Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja” și-a cinstit ocrotitorul

     Marți, 2 iulie 2020, Asociația „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” de la Hârja și-a praznuit ocrotitorul prin rugăciune și activități culturale online.

An de an, cu prilejul sărbătoririi hramului, se organizează activități religioase, culturale și  de socializare.

    Cu acest prilej și anul acesta, au fost organizate activități duhovnicești - Priveghere, Citirea Psaltirii, Acatist, Sfânta  Liturghie, Slujba de Te Deum,  Parastasul pentru ctitori, cât și pentru viețuitorii plecați la Domnul, urmând ca după acestea să se desfășoare ateliere online pentru copii.

   Adaptându-ne situației, am organizat online ateliere pentru copii și tineri.

    Copiii au cunoscut evenimente semnificative din viața Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, realizând desene reprezentative cu scene din viața Dreptcredinciosului Voievod Moldav, au transmis măreția faptelor de vitejie și credință ale domnitorului prin poezii și eseuri, și au participat la discuții libere despre viața și minunile Sfântului Voievod Ștefan cel Mare.

   În debutul activității, participanții au intonat troparul Sfântului Voievod Ștefan, apoi părintele Ilarion Mâță a realizat un scurt istoric al Asociației și ale binefacerilor primite de la ocrotitorul asociației, iar  tânăra Maria a dat citire Odei Sfântului Ștefan cel Mare, poem scris de ÎPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Tânărul Nicolae, împreună cu părintele Petru Toma, duhovnicul asezământului social –filantropic, au intonat imnul „Când a fost să moară Ștefan”.

    Au fost prezentate minunile din viața Sfântului.

   Tânărul Nicolae a dat citire unor versuri proprii pentru a omagia personalitatea Sfântului.

    Atelierul a continuat cu prezentarea elementelor iconografice, informațiile fiind prezentate de doamna prof. Alina Piștea. Doamna profesoară a descris caracteristicele unei icoane în mărime naturală, pictată chiar de ea: Biserica simbolizează numărul de lăcașuri sfinte pe care le-a ctitorit și pe care le-a restaurat, bandajul de la picior semnifică rana suferită în timpul războiului, care i-a cauzat moartea de martir. Albul semnifică perfecțiunea, roșul semnifică demnitatea împărătească (iubirea și sacrificiul), albastrul simbolizează cerul, iar galbenul soarele, verdele semnificând pământul și regenerarea spirituală. La eveniment a participat și o parte dintre voluntarii asociației, studenți sau absolvenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, specializarea Asistență Socială, coordonați de Lucian Ciohodaru.

----------

      La data de 2 iulie 2004 a fost luată decizia de a se construi în apropierea localității Borzești (Onești), locul de copilărie al Marelui Voievod, un așezământ pentru persoane vârstnice, ce va fi concretizat în anul 2006. În anul 2010 a fost demarat un amplu proiect social- medical pentru 65 de persoane vârstnice, adăugându-se la cele două clădiri existente care deservesc 36 de persoane instituționalizate, finalizat în 2013.

Pe data de 2 iulie 2012,  la propunerea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, a fost constituită Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, membră a Federației Filantropia a Patriarhiei Române din anul 2013, cu scopul de a oferi servicii sociale licențiate copiilor, persoanelor cu deficiențe, familiilor defavorizate și vârstnicilor.

(Pr. Petru - Nicolae Toma)