Cinstire adusă Sfântului Antipa, la Biserica „Sf. Trei Ierarhi” Bacău

Sinaxarul sfinților români începe în fiecare an calendaristic cu cinstirea Sfântului Cuvios Antipa, prăznuit în Ortodoxia universală. Credincioşii Parohiei „Sf. Trei Ierarhi” Bacău, care au dorit să se închine la sfintele moaște și la icoana Sfântului Antipa, au venit încă din ziua de 9 ianuarie 2022, pentru a participa la slujba Vecerniei unită cu Litia. Luni, 10 ianuarie 2022, cu prilejul serbării Sfântului Antipa de la Calapodeşti, unul dintre ocrotitorii Eparhiei Romanului și Bacăului, a fost săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

La sărbătoarea primului sfânt român din calendarul creștin ortodox au participat şi elevi ai Şcolii Gimnaziale „Mihai Drăgan” din Bacău, care au desfăşurat ora de Religie în sfânta biserică, fiind însoţiţi de către doamna prof. de Religie, Mirela-Nela Cîrlan.

Participând la slujba Imnului Acatist închinat Sfântului Cuvios Antipa, alcătuit de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, elevii au aflat multe amănunte din viaţă aleasă a celui care avea să dobândească „împlinirea virtuților și lucrarea rugăciunii celei curate”. Apoi, cu evlavie s-au închinat sfintelor moaşte, dând curs astfel Condacului al 11-lea al Acatistului, care mărturiseşte: „Făclie purtătoare de lumină te avem pe tine, Părinte Antipa, că luminezi toată Biserica Ortodoxă, de la o margine la alta, izvorând bună mireasmă și revărsând tămăduiri celor ce cinstesc cu dragoste și se închină sfintelor tale moaște”.

Părintele paroh Aurel Cîrlan a mulţumit tututor celor prezenţi pentru dragostea şi evlavia arătate faţă de acest sfânt odrăslit de pământul Moldovei, care au venit să se roage şi să se închine la odoarele sfinte.

Sfintele moaşte se află într-o raclă de argint confecţionată la Atelierele Patriarhiei Române, dăruită în mod solemn de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, în seara zilei de 29 ianuarie 2021, cu menţiunea că acest „chivot” va rămâne totdeauna spre închinare în Biserica „Sf. Trei Ierarhi” din Bacău.