cu vârste între 65 și 96 de ani, pentru binefacerile și darurile pe care Dumnezeu ni le-a dăruit în decursul vieții, ajungând și vârsta aceasta. Înaltpreasfinția Voastră mereu ați spus că preoții nu se pensionează niciodată, ei fiind mereu tineri, finalitatea activității lor fiind în Împărăția lui Dumnezeu. La acest moment deosebit, sub protia Înaltpreasfinției Voastre, nu putem pleca din acest sfânt lăcaș fără a mulțumi celor care ne-au dat viață și ne-au educat pe parcursul nostru, părinți, profesori și duhovnici, ori ierarhi care ne-au hirotonit.”

În continuare, cei prezenți au primit cuvântul ierarhului, care a vorbit despre timpul lăsat de Dumnezeu preoților pensionari pentru a se bucura de realizările duhovnicești și familiale și i-a îndemnat să înmulțească darurile primite de la Dumnezeu, păstrând comuniunea și comunicarea:

„Orice comandant rânduit cap al unei oștiri își organizează trupele încât să aibă o avangardă și o ariergardă. Voi, părinților prezenți aici, sunteți ariergarda eparhiei, având experiență, fiind cândva Trupul tainic al Bisericii împreună cu cei care vi s-au încredințat spre păstorire, ajungând și timpul pensiei, perioadă rânduită de Dumnezeu când trebuie să tragem concluziile vieții parcurse până acum. Voi, părinților, și noi, care suntem încă angajați activi în viața Bisericii, ne bucurăm în aceeași măsură de darul lui Dumnezeu, multiplicând rodul cel bun primit la hirotonie. Dumnezeu v-a dat timp, alături de doamnele preotese și de copiii sfințiilor voastre, nepoți și strănepoți, pentru a avea o viață împlinită. Aveți timp să recuperați momentele pe care nu le-ați putut trăi până acum fiind angajați în diferite lucrări în contextul Bisericii și al timpurilor tulburate și tulburătoare pe care le trăim. Vă îndemn să nu uitați comuniunea și comunicarea, fiind generația care a prins numeroase schimbări și modificări, să mărturisiți permanent că Hristos rămâne același în veac!”

Alocuțiunile au continuat cu prezentare proiectului eparhial de către părintele Ilarion Mâță, consilier al Sectorului Social-Filantropic și de Misiune al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului:

„Astăzi, în biserica de la Lazaret am derulat proiectul denumit „Preoție, slujire și misiune chiar și la senectute”, proiect eparhial care, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, a pus în lumină rolul sacerdotal al preoților pensionari, dar și experiența pe care ei o pot oferi preoților tineri. În contextul Anului omagial dedicat persoanelor vârstnice acest proiect își propune să aducă în atenția clerului și credincioșilor pe cei care și-au închinat întreaga viață slujirii lui Hristos și aproapelui.”

În încheiere, părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche a concluzionat ceea ce a însemnat acest eveniment pentru preoții invitați alături de doamnele preotese:

„Evenimentul de astăzi a marcat o pagină de mare emoție pentru preoții pensionari ai celor două protoierii, fiind un moment al reîntâlnirii și împreună slujirii. Cu această ocazie, după slujba de mulțumire și de pomenire a celor adormiți întru Domnul, a avut loc o cină festivă, în cadrul căreia cei invitați au luat cuvântul exprimând câte ceva din sentimentele trăite.”

După momentul religios avut loc cina festivă la care au fost invitați toți cei prezenți pentru a socializa și a depăna amintiri alături de chiriarh. În cadrul acestui moment, părintele consilier Ilarion Mâță, cu o experiență de peste 17 ani în îngrijirea persoanelor vârstnice în centrele rezidențiale asemenea celui al Asociației „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” de la Hârja, a vorbit despre senectute și rolul vârstnicilor în viața socială și bisericească. 

În același context, unii dintre preoții prezenți au primit câte un citat referitor la vârsta senectuții, fiind rugați să îl tâlcuiască și însoțească cu câteva povețe izvorâte din înțelepciunea acumulată în zecii de ani de slujire în fața Sfintelor Altare. Acest moment a dat naștere unui dialog fructuos între invitați și ierarh, care la rândul său a adus adăugiri, dând valențe diferite textelor citite. 

Pe parcursul serii au fost prezentate și cele două volume apărute la Editura Filocalia a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului de sub condeiul chiriarhului intitulate „Panteonul sufletului meu” și „Dipticele sufletului meu”. În cuprinsul acestor două volume cititorii au prilejul să întâlnească bătrâni monahi sau preoți, care au fundamentat devenirea duhovnicească a Înaltpreasfinției Sale, ei fiind un model de înțelepciune, răbdare și frumusețe a sufletului, necesare oricărui creștin care dorește să urmeze un model demn și vrednic în viață. 

Finalul evenimentului a fost constituit dintr-un moment artistic inedit susținut de către actorul Valentin Braniște, care a pus în scenă un dialog între preotul ajuns la vârsta pensionării și Dumnezeu, care îl îndrumă spre a fi în continuare duhovnicul celor mulți, sprijinul credincioșilor și povățuitorul celor care trec prin ispite și încercări. În încheiere, Valentin Braniște a interpretat una dintre compozițiile dedicate de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim persoanelor vârstnice.

În semn de prețuire pentru ierarhul lor și de mulțumire pentru purtarea de grijă, binecuvântarea și rugăciunile înălțate către Dumnezeu de-a lungul anilor de slujire în comunitățile încredințate, preoții protopopi ai celor două Protoierii au dăruit din partea preoților pensionari un tablou cu portretul chiriarhului. (pr. Răzvan Radu)