Sfinții Români, ocrotitori ai Mănăstirii Calapodești și ai bisericii Parohiei Sascut-Sat

De ziua Sfinților Români, al doilea hram al Mănăstirii Sf. Antipa de la Calapodești, cu binecuvântarea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, la altarul de vară al mănăstirii, s-a oficiat Sf. Liturghie de către un sobor de preoți sub protia P.Cuv.Serafim Huzdup, ca delegat al Centrului Eparhial.

Slujba hramului a început cu seara precedentă când s-a oficiat slujba privegherii, pentru ca astăzi să se oficieze slujba Acatistului Sfinților Români și slujba Sfintei Liturghii la care au participat mulțime de credincioși din zonă și din alte părți ale țării, care au o evlavie deosebită la Sf. Antipa de la Calapodești.

Este impresionant pentru noi ca preoți evlavia credincioșilor din diverse zone ale județului sau ale țării față de Sf. Antipa, evlavie manifestată prin prezența la slujbe sau prin implicarea directă la organizarea hramului. Acest lucru ne mobilizează pe noi, băcăuanii, care ar trebui să fim mândri că dintre noi, Dumnezeu a ales un om al Său, care să ne pomenească în rugăciunile sale; ar trebui să sacrificăm mai mult din ceea ce Dumnezeu ne-a hărăzit și să ducem la bun sfârșit lucrarea începută de P. Cuv. Pahomie, starețul acestei mănăstiri, de a zidi sfântului Casă în satul natal, pentru ca singurul sfânt al județul nostru, pomenit în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, să revină în locul unde a văzut lumina zilei.

Tot în această zi de pomenire a Sfinților Români, este un prilej de bucurie și pentru credincioșii Parohiei Sascut-Sat păstoriți de PC Pr. Abageru Vasile și Stan Laurențiu, o parohie cu vechi tradiții, adânc înfipte în credința străbună. În biserica acestei parohii, după oficierea Sfintei Liturghii s-a săvârșit o slujbă de mulțumire pentru toate binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra credincioșilor din zonă.