Cei mai buni elevi din Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” au asistat la un concert susținut de corul și orchestra Operei Naționale Române din Iași

Duminică, 26 noiembrie, 63 de elevi seminariști, însoțiți de profesorii diriginți, au asistat la reprezentația vocal-instrumentală „Coruri celebre”.

Învățământul seminarial are dintotdeauna în cântul coral un reper axiologic. Bucuria pe care o aduce interpretarea muzicală colectivă reprezintă o veritabilă pârghie pentru dezvoltarea de bune practici în munca de echipă, de comuniune, de părtășie a rugăciunii și a vieții. Altfel spus, corul reprezintă un laborator de eclesiologie practică.
Ca și organism, ansamblu artistic, preluat din tragedia greacă, corul constituie totodată cel mai iubit personaj din teatrul liric, toate marile creații aparținând genului muzical de amploare ce combină drama și melosul, conținând pagini de aur, numite generic coruri din opere.
În ziua pomenirii Sf. Stelian Paflagonul, ocrotitorul copiilor, orchestra și corul Operei Naționale din Iași au susținut o reprezentație de excepție, cu lucrări din creația unor compozitori de mare anvergură în istoria muzicii: Giuseppe Verdi, George Bizet, Giacomo Puccini, Gioachino Rossini, Charles Gounod, Carl Maria von Webber, Piotr Ilici Ceaikovski, Carl Orff, Ruggero Leoncavallo, Pietro Mascagni. Elevii merituoși la învățătură în anul școlar precedent, precum și membrii corului Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman s-au bucurat de acest dar de ziua Sf. Stelian, un grup de 77 de persoane asistând la această reprezentație în Sala Unirii din municipiul Iași.
Inconfundabilele acorduri ale lucrării verdiene „Corul robilor evrei” din opera Nabucco, inspirată din evenimentele relatate în cartea profetului Daniel din Sfânta Scriptură, precum și alte lucrări muzicale de anvergură, au constituit repere ale unei bune cateheze despre modelul de elev școlarizat în învățământul teologic, în educația căruia preocuparea pentru cult și cultură a fost propovăduită și de marii ierarhi ai Bisericii veacului al IV-lea, prin viața și învățătura lor. Înaltpreasfințitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a acordat binecuvântare pentru realizarea acestui proiect educațional, prin care comunitatea școlară a seminarului romașcan a validat osteneala elevilor vrednici din anul școlar precedent, oferind o experiență formatoare. Elevii au fost însoțiți de diriginții lor, dezvoltându-se o atmosferă de familiaritate, în măsură să confere un climat educațional unic, specific școlilor vocaționale.
Cu speranța că darul primit de prăznuirea Sf. Stelian, ocrotitorul copiilor, va fi de bun augur, și va stimula excelența la învățătură, comunitatea educațională a Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman felicită elevii ce au obținut bune rezultate în activitatea școlară pe parcursul anului precedent, și mulțumește celor ce au făcut cu putință această experiență: instituției Operei Naționale Române din Iași, precum și sponsorilor ce au facilitat această bucurie.
Prof. Pr. Dr. Amărinii Ionuț Alexandru,
Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” Roman