Cerc pastoral în Parohia Români

8 Octombrie 2019

Marți, 8 octombrie 2019, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, la Parohia Români, Protopopiatul Buhuși a avut loc întâlnirea cercului pastoral nr. 2 „Sf. Ap. Petru și Pavel” din care fac parte parohiile comunelor Români și Moldoveni din județul Neamț.

În mijlocul soborului de preoți și a credincioșilor a fost prezent părintele protopop Vasile Cozma care a săvârșit Sfânta Liturghie la care au fost pomeniți și ctitorii bisericii parohiale Catinca Cantacuzino și Gheorghe Sturza.

În cuvântul de învățătură părintele protopop a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim față de preoții și credincioșii din acest cerc pastoral și a vorbit despre Biserica comunitate de iubire în Iisus Hristos, despre săptămâna fiului văduvei din Nain, despre întâlnirea dintre viață și moarte, între lumea veche și lumea nouă în perspectiva vieții veșnice la care ne cheamă Iisus Hristos.

Părintele paroh Aldea Ion, gazda evenimentului, a prezentat istoricul parohiei și al comunității care păstrează și astăzi hramul „Nașterii Maicii Domnului” al primei biserici ridicată în jurul anului 1700 de Teofan Sechil și soția sa Teodosia în această comunitate. Noua biserică ridicată de Cantacuzini între anii 1830 – 1832 are hramul Sf. Voievozi, dar parohia sărbătorește vechiul hram al bisericii.

Între preoții slujitori au fost menționați: pr. Ioan Teodoru care a slujit până în 1880 fiind venit de la Văratic, pr. Dimitrie Romanescu care a slujit până în 1916, urmat de fiul său pr. Ștefan Romanescu până în 1948, apoi fiul său pr. Dumitru Romanescu 1948 – 1996.

Cercurile pastorale din Protopopiatul Buhuși se întrunesc cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim în fiecare an în sesiunile de primăvară și toamnă prin rotație la fiecare dintre parohiile arondate acestui protopopiat.

Citește mai multe articole despre: cerc, pastoral, romani