Octombrie 2013

31 Octombrie 2013

Două centre pentru copii au fost inaugurate astăzi la Școala Gimnazială ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare” din Onești, cu ocazia împlinrii a 40 de ani de activitate a acestei instituții de învățământ. ”Proiectele au fost elaborate cu scopul de a oferi elevilor din clasele I-VIII, după terminarea orelor de școală, programe educative, asistență sociopedagogică, spirituală, psihologică, logopedie și activități recreative”, a explicat preot Ilarion Mâță, directorul Asociației„Sfântul Voievod Ştefan cel Mare- Hârja”. Primul dintre acestea Centrul de zi pentru copii „Sf. Nicolae”, în cadrul căruia se vor desfășura activități destinate copiilor cu vârste cuprinse între 7 şi 15 ani, proveniți din familii aflate în situații de risc, cu o stare materială precară. Centrul de zi propune o alternativă, în cadrul căreia, copiii vor fi supravegheați de personal cu pregătire specială, într-un cadru de grup, care poate stimula capacitatea lor de relaționare interpersonală cu cei de aceeași vârstă, dar şi cu adulții. Se dorește creșterea nivelului cooperării, al comunicării verbale şi nonverbale, al creativității, îmbunătățirea competențelor sociale, cunoașterea propriei persoane etc. Cel de-al doilea va fi Centrul de cultura, artă și spiritualitate ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare”, al cărui scop va fi promovarea valorilor culturale și spirituale în rândul elevilor Școlii Gimnaziale „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare” Onești , prin constituirea unor ateliere de lucru (de spiritualitate, arte, informatică, club de lectură etc.) la care se adaugă alte activități de voluntariat.

30 Octombrie 2013

La Fundaţia „Episcop Melchisedec”, filiala Roman, a avut loc, astăzi, 30 octombrie, proiectul „Caria dentară îţi distruge sănătatea”. Cu acest prilej, un număr de 30 de copii beneficiari şi 20 de persoane în vârstă, alături de numeroşi voluntari, au fost informaţi cu privire la importanţa igienei.

29 Octombrie 2013

Fundaţia „Solidaritatea şi Speranţă”, filiala Săvineşti, din Piatră Neamţ, au venit într-un schimb de experienţă la Centrul de zi pentru copii „Episcop Melchisedec” din cadrul Fundaţiei „Episcop Melchisedec”.

28 Octombrie 2013

Sub preşedinţia Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în ziua sărbătorii Sfântului Ierarh Iachint, Mitropolitul Ţării Româneşti, astăzi, 28 octombrie 2013, în Aula Magna Teoctist Patriarhul din Palatul Patriarhiei a avut loc şedinţa solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Tema întâlnirii a fost 2013 - Anul omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi Anul comemorativ „Dumitru Stăniloae” în Patriarhia Română.

27 Octombrie 2013

Sfântul Dimitrie cel Nou s-a născut în Basarabi, un sat din Bulgaria, în secolul al XIII-lea. A intrat de tânăr într-o mănăstire prezentă într-o peşteră apropiată locurilor natale. Nu ştim cât timp s-a nevoit în această peşteră şi nici când a trecut la cele veşnice.

26 Octombrie 2013

Câteva mii de creștini bacauani au marcat sâmbata, 26 octombrie, marea sărbătoare prilejuită de hramului bisericii “Sfântul Dimitrie” din cartierul Narcisa. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului.

26 Octombrie 2013

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este cinstit pe data de 26 octombrie. A trăit în timpul împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305). Din viața sa, înscrisă în Sinaxare, aflăm că a fost fiul prefectului din Tesalonic. Datorita calitaților sale, este numit după moartea tatălui său, guvernator al Tesalonicului. Ținând seama de faptul că Dimitrie nu a ascuns că este creștin, a fost întemnițat. În vremea aceea, creștinii erau trimiși ca pedeapsă, să lupte cu gladiatorii. În aceste lupte, creștinii erau victime sigure. Potrivit tradiției, Nestor - un tânar creștin, cere binecuvântarea de la Sfântul Dimitrie să-l omoare pe Lie, gladiatorul favorit al împaratului, pentru a pune capăt luptelor sângeroase. Dimitrie îl va însemna cu semnul sfintei cruci pe frunte și îi va spune: "Du-te și pe Lie îl vei birui, iar pe Hristos Îl vei mărturisi". Prin rugăciunele Sfântului Dimitrie, Nestor reușește să-l străpungă cu lancea pe Lie. La finalul acestei lupte, împaratul Maximian poruncește ca lui Nestor să i se taie capul, iar Dimitrie să fie străpuns cu sulițele. Din trupul lui Dimitrie, nu a curs sânge, ci mir tămăduitor de boli.

24 Octombrie 2013

O emisiune în cadrul căreia radioul Patriarhiei Române invită la dialog ierarhi ai Bisericii Ortodoxe, slujitori ai Sfintelor Altare și personalităţi ale vieţii publice din România. De luni până joi, de la ora 18.30.

Pagini