Duminica Ortodoxiei serbată în Parohia Fundu Tutovei din Protopopiatul Bacău

6 Martie 2017

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în Duminica Ortodoxiei credincioșii din Parohia “Izvorul Tămăduirii” - Fundu Tutovei, comuna Plopana, Protopopiatul Bacău au rememorat biruința ortodoxiei față de rătăcirile eretice printr-o procesiune cu sfintele icoane.

Credincioși de toata vârstele, dar în special copii participanți la Concursul Național “Icoana și Școala Mărturisirii”, au parcurs o distanță de 4 km până la Mânăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din comuna Plopana, mărturisind astfel faptic credința statornică a Bisericii Ortodoxe prin pelerinaj și prin cântări creștine.

Ajunși la Mănăstire credincioșii au participat la Taina Sfântului Maslu, iar la final, Pr. Stareț Protos. Ghenadie Catargiu a ținut un cuvânt de învățătură credincioșilor amintind lupta ortodoxiei de-a lungul timpului până astăzi.

 Pr. Bogdan Antohi, parohul credincioșilor din satul Fundu Tutovei, a explicat ansamblul iconografic a bisericii nou pictate.

Ansamblu iconografic al unei biserici se alcătuiește respectând erminia picturii bizantine. Întreg spațiu este împărțit în registre unde sunt zugrăvite scene din viața Mântuitorului și chipurile sfinților din întreaga ortodoxie. Culorile nu sunt la întâmplare, fiecare având o simbolistică reprezentativă pentru petrecerea sfântului pe pământ. Ca semn distinctiv al sfințeniei, în jurul capului se găsește o aureolă sugerând harul Duhului Sfânt”, a conchis preotul paroh.

La finalul procesiunii, credincioșii s-au întors la casele lor slăvind și binecuvântând pe Domnul.

(Pr. Daniel Marari)

Citește mai multe articole despre: Protoieria Bacau, Parohia Fundu Tutovei, Duminica Ortodoxiei, 2017