Astăzi omagiem neo-martirii neamului românesc

În această zi de 14 mai, Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste, aducem un pios omagiu celor care au înţeles ce este cu adevărat mai de preţ în această lume, pentru adevărata libertate predicată de dincolo de gratii, pentru cei ce aveau drept hrană înfometarea, cald acoperământ - frigul celulelor, reazem - Dreptatea, Adevărul, Iubirea şi Iertarea.

Astăzi ne reamintim de prigoniții  unui neam ce de prea multe ori a fost răstignit în istoria sa, de cei care, chinuiţi pe pământ, se roagă  în cer pentru neamul românesc. Îmbrăcăm în puţina noastră recunoştinţă, multa lor iubire şi înţelegem cât de departe suntem de idealul lor, cât de actuală este jertfa lor şi cât de mult a rodit sângele vărsat de ei în pământul nostru românesc. Ne aducem aminte de cei care sunt mai vii decât noi, de cei care au petrecut cu Hristos în celulă, de cei care ne vorbesc despre verticalitate şi continuitate,  într-o lume ce se clatină şi cade uitând să privească spre cer şi spre cei ai Cerului. Au purtat lanţuri pentru Hristos, devenind purtători de cunună mucenicească şi nu e nevoie să scormonim pământul pentru a-i afla, e de ajuns să căutăm spre cer ,,cu inimă smerită şi duh umilit” şi să păstrăm cu grijă mărturia lor, model de adevărată şi neînfricată mărturisire înveşmântată în roşu, galben şi albastru.

              Cu profundă recunoştinţă, în această zi omagială, plecăm genunchii în rugăciune și mulțumim lui Hristos-speranța celor răstigniți, pentru că a împodobit demnitatea neamului românesc cu numele nemuritoare ale martirilor, care prin mărturisire şi jertfă, au primit cununa muceniciei şi au devenit mijlocitorii renașterii acestui neam!

 

***

Pentru al treilea an consecutiv, în 14 mai este marcată Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste.

Ziua a fost instituită în amintirea nopţii de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestaţi numeroşi tineri, intelectuali, români care s-au opus regimului comunist, informează Agerpres.

Operațiunea de arestare din acea noapte a vizat mii de tineri, dar și cultele religioase și partidele politice.

Au fost arestați, după anchete groaznice, primind ani grei de închisoare. Mulți dintre cei arestați nu s-au mai întors niciodată la familiile lor.

Printre cei care au suferit în temniţele comuniste se numără nume mari ca Părintele Nicolae Steinhardt, Mircea Vulcănescu ș.a.

Printre cele mai cunoscute închisori comuniste în care şi-au executat condamnările sau în care şi-au pierdut viaţa numeroşi deţinuţi politici se numără cele de la Piteşti, Gherla, Aiud, Târgu Ocna, Sighet, Râmnicu Sărat, Arad, Jilava sau Văcăreşti. Referitor la închisoarea de la Sighet, aceasta este acum un cunoscut memorial al victimelor comunismului.

Propunerea legislativă a fost depusă în Parlament la 16 martie 2016, adoptată de Senat, ca primă Cameră sesizată, la 1 noiembrie 2016, şi de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, la 16 mai 2017.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, la 30 mai 2017, decretul de promulgare a Legii pentru instituirea Zilei naţionale de cinstire a martirilor din temniţele comuniste în data de 14 mai. Legea 127/2017 a fost publicată în Monitorul Oficial din 31 mai 2017, informează Agenția de știri Basilica)