Corul Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” Roman a participat la etapa mitropolitană a festivalului concurs „Lăudați pe Domnul”

Cea de-a XV-a ediție a festivalului național de muzică bisericească, organizat de Patriarhia Română, s-a adresat corurilor de muzică psaltică din instituțiile teologice de învățământ preuniversitar. La etapa mitropolitană de la Iași, pe 12 octombrie, au participat nouă coruri, reprezentând seminariile și liceele teologice din cele patru eparhii ale Mitropoliei Moldovei.

Evenimentul destinat tinerilor interpreți de muzică bisericească din instituțiile liceale de învățământ teologic, etapă a desfășurării secțiunii A a festivalului concurs – interpretare muzicală, a constituit o sărbătoare la care participanții au avut ocazia de a-și cunoaște colegii de aceeași vârstă, preocupați de psalmodiere, una dintre cele mai nobile activități pe care un adolescent creștin le poate realiza.
Coordonați de profesorii de muzică bisericească, tinerii ce au format cele nouă coruri au avut de pregătit, conform regulamentului, două piese, una impusă, Axionul în plagalul glasului I, de Macarie Ieromonahul, și una la alegere din creația unor compozitori români consacrați ai genului, Dimitrie Suceveanu, Macarie Ieromonahul, Anton Pann, Filothei sin Agăi Jipei, Ștefanache Popescu, Ion Popescu-Pasărea.
Participanții la concurs au reprezentat: Liceul Teologic Ortodox „Cuvioasa Parascheva” Agapia – corul Agapis, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava – corul Mitropolitul Dosoftei, Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Ioan Gură de Aur” Huși – corul Sf. Ioan Gură de Aur, Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” Iași – corul Basileus, Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” Roman – corul Melozii Romanului, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Ioan Iacob” Dorohoi – corul Agnus, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” Botoșani – corul Filotheos, Seminarul Teologic „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Piatra Neamț – corul Imperialii, Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” Mănăstirea Neamţ – corul Victor Ojog.
Corul Melozii Romanului, coordonat de părintele profesor Samoilă Vlad, a interpretat Axionul de Macarie Ieromonahul, piesă impusă, și Catavasiile Floriilor de Dimitrie Suceveanu. Cei 22 de coriști au avut bucuria de a participa la acest eveniment, desfășurat în Catedrala mitropolitană, și organizat în preajma sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, împărtășind o suită de satisfacții duhovnicești, conferite de întâlnirea cu pelerinii la racla sfintei, cu acest fascinant exercițiu doxologic al omului contemporan, inspirator la răbdare, stăruință și alte nestemate virtuți de folos creștinului acestui veac în fața Domnului, dar și a propriei conștiințe. Apoi, incursiunea în spațiul sfânt al străvechii ctitorii a mitropoliților Veniamin Costachi și Iosif Naniescu – Sf. Iosif cel Milostiv, impregnat de harul și osteneala rugăciunilor aduse  de atâta vreme lângă racla Sfintei, întâlnirea cu alți camarazi absolvenți ai liceului teologic romașcan, alumni ai școlii lor, actualmente studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, veniți să-și susțină colegii mai mici de odinioară, întâlnirea în psalmodiere cu ceilalți adolescenți aducători de slavă lui Dumnezeu din seminariile și liceele teologice moldave, toate aceste experiențe frumoase au conferit acestui eveniment o vibrație specială, de duh și camaraderie, acesta devenind un dar către tineri, din partea tinerei sfinte din Epivat. Sfânta Cuvioasă Parascheva ocrotește, de 165 de ani, din Catedrala din Roman – primul lăcaș de cult posesor de tron chiriarhal din Moldova închinat sfintei – adolescenții pe care Arhiepiscopia Romanului și Bacăului îi crește ca viitori aspiranți la slujirea Celui Nepătruns.
Comunitatea educațională a Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” Roman aduce mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, pentru binecuvântarea data în vederea participării la acest festival, și pentru sprijinul material dat în vederea deplasării corului la Iași, și felicită participanții ce au reprezentat liceul pentru prestația lor. Cea de a doua activitate în care corul Melozii Romanului, al Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” Roman, va fi implicat în cadrul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva va fi una liturgică, Vecernia din ajunul sărbătorii, străvechi hram al Catedralei Arhiepiscopale din Roman, la care elevii vor da răspunsurile la strană.
Prof. Pr. Amărinii Ionuț Alexandru