Centenarul Marii Uniri evocat la Biserica „Precista” din Bacău

10 Octombrie 2018

Miercuri, 10 octombrie 2018, elevi ai Școlii Gimnaziale nr.10 din Bacău, însoțiți de cadre didactice au participat la manifestările cultural-religioase prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, care s-au desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la Biserica „Precista” din Bacău.

În cursul dimineții a fost săvârșită Sf. Liturghie, după care s-au înălțat rugăciuni de binecuvântare către Bunul Dumnezeu pentru elevii și cadrele didactice prezente.

Apoi, în atmosfera sfântă și caldă a bisericii ștefaniene de la Bacău, preotul paroh Mihail Tomozei, alături de preotul co-slujitor Adrian Bârdan au susținut o cateheză despre însemnătatea Marii Uniri. Discuțiile avute pe această temă au fost bine primite, scopul fiind acela de a cultiva în rândul tinerilor conștiința națională, dragostea de credință și de neam și de a-i determina să înțeleagă că Marea Unire de la 1918 a fost opera întregului popor român, fiind îndelung pregătită de-a lungul timpului, iar realizarea ei s-a făcut prin multă jertfă.

A fost amintită și contribuția  Bisericii, care, prin smeriții ei slujitori de altădată și-a adus aportul la pregătirea și apoi la realizarea unirii.

Spre final, tinerii purtând tricolorul în mâinile lor, au interpretat cântece patriotice însuflețind inimile celor prezenți.

Toate aceste manifestări s-au realizat în cadrul proiectului educațional „Zilelor Școlii Gimnaziale nr. 10 Bacău – 10 de 10 pentru o ROMÂNIE MARE”, marcându-se astfel și cei 54 de ani de la înființarea unității de învățământ amintite, Parohia „Precista” fiind unul din partenerii proiectului. (Prof. Ana-Maria Tomozei)