Curs festiv al promoției 2022 de învățământ postliceal, la Roman

În data de 20 iulie 2022 a avut loc, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, cursul festiv al promoției 2022 de învățământ postliceal, specializarea Asistent medical generalist, din cadrul Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” Roman.

Un număr de 51 de elevi, promoția 2022, absolvenți ai instituției romașcane de învățământ seminarial vor susține, în perioada 12-23 august a.c. Examenul de certificare a calificării profesionale a absolvenților învățământului postliceal – nivel 5 de calificare, calificarea profesională „Asistent medical generalist”. În așteptarea acestui moment crucial pentru consacrarea în câmpul noii profesii, elevii din anul terminal, coordonați de doamna diriginte Cristina Crenguța Diaconu și Dr. Andrei Ioniță, care a fost și delegatul Chiriarhului la acest eveniment, au organizat un moment solemn, marcat de emoționanta ultimă citire a catalogului.
Înaltpresfințitul Ioachim a transmis viitorilor absolvenți binecuvântarea arhierească în vederea noului drum profesional pe care îl vor urma. În cuvântul căruia i-a dat citire directorul instituției, Chiriarhul Romanului și Bacăului a precizat faptul că asistența medicală constituie o vocație, o veritabilă chemare la Liturghia Fratelui, și că, fără credință, actul medical nu poate atinge întreaga sa potențialitate. Mai mult, halatul medical constituie în mod alegoric patrafirul făptuitorului, iar devotamentul față de esența actului taumaturgic face din asistentul medical un veritabil practicant al voturilor monahale: sărăcia, când vocația de a vindeca învinge lipsurile de zi cu zi, ascultarea, atunci când asistentul aplică fără tăgadă ceea ce medicul îi cere, și virtutea, când verticalitatea și conduita profesională ireproșabilă înving meschinăria și vanitatea. Arhiepiscopia Romanului și Bacăului își asumă proiectul readucerii la viață a Spitalului „Precista Mare”, iar Școala Postliceală Sanitară din cadrul seminarului romașcan are rolul de a pregăti și o parte din personalul medical ce va deservi acest așezământ.
Au luat apoi cuvântul mai mulți profesori și elevi, totul culminând cu depunerea Jurământului Asistentului Medical de către toți elevii prezenți, cât și oferirea de diplome de onoare fiind o recunoaștere a muncii lor în cei 3 ani de studiu. La eveniment au participat d-na dr. Oana Onu, d-na Elena Chirilă, Director de Îngrijiri în cadrul aceleiași instituții, dl. dr. Emanuel Nazaretian, unul din pionierii acestui proiect educațional de succes, dna prof. Cristina Toader și toate cadrele didactice ale școlii postliceale sanitare.

(Dr. Andrei Ioniță)